Υγειονομική «βόμβα» οι φυλακές

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 89 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ *ΣΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 420 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 710 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ *ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2020 21:40

Σε υγειονομική «βόμβα» τείνει να εξελιχθεί η κατάσταση στις Φυλακές Λάρισας μετά και την απειλητική - για την εύρυθμη λειτουργία - αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε κρατούμενους. Οι διαρκείς έλεγχοι του ΕΟΔΥ αποκάλυψαν τη σιωπηρή διασπορά της νόσου και

την πραγματική έκταση του προβλήματος που μέχρι πρότινος αγνοούνταν, ενώ η διεύθυνση των Φυλακών με έγγραφό της προς φορείς των Υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης ζητά να σταματήσουν προσωρινά οι μεταγωγές κρατουμένων.
Από τους, δύο μέχρι προχθές, ελέγχους του ΕΟΔΥ έχουν διαγνωστεί θετικοί 86 κρατούμενοι, ενώ αν προστεθεί και ο αριθμός των τριών, αρχικά, νοσούντων κρατουμένων όπως και ο αριθμός των νοσούντων σωφρονιστικών και υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς, τότε ο συνολικός αριθμός των ασθενούντων από κορονοϊό ανέρχεται σε 97.
Οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ θα επαναληφθούν και μεθαύριο Παρασκευή αφού - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - σε προληπτική καραντίνα έχουν τεθεί 420 από τους συνολικά 710 κρατούμενους στις Φυλακές Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο κρατούμενοι που διαγιγνώσκονται θετικοί παραμένουν σε καραντίνα στο κελί τους σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συγκρατούμενους - επαφές οι οποίοι τίθενται σε προληπτική καραντίνα και μεταφέρονται σε άλλα κελιά.
Έτσι, με εξαίρεση τις Γ’ και Ε’ πτέρυγες των Φυλακών Λάρισας που δεν έχουν διαγνωστεί, τουλάχιστον ακόμη, θετικοί κρατούμενοι στον κορoνοϊό, οι υπόλοιπες πτέρυγες αξιοποιούνται προκειμένου να τεθούν σε προληπτική καραντίνα οι υπόλοιποι κρατούμενοι, ενώ για τον περιορισμό της διασποράς αποφεύγεται πλέον ο προαυλισμός των κρατουμένων.
Σύμφωνα επίσης με εκτιμήσεις ιατρών, αρνητικά για την ευρεία όπως αποδεικνύεται διασπορά της νόσου σε κρατουμένους, λειτούργησε το γεγονός ότι οι Φυλακές Λάρισας δεν διαθέτουν μόνιμο ιατρικό προσωπικό που ενδεχομένως, έγκαιρα να προχωρούσε σε προληπτικούς ελέγχους με την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων.
Γιατροί θεωρούν επίσης «ευτυχή συγκυρία» την εκδήλωση της νόσου κυρίως σε νεαρής ηλικίας και ασυμπτωματικούς κρατούμενους, ενώ σε περίπτωση που απαιτηθεί νοσηλεία κάποιου κρατουμένου που νόσησε βαριά, αυτό δεν θα καταστεί εφικτό σε νοσοκομείο της Λάρισας και δη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου έχει προβλεφθεί ειδικός θάλαμος νοσηλείας - κελί.
Αυτό γιατί ο θάλαμος νοσηλείας κρατουμένων λειτουργεί στην Ογκολογική Κλινική του ΠΠΓΝΛ και μέχρι σήμερα - παρά τις κατά καιρούς αναφορές - έχουν παραβλεφθεί οι εκκλήσεις ειδικών, ο θάλαμος να μεταστεγαστεί δηλαδή σε άλλο χώρο από την κλινική των νοσούντων με νεοπλασίες για αυτονόητους λόγους.
Προς το παρόν η διόγκωση του προβλήματος των νοσούντων κρατουμένων με κορονοϊό υποχρέωσε τη διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος να ζητήσει από φορείς των Υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης να σταματήσουν τις μεταγωγές κρατουμένων από άλλες φυλακές της χώρας προς τις Φυλακές Λάρισας, αίτημα που συνυπογράφουν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass