Ο κορονοϊός «πάγωσε» τη ζωή στο Εδιμβούργο

Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΥΓΕΡΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2020 15:40

«Το Εδιμβούργο βρίσκεται στο «επίπεδο 3», των μέτρων περιορισμού λόγω του κορονοϊού. Οι πολίτες ακολουθούν τις οδηγίες και συμμορφώνονται. Το θετικό σε σχέση με την καραντίνα της άνοιξης είναι ότι δεν υπάρχει γενικό απαγορευτικό. Ωστόσο είναι διάχυτη μια

στενοχώρια, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, γιατί στις γιορτές το Εδιμβούργο είναι εντυπωσιακό. Τώρα όμως επικρατεί μια παγωμάρα».
Η Λαρισαία Ελένη Χατζηαυγέρη, εργάζεται ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt University. «Από τον Μάρτιο δουλεύω από το σπίτι, πράγμα που έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο, μιας και στην ουσία δεν υπάρχει πλέον ωράριο. Όλα μου τα μαθήματα, συναντήσεις με φοιτητές ή συναδέλφους γίνονται online», λέει στην «Ε».
*Η Ελένη έφυγε από την Ελλάδα το 2007, αφού έλαβε το πρώτο της πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Πήγε στο Εδιμβούργο για μεταπτυχιακό. Το 2012 επέστρεψε στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να βρει δουλειά και να είναι κοντά στην οικογένειά της, αλλά οι συνθήκες δεν υπήρξαν ευνοϊκές. Έτσι αναγκάστηκε και πάλι να φύγει το 2013 και να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα.
* Κύρια Χατζηαυγέρη, στη Σκωτία η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη και ήδη «τρέχει» η καραντίνα των 15 ημερών που ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ποια τα τελευταία νέα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων- θανάτων και ποιες οι αντοχές των νοσοκομείων;
- Το Εδιμβούργο βρίσκεται στο «επίπεδο 3». Αυτό σημαίνει ότι καφετέριες και εστιατόρια είναι ανοιχτά αλλά μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στα εστιατόρια. Πολλά έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν, προφανώς θεωρώντας ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τα κέρδη. Για 3 εβδομάδες τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Σκωτίας είχε κλείσει εστιατόρια, bar και pub στο Εδιμβούργο, αρκετά πριν την ανακοίνωση της Βρετανικής κυβέρνησης για 15νθήμερο καραντίνας. Δε γνωρίζω ακριβώς τα νούμερα των κρουσμάτων-θανάτων ανά ημέρα στο Εδιμβούργο, μιας και συνήθως οι αριθμοί που ανακοινώνονται αφορούν ευρύτερες περιοχές. Το Εδιμβούργο είχε κατά μέσο όρο 91.1 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα. Στις 22 Νοεμβρίου, σε ολόκληρη τη Σκωτία, 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και 95 ήταν σε ΜΕΘ, ενώ συνολικά 1.170 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, έχοντας διαγνωστεί με κορονοϊό.
* Στα μέτρα περιορισμού συμμορφώνονται οι πολίτες;
- Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω πως ναι, συμμορφώνονται. Η συντριπτική πλειοψηφία φορά μάσκα σε κλειστούς χώρους, ακόμα και αν για παράδειγμα μπαίνεις σε κάποιο εστιατόριο ή βγαίνεις από αυτό. Αρκετοί φοράνε μάσκα και στον δρόμο, ενώ δεν είναι υποχρεωτικό. Όλα τα μαγαζιά παρέχουν αντιβακτηριδιακό όταν μπαίνεις, ενώ κάποια (όχι πολλά) δίνουν και μάσκα, αν δεν έχεις μαζί σου.
* Ποια η διαφορά στην καθημερινότητά σας στο Εδιμβούργο σε σχέση με την καραντίνα του Μαρτίου;
- Είναι σίγουρα αρκετά καλύτερα αυτή τη φορά, μιας και μπορώ να συναντήσω κάποιον φίλο/η μου, τηρώντας τις συνιστώμενες αποστάσεις, ενώ στην καραντίνα του Μαρτίου ήταν απαγορευτικό.
Ωστόσο υπάρχει μια στεναχώρια, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, γιατί στις γιορτές το Εδιμβούργο είναι εντυπωσιακό, αλλά τώρα επικρατεί μια παγωμάρα. Τέτοια περίοδο οι τουρίστες το κατέκλυζαν, τώρα απουσιάζει απ’ όλους η γιορτινή διάθεση».
* Πόσο έχει επηρεάσει την εργασία σας ο κορονοϊός;
- Εργάζομαι ως λέκτορας στο Heriot-Watt University. Από τον Μάρτιο δουλεύω από το σπίτι, πράγμα που έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο, μιας και στην ουσία δεν υπάρχει πλέον ωράριο. Όλα μου τα μαθήματα, συναντήσεις με φοιτητές ή συναδέλφους γίνονται online. Προς το παρόν δεν επιτρέπεται να πάω στο γραφείο μου, εκτός και αν συμπληρώσω κάποιες αιτήσεις, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από συγκεκριμένες επιτροπές του Πανεπιστημίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass