«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον την απόλυτη ευθύνη»

«ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΠΓΝΛ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2020 21:01

«Δώσαμε μια ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να σχεδιάσουμε από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις,

με ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και το αρνήθηκε. Από δω και στο εξής έχει την απόλυτη ευθύνη» τόνισε χθες από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, με αφορμή τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την Κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε χθες στη Λάρισα στο πλαίσιο επισκέψεών του σε υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, όπου, με αφορμή τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει μάχη στα δημόσια νοσοκομεία για τη σωτηρία των ασθενών και παράλληλα για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ.
Ο κ. Τσίπρας εστιάζοντας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό για να καταλογίσει «εγκληματική αδράνεια από την Κυβέρνηση». Σημειώνοντας πως «η εικόνα θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική αν επί 8 μήνες η Κυβέρνηση δεν επιδείκνυε μια εγκληματική αδράνεια και ολιγωρία, έναν εγκληματικό εφησυχασμό». «Δεν πιστεύω» τόνισε «ότι αυτό οφείλεται μονάχα στην ανικανότητα, στην αδυναμία να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης της στιγμής. Οφείλεται και στην ιδεοληπτική εμμονή αυτής της Κυβέρνησης σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη» είπε θυμίζοντας τις προεκλογικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη περί ανισοτήτων και ανθρώπινης φύσης. «Μιλούσε προεκλογικά για την ανάγκη να συρρικνωθεί το ΕΣΥ γιατί είναι άχρηστο. Και μάλιστα εδώ που βρισκόμαστε, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, είχε προωθήσει την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου του, για τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού και την αλλαγή του νομικού πλαισίου, να γίνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αυτή είναι η πολιτική θέση και άποψη του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ».

«ΠΥΡΟΜΑΝΗΣ»
«Είναι σαν να καλείς έναν πυρομανή να γίνει πυροσβέστης. Δεν μπορεί να γίνει. Και βεβαίως υπάρχουν και στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ανικανότητα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας «ατύχημα για τη χώρα» το γεγονός ότι αυτήν την πανδημική κρίση «τη διαχειρίζεται μια Κυβέρνηση με εμφανείς ιδεολογικές εμμονές ενάντια στο ΕΣΥ». Για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς τόνισε πως «καλούν ιδιώτες γιατρούς και τους λένε 2.000 ευρώ αφορολόγητα. Δεν σκέφτονται ότι τούτη την ώρα στα νοσοκομεία υπάρχουν εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί που δίνουν μάχη 8 μήνες ρισκάροντας να μολυνθούν και παίρνουν 1.300 ευρώ. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη δυνατότητα, έστω και τώρα, να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ χρειάζονται έκτακτες δαπάνες, μόνιμες δαπάνες. Χρειάζεται προκήρυξη χιλιάδων θέσεων μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών και χρειάζεται αναμόρφωση-αναβάθμιση του μισθολογίου».

ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ
«Είναι αδιανόητο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας «αυτήν τη στιγμή να γίνονται από το νοσοκομείο της Λάρισας διακομιδές σε άλλους μακρινούς νομούς και να υπάρχουν δίπλα νοσηλευτήρια με δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να μην ανοίγουν» ζητώντας την αξιοποίηση και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Αναφερόμενος επίσης στα θέματα των νοσοκομείων της Λάρισας τόνισε πως «εδώ έχουμε όλα τα κρεβάτια covid στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καλυμμένα. Έχουμε μια κλινική covid με 130 κρεβάτια, στην οποία όμως αντιστοιχούν μόνο 4 γιατροί. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό». «Η κατάσταση συνολικά σε όλη τη χώρα είναι ακόμα πιο ανησυχητική, αφού όπως στη Λάρισα έτσι και σε όλη την Ελλάδα έχουμε πολύ μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού και του νοσηλευτικού να νοσεί. «Πάνω από 1.500 γιατροί και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα και 500 επιπλέον βρίσκονται σε καραντίνα. Δύο χιλιάδες είναι εκτός συστήματος αυτήν την ώρα επειδή οι ίδιοι έχουν μολυνθεί» για να σημειώσει επίσης «στο νοσοκομείο της Λάρισας σε μια ιστορική κρίση στον χώρο της υγείας σε σχέση με πέρυσι είναι ίδιοι και λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές».

ΣΥΣΚΕΨΗ
Προηγήθηκε σύσκεψη, στην αίθουσα σεμιναρίων του Ακτινολογικού, στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής του ΠΠΓΝΛ, Δημ. Κατσικονούρης, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Γ. Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Γ. Συρογιαννόπουλος, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Αθ. Γιαννούκας, ο διευθυντής της ΜΕΘ, Ν. Ζακυνθινός, η διευθύντρια του ΤΕΠ, Γεωργία Παπαδάμου, η διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Κωνσταντίνα Ζησοπούλου και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Ελένη Σεμερτζή. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, ο πρώην ΥΠΕάρχης, Νέστ. Αντωνίου, ο πρώην διοικητής του ΓΝΛ, Δημ. Λιόλιος και ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνν. Καριπίδης.
Με τους εκπροσώπους της κοινότητας του ΠΠΓΝΛ να περιγράφουν στον κ. Τσίπρα τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου η πανδημία σημειώνοντας καταρχήν πως σήμερα στα 14 κρεβάτια ΜΕΘ η πληρότητα ανέρχεται στο 100%, στα 17 κρεβάτια στα Λοιμώδη η πληρότητα επίσης ανέρχεται στο 100%, ενώ στο 80% ανέρχεται η πληρότητα στα λοιπά 133 κρεβάτια ήπιας νοσηλείας.
Τονίσθηκε επίσης το οξύ πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού με δεδομένο ότι στο ΠΠΓΝΛ με κορονοϊό έχουν νοσήσει σήμερα 45 νοσηλεύτριες, ενώ περισσότερες από 70 ακόμα νοσηλεύτριες βρίσκονται σε καραντίνα (ιχνηλατήσεις) ή απέχουν των καθηκόντων τους (ευπαθείς ομάδες, μονογονεϊκές κ.λπ.), ενώ έχουν νοσήσει επίσης και 10 γιατροί.
Ζήτησαν τέλος να αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, όπως και να ενεργοποιηθεί στη νοσηλεία πολιτών με κορονοϊό και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας. Στο περιθώριο της επίσκεψης ειδικότερα κλαδικά θέματα έθεσαν στον κ. Τσίπρα, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και εργαζόμενοι στο ΠΓΓΝΛ. Να σημειωθεί τέλος πως τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν στο ΠΠΓΝΛ, οι βουλευτές Λάρισας Άννα Βαγενά και Βασίλης Κόκκαλης και μικρός αριθμών στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα.
Μετά το πέρας των επαφών, ο κ. Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Λάρισα ήρθε να αναδείξει μία σειρά σοβαρών αρρυθμιών που έχει προκαλέσει η πανδημία και έχει μεγενθύνει η κυβερνητική ολιγωρία. Η ιδεοληπτική αντιμετώπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν οκτώ πολύτιμοι μήνες στην προετοιμασία απέναντι στο διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χωρίς προσλήψεις προσωπικού, χωρίς καν να έχουν εκμεταλλευτεί τις δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα. Η εικόνα απόλυτης αποσύνθεσης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν κρύβεται, όσο κι αν επιχειρούν να τη μακιγιάρουν καθημερινά τα καθεστωτικά μέσα.
Την ίδια ώρα η οικονομία χωλαίνει, ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται επί ξυρού ακμής και η λήψη ισχυρών και αποτελεσματικών μέτρων στήριξης εμπροσθοβαρώς είναι απούσα. Το «βλέποντας και κάνοντας» της Κυβέρνησης βάζει στην εντατική και την επιχειρηματικότητα.
Ο πρωθυπουργός φέρει την αποκλειστική και βαρύτατη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν και για εκείνα που θα έρθουν».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass