Φωτιστικά LED στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας

«ΣΕ 12 ΕΤΗ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ 24 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2020 21:14

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο - νωρίτερα κατά 5 μήνες- ολοκληρώνεται το έργο εγκατάστασης 7.900 νέων σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων (τεχνολογίας LED) στα οδικό δίκτυο των περιφερειακών ενοτήτων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων.


Ένα έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ από την υλοποίηση του οποίου θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη. Από τη μείωση της κατανάλωσης που είναι και το ζητούμενο μέχρι και την μείωση των αυξημένων σήμερα εξόδων για τη συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού, για τα 12 έτη της εγγύησης καλής λειτουργίας αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά περί τα 24 εκατ. ευρώ.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που υλοποίησε κιόλας το έργο, όπως δηλώνει στην «Ε» ο περιφερειάρχης, Κων. Αγοραστός, ενώ περί τις 400.000 ευρώ εξοικονομούνται από την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου καθώς η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία «Globsolis» – που υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο – προέβλεπε παράδοση σε ένα έτος.
Αναλυτικότερα ο κ. Αγοραστός στη δήλωσή του σημειώνει πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκληρώνει ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την αντικατάσταση του ενεργοβόρου φωτισμού σε όλο το οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της, με νέα σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED.
Είναι ένα έργο με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μειώνει κατά 79% την κατανάλωση ενέργειας αλλά και το κόστος συντήρησης γιατί η διάρκεια ζωής των φωτιστικών LED είναι μεγαλύτερη. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μαζί με το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης 54 συνολικά δημοσίων κτιρίων στη Θεσσαλία, που σχεδίασε η Περιφέρεια και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».
Είναι ένα έργο ανθρώπινο που ενισχύει την ασφάλεια στη μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων. Αλλάζουμε την εικόνα και τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας.
Μειώνουμε το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα κατά 10.800 τόνους CO2 ετησίως και εξοικονομούμε σε 12 χρόνια 24 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούμε να επενδύσουμε σε άλλα χρήσιμα έργα»
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αναλυτικότερα με την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με νέα φωτιστικά σώματα τύπου led η Περιφέρεια Θεσσαλίας «επιτυγχάνει εξοικονόμηση στην ετήσια κατανάλωση ενέργειας μεγαλύτερη των 9.400.000 kwh με το ποσοστό της ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας να ξεπερνά το 78,00% και παράλληλο ετήσιο οικονομικό όφελος 1.000.000€. Τα περιβαλλοντικά οφέλη μεταφράζονται σε ετήσια μείωση κατά 10.800 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2)».
Ενώ σημειώνεται ακόμη πως «τα εντυπωσιακά οφέλη από το νέο έργο δεν περιορίζονται μόνο στην αναβάθμιση του δικτύου με νέο σύγχρονο εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, στην πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, και την ανάλογη μεγάλη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και στην αισθητή βελτίωση των συνθηκών Φωτισμού. Στο πλαίσιο της εκπόνησης της Μελέτης εφαρμογής της Σύμβασης, εφαρμόστηκε μια αναλυτική διαδικασία εναρμόνισης των επιπέδων φωτισμού με το Ισχύον Ευρωπαϊκό πρότυπο μέσω της πραγματοποίησης Φωτοτεχνικών μελετών στο σύνολο των οδικών τμημάτων της περιοχής παρέμβασης, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη των αυξημένων ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της Περιφέρειας».
ΕΚΛΕΒΑΝ ΜΕ ΡΕΛΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Να σημειωθεί πως η σύμβαση προβλέπει ακόμη την «προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεδιαχείρισης και Προληπτικής συντήρησης, το οποίο διαθέτει διευρυμένες δυνατότητες παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων λειτουργίας του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, για τον εντοπισμό βλαβών και την οργάνωση και δρομολόγηση προληπτικής ή επεμβατικής συντήρησης, καθώς και με δυνατότητες διαλειτουργικότητας με άλλα συστήματα».
Διάσταση χρήσιμη με δεδομένο ότι με την τοποθέτηση των νέων φωτιστικών LED έγινε εξορθολογισμός του συστήματος λειτουργίας, με δεδομένες τις δολιοφθορές που εντοπίσθηκαν στο προηγούμενο σύστημα φωτισμού (κομμένα καλώδια, αφαίρεση ηλεκτρικών πινάκων, μετρητών ρεύματος κλπ) όπως και οι παράνομες συνδέσεις.
Με το νέο σύστημα τηλεδιαχείρισης η παρακολούθηση της λειτουργίας του δικτύου θα συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο, οι βλάβες θα αναγνωρίζονται και θα δρομολογούνται άμεσα όπως και οι διορθωτικές επεμβάσεις.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass