«Μαύρη ημέρα» με 207 κρούσματα στη Λάρισα

ΝΕΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΣΤΗΝ 5Η ΥΠΕ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΜΕΘ - ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ -ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ ΣΤΟ ΓΝΛ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2020 21:04

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Αν και οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

για τη μετατροπή του νομαρχιακού νοσοκομείου της Λάρισας σε νοσοκομείο COVID δεν υπήρξαν, ωστόσο ουσιαστικά το Γενικό Νοσοκομείο εξυπηρετεί κατά βάση ασθενείς με COVID. Είναι ενδεικτικό ότι από τη σημερινή εφημερία και για έναν μήνα όλα τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά από τα Επείγοντα θα μεταφέρονται για εξυπηρέτηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Χειρουργική Κλινική του οποίου ουσιαστικά θα εφημερεύει καθημερινά.
Την ίδια ώρα νέο αρνητικό ρεκόρ με 207 νέα κρούσματα κατέγραψε χθες η Λάρισα επιβεβαιώνοντας τις διαπιστώσεις ότι επιδημιολογικά πρόκειται για την τρίτη πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο ώστε στη Λάρισα να μην υπάρχει διαθέσιμο κενό κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ στην 5η ΥΠΕ καταγράφεται το πιο υψηλό ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ πανελλαδικά.
Η προοπτική μετατροπής του Γενικού Νοσοκομείου μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΕΙΝΚΥΛ αλλά και τις διευκρινίσεις που ζήτησε λίγο πριν το μεσημέρι η Διοίκηση του Νοσοκομείου από την 5η ΥΠΕ φαίνεται ότι πήρε αναβολή, καθώς νωρίς το απόγευμα και μετά από συνεννοήσεις με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ ανακοίνωσε ότι ο χειρουργικός τομέας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα εξυπηρετεί τα χειρουργικά έκτακτα περιστατικά, που θα διαχειρίζεται το Τμήμα Επειγόντων στις εφημερίες του Γενικού Νοσοκομείου.
Άγνωστη παραμένει η διαχείριση των παθολογικών ασθενών, που χρήζουν εισαγωγής, κατά τις ημέρες εφημερίας καθώς και οι δύο Παθολογικές Κλινικές εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο ασθενείς με COVID ενώ σε αναμονή βρίσκεται η μετατροπή των χειρουργείων σε ΜΕΘ καθώς δεν αρκεί μόνο μία απόφαση του διοικητή.
Για τη σημερινή εφημερία πάντως μετά την παραλαβή 4 αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού αναμένεται να αναπτυχθούν αντίστοιχα νέα κρεβάτια ΜΕΘ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο σε 24.

ΡΕΚΟΡ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε χθες από την αρχή της πανδημίας η Λάρισα, η οποία σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή της επιδημιολογικής έκθεσης περιλαμβάνει 207 θετικά κρούσματα κορονοϊού, που αντιστοιχούν στο 53,13% των συνολικά 389 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Υπερβαίνοντας το ψυχολογικό όριο των 200 κρουσμάτων, επίδοση που δεν έχει επιτύχει καμία επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα, η Λάρισα παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση της λίστας με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας μετά την Π.Ε. Θεσσαλονίκης με τα 905 κρούσματα και την Περιφέρεια Αττικής με τα 564 κρούσματα.
Στην υπόλοιπη Θεσσαλία 77 κρούσματα (19,8%) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας και 79 κρούσματα (20,3%) στην Π.Ε. Μαγνησίας, με την Π.Ε. Τρικάλων να παραμένει ποσοστιαία σε μονοψήφιο αριθμό (6,7%) με τα 26 νέα κρούσματα.
Με την αύξηση των νέων κρουσμάτων ασκούνται, όπως είναι φυσικό, ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως φαίνεται και από τα διαθέσιμα άδεια κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα 34 κρεβάτια των ΜΕΘ στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας είναι γεμάτα την τελευταία εβδομάδα, ενώ σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ το ποσοστό πληρότητας στα 68 συνολικά διαθέσιμα κρεβάτια φτάνει το 95,5% (!) καθώς μόλις τρία κρεβάτια ήταν κενά χθες.
Το 95,5% που καταγράφεται στην 5η ΥΠΕ είναι το μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας κρεβατιών ΜΕΘ σε ολόκληρη την Ελλάδα ξεπερνώντας ακόμη και την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, όπου το ποσοστό πληρότητας στις 134 διαθέσιμες κλίνες ανέρχεται σε 94% -126 κατειλημμένες και 8 κενές. Περιοχή που θεωρείται επιδημιολογικά η πλέον επιβαρυμένη και οι ανάγκες σε νοσηλείες τεράστιες.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%).
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%).
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%).
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%).
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%).
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες.
Τα συνολικά κρεβάτια που διατίθενται στην 5η ΥΠΕ για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 είναι 589 από τα οποία τα 453 είναι κατειλημμένα- ποσοστό 77% από τα πλέον υψηλά μεταξύ των Υγειονομικών Περιφερειών.

ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ
Την επίταξη του ιδιωτικού τομέα επανέφεραν εκ νέου με κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας Λάρισας και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επισημαίνοντας ότι «με το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου για λίγες δεκάδες επιπλέον κλίνες, που αναμένεται να πληρωθούν σε τρεις εφημερίες, αφού τέτοια είναι η προοπτική με βάση τον αριθμό των εισαγωγών, σειρά θα πάρει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που κι αυτό σταδιακά θ’ αρχίσει να εκκενώνεται και να μετατρέπεται σε covid νοσοκομείο».
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωσή τους: «...Η κατάσταση στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, εξελίσσεται δραματικά και έχει ονοματεπώνυμο. Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας, Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, Διοικήσεις των νοσοκομείων, λοιπός διοικητικός και διαχειριστικός μηχανισμός, και μεγάλες επιχειρήσεις ιδιωτικής υγείας έχουν την αποκλειστική ευθύνη, τόσο για την προηγούμενη διαχείριση, όσο και για την εξέλιξή της και τις τελευταίες αποφάσεις...
...Ας μας ακούσουν έστω την ύστατη ώρα για να μην επιβεβαιωθούμε άλλη μια φορά από τις τραγικές εξελίξεις.
Διεκδικούμε:
- Να τεθεί στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά, άνευ όρων το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας. Να μην προχωρήσει το αισχρό σχέδιο κυβέρνησης – ηγεσίας Π.Ι.Σ.
- Επείγον έκτακτο σχέδιο διάταξης όλων των δομών και όλου του προσωπικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της επιδημίας, υποχρεωτικά και με απόλυτη ευθύνη του κράτους.
- Να αξιοποιηθεί και να στελεχωθεί άμεσα κάθε κτιριακή νοσοκομειακή δομή που παραμένει ανενεργή.
- Να αναπτυχθούν εκτάκτως δομές περίθαλψης και σε άλλα μη νοσοκομειακά δημόσια κτίρια.
- Αναγκαστικές προσλήψεις με τις αποδοχές του δημοσίου, ιατρών του ιδιωτικού τομέα, κυρίως Παθολόγων, Πνευμονολόγων, Αναισθησιολόγων, Εντατικολόγων, Ιατρών του Παθολογικού Τομέα με δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της πανδημίας».

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΞΑΝΘΟΥ
Στο μεταξύ το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, ο τομεάρχης του κόμματος και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Στην ολιγόωρη παραμονή του, ο πρώην υπουργός ενημερώθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την Ιατρική Υπηρεσία για την κατάσταση, τη μετατροπή του σε Νοσοκομείο COVID καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Παράλληλα συνεχάρη το Νοσοκομείο για την τεράστια συμβολή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επανέλαβε την ανάγκη επίταξης δομών του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα με όρους ΕΣΥ, όπως δήλωσε και στη συνέντευξή του στην «Ε» την προηγούμενη Κυριακή και δεσμεύτηκε να επισκεφθεί εκ νέου το νοσοκομείο μετά την πανδημία προκειμένου να συζητήσουν για την επόμενη ημέρα στον χώρο της υγείας στη Θεσσαλία.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass