Ψυθιριστά και άλλα

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2020 18:00
*ΑΡΧΙΣΑΝ  οι εμβολιασμοί.  Στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου. Ζ. *ΑΡΧΙΣΑΝ οι εμβολιασμοί. Στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου. Ζ.

Οι απέξω
*ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ αίσθηση για όσους ξύπνησαν αχάραγα χθες, αργεί και να ξημερώσει πια,

καθώς κατά τις εξήμισι μ’ εφτά το πρωί έβρεχε πολύ δυνατά. Α, ήρθε ο χειμώνας, ο ήχος της βροχής πολύ όμορφος.
Όταν είσαι μέσα, διότι οι απέξω υπέφεραν. Εργαζόμενοι πίσω απ’ τα απορριμματοφόρα, εφημεριδοπώλες ή άλλοι διανομείς στα μηχανάκια, άνθρωποι που πήγαιναν να πάρουν το λεωφορείο για τη δουλειά, μούσκεψαν ως το κόκκαλο. Ουρανός και γη είχαν γίνει ένα, ενωμένοι απ’ τη βροχή.
Ζ.

2+2
*Α να δούμε... Μπορεί τα ανακοινωθέντα χθες να ήταν κρούσματα του Σαββατοκύριακου, που είναι πάντα λιγότερα αφού γίνονται λιγότερα τεστ, όμως πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό η κορονομάνα Θεσσαλονίκη έπεσε χαμηλότερα από την Αθήνα, που την ξεπερνούσε σταθερά σε κρούσματα παρότι πληθυσμιακά τετραπλάσια. Κι η Λάρισα χαμηλά, πήρε μια ψυχολογική ανάσα, είθε να μην εκτοξευτεί πάλι σήμερα κι αύριο.
***
*ΔΥΟ εβδομάδες ως τα Χριστούγεννα. Κι άλλες δύο εβδομάδες που διαρκούν πάντα οι γιορτές, να πάρει και εορταστικό χαρακτήρα το λοκντάουν, των Φώτων θα φύγει. Μαζί με τους καλικάντζαρους.
Ζ.

Έγραφε
*ΣΤΟ πνεύμα των ημερών οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Είπα να στολίσω κι εγώ κι έβαλα ένα μαγνητάκι Αϊ-Βασίλη στο ψυγείο. Ξέμπλεξα για φέτος.
***
*- ΚΑΛΑ, τριάντα χρονών άντρας ακόμη ραβασάκια σε κοπέλες γράφεις;
- Τι ραβασάκια βρε μάνα, παιδιά είμαστε; Γράμμα στον Αϊ-Βασίλη γράφω.
***
*- ΕΧΩ αρχίσει να μοιάζω με τον Πάπα. Στέκομαι στο μπαλκόνι και χαιρετάω τον κόσμο.
Ζ.

Με αίτημα
*ΧΩΡΙΣ φιλάθλους φυσικά στις κερκίδες του γηπέδου χθες στο Αγρίνιο. Με ένα μεγάλο πανό όμως για χάρη της τηλεοπτικής μετάδοσης, πανό της ομάδας, των τοπικών φορέων. «Αχελώος όχι στην εκτροπή». Μπερδεμένοι οι Αιτωλοακαρνάνες. Ποια σχέση έχει με την εκτροπή το στοιχειωμένο φράγμα της Μεσοχώρας... (Κι ύστερα τι ανησυχούν. Άμα χρειαστεί σφυρίζει το ΣτΕ άλλο ένα πέναλτι.)
Ζ.

Το σίριαλ του Αχελώου
*ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ οι διεργασίες γύρω από τα εκκρεμή ζητήματα του Αχελώου. Μετά από τον πρώτο αιφνιδιασμό για τις εξελίξεις στο θέμα του ΥΗΕ Μεσοχώρας, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού έχει προγραμματιστεί σήμερα Τρίτη τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους Υπουργούς και την ηγεσία της ΔΕΗ.
Μετά και το νέο μπλόκο του ΣτΕ σε εργολαβία του έργου, όλοι συμφωνούν ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, το περιβαλλοντικό αυτό έργο μπορεί να εισέλθει σε πορεία υλοποίησης και λειτουργίας. Τοπικοί φορείς, όπως ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔ), δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Κ. Γιαννακός, φυσικά τα μέλη της ΕΘΕΜ κι άλλοι, δηλώνουν έτοιμοι να μην αφήσουν τις τοπικιστικές και μικροκομματικές αντιλήψεις, αλλά κι άλλα κομματικά συμφέροντα να κυριαρχήσουν της λογικής. Και τι λέει η λογική; Είναι κρίμα ένα έργο για το οποίο ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα (καλώς ή κακώς δεν είναι της παρούσης...) να γίνει φαραωνικό. Προφανώς ο επικεφαλής αυτής της προσπάθειας μένει να οριστεί ή να αναδειχθεί εκ των πραγμάτων.
Γ.Ρ.

Για το Ι.Χ.Ε. στην πλατεία
*ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ από τον Δήμο Λαρισαίων για το επί της Κεντρικής πλατείας σταθμευμένο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, της φωτογραφίας της στήλης (φύλλο Κυριακής 6.12.2020).
Το οποίο, εξηγούν, διαθέτει άδεια «προσωρινής κατάληψης και χρήσης οδών, πεζοδρόμων και πλατειών» (έτσι λέγεται), για την τοποθέτηση εορταστικού φωτεινού διάκοσμου εν όψει των εορτών του Χριστουγέννων. Ο Δήμος την έχει χορηγήσει σε έξι οχήματα του συνεργείου του αναδόχου του έργου.
Μεταξύ αυτών και στο -επίμαχο- Ι.Χ. του αναδόχου που επιβλέπει τις εργασίες στολισμού για το οποίο αναρωτήθηκαν πολλοί πολίτες, τι δουλειά να έχει ένα μη επαγγελματικό αυτοκίνητο σταθμευμένο μέσα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Η άδειά του είναι μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, γι’ αυτό και δεν το «γράφει» η Τροχαία!
Σημ. «Ε»: Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο προφανώς και δεν είναι ...όχημα του συνεργείου, αλλά η λιμουζίνα του ιδιοκτήτη-εργολάβου του έργου. Ο Δήμος διαθέτει θέσεις στάθμευσης, τόσο έμπροσθεν του Δημαρχείου, όσο και στον -ακόμα μεγαλύτερο- χώρο στάθμευσης των δικύκλων, έναντι της Κεντρικής πλατείας.
Δε θα μπορούσε να παρκάρει σε κάποιον από αυτούς τους χώρους και όχι -προκλητικά- επί της πλατείας;
Δ.Χ.

Ελπίδα
*ΚΑΙ τελειωμό δεν έχουν... Συνεχίζονται τα πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, μάλλον αποδείχθηκαν αποδοτικά τα προηγούμενα. Πάλι μποναμάδες, ξανά αναδρομικά σε συνταξιούχους, νέο πακέτο λέει, ολίγον απροσδιόριστο γι’ αυτό και το πληροφοριακό αναγγελτικό «ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν».
Πάρε κόσμε...
Ζ.

Μπλεγμένοι
*ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να μπλέκουν οι Λαρισαίοι φοιτητές, άκρη δεν βγάζουν.
- Γιατί είσαι έτσι μαραμένος;
- Ξεκίνησα γυμναστήριο.
- Το γυμναστήριο σε μάρανε.
***
*- ΔΕΝ κάνω ποτέ λάθος. Μια φορά νόμισα ότι έκανα, αλλά τελικά είχα κάνει λάθος.
***
*- ΟΙ δικοί μου μαλώνουν για το πώς καθαρίζεται σωστά το τζάκι. Εν τω μεταξύ δεν έχουμε τζάκι.
Ζ.

Κορυφαίοι
*ΣΤΟΙΧΕΙΑ που δεν είναι γνωστά στον πολύ κόσμο, ίσως ούτε στους αρμόδιους, αλλά κι ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα παρέχει σε δημόσια παρέμβασή του ο Θαν. Παπαϊωάννου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στον Βόλο.
Ένας εκ των είκοσι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιστημόνων που συμπεριλαμβάνονται στη διεθνή λίστα του 2% με τη μεγαλύτερη επιστημονική επιρροή στον κλάδο τους παγκοσμίως, όπως ανέφερε πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.
Ανάμεσά τους από τη Λάρισα ο καθηγητής της Ιατρικής Κώστας Μαλίζος.
***
*ΣΤΗΝ κατάταξη λοιπόν των χωρών με βάση την αναλογία αυτών των επιστημόνων, του 2%, σε κάθε ένα εκατομμύριο κατοίκων της κάθε χώρας, η Ελλάδα κατατάσσεται 22η παγκοσμίως. Καθόλου άσχημα. Έχει όμως και συνέχεια: εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα σταθερά επενδύει το τραγικά χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ σε Έρευνα και Ανάπτυξη σε σχέση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Έως το 2010 η Ελλάδα σταθερά επένδυε περίπου το 0.5% του ΑΕΠ, ενώ άρχισε κάπως ν’ αυξάνει τις επενδύσεις σε Ε&Α μετά το 2012 και κυρίως μετά το 2015.
Στη σύγκριση λοιπόν της αξίας της επένδυσης μιας χώρας στην Έρευνα ως προς τους κορυφαίους επιστήμονες ώστε αυτοί να βρεθούν στην κορυφή του κλάδου τους παγκοσμίως, στο πόσο πολύ πιάνουν τόπο τα λεφτά που δαπανά μια χώρα, η Ελλάδα προηγείται μαζί με δύο αγγλόφωνες χώρες, τη Ν. Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Βρίσκεται στην κορυφή των χωρών όπου τα χρήματά τους, που επενδύονται σε Έρευνα και Ανάπτυξη, αποδίδουν περισσότερους επιστήμονες αναγνωρισμένους παγκοσμίως. Οι κορυφαίοι επιστήμονες στις αγγλόφωνες χώρες θεωρούνται λόγω γλώσσας σε πλεονεκτικότερη θέση για παραγωγή επιστημονικού έργου στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία σε σχέση με τους Έλληνες.
Συγκρίνοντας την Ελλάδα με τις μη αγγλόφωνες χώρες, προκύπτει ότι οι Έλληνες επιστήμονες, όχι απλά υπεραποδίδουν σε ερευνητικό έργο παγκόσμιας αποδοχής στον κλάδο τους, αλλά βρίσκονται κυριολεκτικά στην κορυφή παγκοσμίως και μάλιστα με απόσταση από τις άλλες χώρες.
***
*Ο Θαν. Παπαϊωάννου προσθέτει ότι διεθνής έρευνα ξένων επιστημόνων αναφέρει πως «οι Έλληνες καθηγητές ΑΕΙ δημοσιεύουν πολύ περισσότερο αναλογικά με τη χρηματοδότηση που παίρνουν σε σχέση με όλους τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Για την ακρίβεια η αναλογία επιστημονικών εργασιών με τη χρηματοδότηση που παρέχεται στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Συμπέρασμα; Οι Έλληνες επιστήμονες υπεραποδίδουν στην έρευνα ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις, τα ελάχιστα λεφτά που δαπανά η χώρα για έρευνα πιάνουν τόπο πολλές φορές περισσότερο απ’ ό,τι οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη μα και στον κόσμο.
***
*ΕΠΟΜΕΝΩΣ, τα Ελληνικά ΑΕΙ αξίζουν πολύ περισσότερους πόρους για έρευνα, αλλά και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση των νέων επιστημόνων. Κι όχι μόνο από το κράτος.
Στην έκθεση Πισσαρίδη προκύπτει ότι ακόμη και σήμερα οι επιχειρήσεις επενδύουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη μόλις το 0.55% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί πανευρωπαϊκά ήταν να φτάσουν το 2010 κιόλας, πριν 10 χρόνια δηλαδή, στο να επενδύεται το 2%. Οι Έλληνες επιχειρηματίες επένδυαν σε Ε&Α και 20 και 30 φορές λιγότερο σε σχέση με τους ξένους επιχειρηματίες αναπτυγμένων χωρών. Οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά επιμένουν να διαφημίζουν τα ελληνικά πανεπιστημιακά εργαστήρια διεθνώς.
Απαιτείται άμεση και θεαματική αλλαγή της κουλτούρας των επιχειρηματιών και των πολιτικών, οι οποίοι καθορίζουν το μέλλον ακόμη και την ύπαρξη της χώρας στην 4η βιομηχανική εποχή. Αυτό το κορυφαίο ζήτημα είναι απόλυτα πολιτικό, εθνικό και μάλλον υπερκομματικό.
Ζ.

Για ένα κερί
*ΑΥΤΟΠΤΗΣ μάρτυς δηλώνει ο Σωτ. Μουντζούρης: Απλοί άνθρωποι, νέα παιδιά, γερόντισσες, πήγαιναν για ένα κερί στον Αϊ-Νικόλα, τον Άγιο του Λαού, τον λαοφιλή, στην πιο κεντρική εκκλησία της Λάρισας. Συγκινητικός, λέει, ο νεαρός που γονάτισε έξω από την κλειδωμένη πόρτα μονολογώντας «Πού να βρούμε στήριγμα αυτές τις ώρες... Όλη η αυστηρότητα στις εκκλησίες και ειδικά σήμερα στον Αϊ-Νικόλα; Δεν βλέπουν τι γίνεται στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ;».
Ζ.

Εθνική
*ΚΑΠΟΤΕ αυτοδιαφημίζονταν ως «η μεγάλη μας φίλη». Κάποτε...
Τώρα, με την «καταιγίδα» των λουκέτων σε τραπεζικά καταστήματα και η «Εθνική» ακολουθεί τις άλλες συστημικές του κλάδου, συναγωνιζόμενη και ανταγωνιζόμενη ποια θα κλείσει τα περισσότερα.
Γεροντάκια από τη Φιλιππούπολη υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας για την επικείμενη κατάργηση του υποκαταστήματος. Τέσσερις συνοικίες και καμιά 20αριά χωριά εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο κατάστημα, εξηγούσαν στην «Ε», μη μπορώντας να καταλάβουν τους λόγους της απόφασης.
Βλέπετε η σύγχρονη τραπεζική θέλει, λιγότερο κόσμο στο κατάστημα, άρα και υπαλλήλους, αλλά περισσότερους πελάτες στις καρτέλες της Τράπεζας που όμως θα εξυπηρετούνται από απόσταση.
Άντε πες το όμως αυτό στον 70άρη που μεγάλωσε με το βιβλιάριο ανά χείρας και το χρήμα εν τη παλάμη. Σιγά μη συγκινηθούν οι Τράπεζες...
Δ.Χ.

Αναλόγως
*- ΦΙΛΕΝΑΔΑ έμαθα, τα πάντρεψες και τα δυο παιδιά σου. Για πες μου.
Κρυφάκουγε τις γειτόνισσες άθελά του από δίπλα ο Λαρισαίος Κ. Ζ.
- Τι να σου πω φιλενάδα μου... Πρώτα παντρεύτηκε η κόρη μου. Πήρε ένα παιδί μάλαμα. Όλα της τα προσφέρει στο χέρι, τι δώρα, τι ταξίδια... Μέχρι και αυτοκίνητο της αγόρασε στο όνομά της. Τι να σου πω... Πέτυχε πολύ η κόρη μου, τον πρώτο αριθμό του λαχείου πήρε στον γάμο της. Τυχερό το χρυσό μου...
-Κι ο γιος σου;
- Α, άσε... Εδώ δεν τα πήγαμε καθόλου καλά, ο γιος μου την πάτησε άσχημα στον γάμο του. Πήρε μια τεμπέλα, μια ακαμάτρα που όλα τα περιμένει στο χέρι. Όλο ταξίδια και στολίδια του ζητάει. Ούτε να δουλέψει θέλει, του ζήτησε όμως κι αυτοκίνητο δικό της, τι να σου πω πολύ κακομαθημένη. Πολύ άτυχο το πουλάκι μου...

Ζ.

 

XROMATA CIU

*ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ, φθινοπωρινές ακόμη, διαδρομές στον Πηνειό. Ποικιλία χρωμάτων, συν οι προσεγμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Ζ.

 

MELOMAKARONA CIU

*ΞΕΚΙΝΑΤΕ παιδιά. Δεν προλαβαίνουμε, δεν φτάνουν οι μέρες...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass