Μείωση της ύλης στη Γ’ Λυκείου

ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ -ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΠΟΣΟ- ΚΛΕΙΣΤΑ *ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ * «ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΤΗΝ «Ε» *«ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ» ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΧΡ. ΒΛΟΥΧΟΣ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2020 21:39

Της Νατάσας Πολυγένη
Όσο περνά ο καιρός και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, αρχίζει να φουντώνει και η ανησυχία για τους μαθητές που φέτος προετοιμάζονται για να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά η φετινή φαίνεται να είναι ακόμα χειρότερη, αφού

οι μαθητές των Λυκείων προτού καλά-καλά καθίσουν στα θρανία επέστρεψαν στα σπίτια τους και παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως. Οι μαθητές από τις 9 Νοεμβρίου «πηγαίνουν» σχολείο και φροντιστήρια ψηφιακά.
Τα προβλήματα πολλά και καθημερινά, εκπαιδευτικοί και μαθητές δίνουν μάχη προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Προφανώς ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζεται πια η εκπαιδευτική διαδικασία απασχολεί και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της μείωσης της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου, μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τη μείωση της ύλης της Γ’ Λυκείου και για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα τη σκεφτόμαστε και προετοιμαζόμαστε».
Αρκεί όμως μόνο αυτό; Τα επιδημιολογικά δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς ήταν τελείως διαφορετικά.
Ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ Λάρισας, Αθανάσιος Φούντας, ξεκινώντας με την παραδοχή ότι η τηλεκπαίδευση δεν είναι κανονικό μάθημα, σημειώνει πως: «Όλα είναι ρευστά. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια, αν θα ανοίξουν τα σχολεία, για πόσο και αν θα ξανακλείσουν. Η τηλεκπαίδευση είναι λύση ανάγκης και όχι κανονικό μάθημα. Πολλά παιδιά δεν μπορούν να συμμετέχουν. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μειωθεί η ύλη για τη Γ’ Λυκείου».
Ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, Χρήστος Βλούχος, που καθημερινά μοιράζεται τις αγωνίες και τον προβληματισμό των μαθητών, αλλά και των οικογενειών τους, σχολιάζει στην «Ε» ότι η αβεβαιότητα εντείνει ακόμα περισσότερο το άγχος των μαθητών που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις.
«Εκ των πραγμάτων δεν είναι το ίδιο μια εκπαιδευτική διαδικασία που λειτουργεί απρόσκοπτα και διά ζώσης, με μια διαδικασία που συνεχίζεται με πολλά προβλήματα στις συνδέσεις, λιγότερες ώρες μαθημάτων σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογία και τη χαλάρωση των παιδιών που βρίσκονται κλεισμένα στο σπίτι τους και κάνουν μάθημα πίσω από μια οθόνη. Δεν μπορεί κανείς να έχει τις ίδιες προσδοκίες. Είναι και δίκαιο και αναγκαίο να γίνει η μείωση της ύλης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ερώτημα για τα αποτελέσματα της τηλεκπαίδευσης αναφέρει πως: «Στόχος μας είναι να μη μείνει κανένας μαθητής πίσω. Να μη χάνει μαθήματα. Γίνεται αγώνας να κρατήσουμε τους μαθητές με όποιον τρόπο χρειαστεί. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Τα παιδιά ναι, συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση που γίνεται στα σχολεία αλλά πώς; Με κλειστές κάμερες και μικρόφωνα; Παιδιά σιωπηλά.
Με ποιον τρόπο γίνεται η αξιολόγηση του μαθητή; Το Υπουργείο Παιδείας ελέγχει μονάχα αν ο μαθητής εισήλθε στην πλατφόρμα, το αν πραγματικά παρακολουθεί εκείνη την ώρα δεν μπορεί να το ξέρει. Είναι αυτό εκπαιδευτική διαδικασία;».
Καταλήγοντας υπογραμμίζει επίσης: «Ήδη έχει φύγει σχεδόν ένας μήνας και να ανοίξουν τα σχολεία θα είναι για μια εβδομάδα και μετά θα κλείσουν για γιορτές και άγνωστο πότε θα ξανανοίξουν. Εν αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας, τα σχολεία μπορεί να ανοιγοκλείνουν και να χαθεί και παραπάνω από τη μισή χρονιά.
Εάν τα περιοριστικά μέτρα παραμείνουν ή παραταθούν τότε σίγουρα το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται και άλλες λύσεις πέραν της μείωσης της ύλης, για την εισαγωγή των παιδιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass