Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2020 21:04

Ετοιμο το εμβολιαστικό κέντρο στο ΓΝΛ

Έτοιμο για τον αντι-κορονοϊκό εμβολιασμό των Λαρισαίων όταν παραληφθούν τα εμβόλια και δοθεί το

«πράσινο φως» είναι το εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Πρόκειται για χώρο 30 τ.μ. όπου στεγάζεται το τμήμα διαλογής ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του τμήματος εμβολιασμών της 5ης ΥΠΕ για να καλύψει τις ανάγκες από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Το εμβολιαστικό κέντρο διαθέτει απινιδωτή, καρδιογράφο, ειδικό μόνιτορ, οξύμετρο, πιεσόμετρα και τροχήλατο όχημα, πέραν των κρεβατιών, ψυγείου και άλλων αναλώσιμων υλικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του νοσοκομείου, το συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να σηκώσει το κύριο βάρος των εμβολιασμών της πόλης, όπως ολόκληρο το νοσοκομείο κλήθηκε να σηκώσει -και το έκανε αποτελεσματικά- το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίζοντας το έργο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που είναι νοσοκομείο αναφοράς του κορονοϊού.

 

EIDIKO NIPIAGVGEIO

Με κάρτες και χαμόγελα από τα παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου Λάρισας γέμισε τις προηγούμενες ημέρες το δοκιμαζόμενο από την ένταση της πανδημίας Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Τα παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου συμμετέχουν στη δράση «Πες το με μια κάρτα», που έχει στόχο την αλληλεγγύη σε όσους/-ες αγωνίζονται κατά της πανδημίας, προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας και ασθενείς.

 

Μελέτη για Burn Out στα Κέντρα Αναφοράς COVID-19

«Πράσινο φως» για την εκπόνηση μελέτης για το σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης (Burn Out Syndrome) στα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς COVID-19 και την υποβολή προτάσεων για τη σταδιακή απαλλαγή του Νοσηλευτικού Προσωπικού από τις συνέπειές του άναψε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την ΑΜΚΕ «ΙΑΣΩΝ» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το κόστος της ανάπτυξης και λειτουργίας της δράσης θα καλυφθεί από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, συνολικού ύψους 40.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση τόνωση και ενδυνάμωση του Νοσηλευτικού προσωπικού της πρώτης γραμμής στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλά και η συλλογή δεδομένων που θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό τεκμηριωμένης Στρατηγικής Πρόνοιας και Εναλλακτικών Σεναρίων Διαχείρισης Κρίσεων στο νοσηλευτικό οικοσύστημα. Επιπλέον, σκοπό της μελέτης αποτελεί η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανών παρόμοιων μελλοντικών κρίσεων που απειλούν τη Δημόσια Υγεία και την ποιότητα ζωής των νοσηλευτών, των ασθενών και των πολιτών (π.χ. 2ο κύμα ή 3o κύμα της πανδημίας).


Εγκύκλιος για τη διαχείριση νεκρών με COVID

Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού SARS-CoV-2 κατά τη διαχείριση και μεταφορά ανθρωπίνων σορών ή τέφρας θανόντων από Covid-19 δίνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Αν και τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια δε μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, ωστόσο κάποια μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα βιολογικά υγρά, τα κόπρανα ή τους ιστούς των νεκρών. Ο δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω της διαχείρισης νεκρών σωμάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 θεωρείται χαμηλός και έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό. Με την εγκύκλιο δίνονται για τη διαχείριση των ανθρώπινων σορών τόσο γενικές οδηγίες, μεταξύ των οποίων η χρησιμοποίηση των μέσων ατομικής προστασίας  (ΜΑΠ), ήτοι: προστατευτική αδιάβροχη μακρυμάνικη ρόμπα, μάσκα χειρουργικού τύπου, γάντια, προστατευτικά γυαλιά ή ασπίδα εάν υπάρχει ο φόβος εκτίναξης βιολογικών υγρών όσο και ειδικότερες οδηγίες. Για τη νεκροτομή, εφόσον είναι αναγκαία, τονίζεται ότι πρέπει να συνάδει με τη διαδικασία που ακολουθείται σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει από οξεία αναπνευστική λοίμωξη ή άλλη λοιμώδη νόσο. Η νεκροτομή θα πρέπει να διενεργείται με τη χρήση όλων των απαραίτητων ΜΑΠ σε δωμάτιο με επαρκή αερισμό και φως και με το ελάχιστο αναγκαίο προσωπικό. Όσον αφορά στην ταρίχευση δε συνιστάται ως γενικό μέτρο. Ωστόσο, η ταρίχευση πρέπει να τελεστεί, εφόσον απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία ως προϋπόθεση για τη μεταφορά του νεκρού. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να διενεργείται από εκπαιδευμένο, έμπειρο προσωπικό, που ακολουθεί τα καθιερωμένα μέτρα προστασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο μετάδοσης των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής των χεριών και της χρήσης των κατάλληλων ΜΑΠ (προφύλαξη ματιών με γυαλιά προστασίας ή προσωπίδα, καθώς και μάσκα προσώπου, προστατευτική μακρυμάνικη αδιάβροχη ρόμπα και γάντια). Ιδιαίτερη προσοχή, επισημαίνεται στην εγκύκλιο, πρέπει να δίνεται στην απομάκρυνση των προστατευτικών στολών των ανθρώπων που εμπλέκονται στη διαχείριση της σορού, ώστε να αφαιρεθούν με τον τρόπο που προβλέπουν τα πρωτόκολλα με γνώμονα την ατομική τους ασφάλεια.


Παράταση συμβάσεων ΣΟΧ στο ΓΝΛ

Τις συμβάσεις συνολικά 37 συμβασιούχων ΣΟΧ (Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου) στους τομείς της φύλαξης, της σίτισης και της καθαριότητας παρέτεινε για 9 ακόμα μήνες αντί των 12 μηνών που έδινε το δικαίωμα ο νόμος η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Πρόκειται για 7 συμβασιούχους στη φύλαξη, 24 συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας και 6 συμβασιούχους τραπεζοκόμους, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι με τη διοίκηση του νοσοκομείου και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της παράτασης, που διεκδικούν και οι 100 περίπου συμβασιούχοι στα Κέντρα Υγείας της 5ης ΥΠΕ. Παράγοντες του Γενικού Νοσοκομείου απαντώντας σε ερωτήματα γιατί δεν εξάντλησαν τα περιθώρια που τους έδινε ο νόμος για παράταση των συμβάσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή για 12 μήνες, σημείωναν ότι οι συμβάσεις παρατείνονται παρότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή αναδόχων που θα αναλάβουν τους συγκεκριμένους τομείς.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass