Ενστάσεις για έργα που «τρέχουν» στην Αγιά

ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2020 18:45

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Τις ενστάσεις τους διατυπώνουν με επιστολή τους στην «Ε» οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγιάς, ήτοι της παράταξης «Νέα Εποχή» του κ. Ιωάννη Αγγελάκα, για τον τρόπο που γίνονται αυτήν την περίοδο δύο σημαντικά έργα.

Πρόκειται για την ανάπλαση του βασικού δρόμου εισόδου στην Αγιά από την πλευρά της Λάρισας και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό την εξέλιξη δύο προαγγελλόμενων έργων πολύ σημαντικών για την περιοχή μας.
Το πρώτο αφορά στην είσοδο της Αγιάς και το δεύτερο στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, δηλαδή τη δημιουργία καλαίσθητων και λειτουργικών υποδομών οι οποίες θα αναδείξουν την ομορφιά της πρωτεύουσας της επαρχίας μας και την ομορφιά της μεγάλης παραλίας μας, που και τα δύο θα προσελκύσουν τουρισμό.
Για το πρώτο έργο, την είσοδο της Αγιάς, μας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση πως το έργο ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει καμία διαβούλευση ή ενημέρωση στους δημότες. Οι κάτοικοι, που διαμένουν παραπλεύρως του δρόμου, διαμαρτύρονται καθημερινά για πάρα πολλά θέματα, ενώ είναι εμφανές ότι δε γνωρίζουν το παραμικρό για το τι πρόκειται να γίνει μπροστά στα σπίτια τους. Δεν έχουν ιδέα για τις αποφάσεις που λήφθηκαν γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. Σαν μείζονα αντιπολίτευση έχουμε ζητήσει τη μελέτη του έργου, τόσο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγιάς, όσο και από την αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας, αφού φαίνεται πως το έργο το υλοποιεί η τελευταία, όμως ακόμη δεν την έχουμε στα χέρια μας.
Υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ερωτήματα τα οποία και μας απευθύνουν οι δημότες. Όπως ποιο θα είναι το εύρος του δρόμου σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, τι είδους σήμανση και φωτισμό θα έχει, αν θα υπάρχουν και πού διαβάσεις πεζών, πώς θα εξυπηρετείται η διέλευση μεγάλων οχημάτων (στην περιοχή βρίσκονται ο σταθμός φυσικού αερίου και ψυκτικές μονάδες αποθήκευσης φρούτων, super markets, κ.ά.). Πολλοί κάτοικοι της περιοχής μιλούν για συνεχείς αλλαγές στις διαστάσεις του δρόμου, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που φοβούνται ότι μπορεί να αδικηθούν προς όφελος άλλων. Θα υπάρχει μέριμνα για την πρόσβαση ΑμεΑ; Τι πρόνοια έχει υπάρξει για τη μείωση της πιθανότητας ατυχημάτων;
Για το δεύτερο έργο τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα. Πριν από έναν χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε (με κάποιες ενστάσεις/αμφιβολίες από μέρους μας, οι οποίες μάλλον δικαιώνονται) τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών σχετικά με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Έναν χρόνο μετά, κι ενώ δεν έχουμε ενημερωθεί, αν και το ζητήσαμε, για την εξέλιξη του διαγωνισμού, ο Δήμαρχος μάς παρουσίασε μια επείγουσα ανάπλαση κόστους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία περιλαμβάνει πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, χώρους πρασίνου και αγωγούς άρδευσης και όμβριων υδάτων, η οποία όμως ανάπλαση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, δεν θα είναι ανάπλαση. Σε ερώτησή μας αν αυτό είναι το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, μας απάντησε αρνητικά και ότι αυτός θα εφαρμοστεί μετά. Όμως ποιος ο λόγος να φτιάξει κανείς όλα αυτά τα έργα προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και μάλιστα με τη μορφή του επείγοντος; Τι ακριβώς θα κάνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός; Μήπως θα εγκλωβιστεί στα ήδη κατασκευασμένα έργα αυτής της «μη ανάπλασης»; Για ποιον λόγο δεν υπάρχει καμία διαβούλευση ή καμία ενημέρωση του κόσμου; Επίσης οι αγωγοί ομβρίων δεν είναι λογικό να φτιάχνονται πρώτοι και μετά να κατασκευάζονται οι υπερκείμενοι δρόμοι; Μήπως υπήρξε πάλι μια αστοχία, ή αμέλεια, γι’ αυτό και με τις πρώτες βροχές είδαμε τους δρόμους να «μπαριάζουν» και να ανοίγονται επειγόντως φρεάτια και αυλάκια προς τη θάλασσα;
Για ακόμα μία φορά φαίνεται πως τα μεγάλα και εμβληματικά έργα στον τόπο μας γίνονται με πρόχειρο, βιαστικό και επιπόλαιο σχεδιασμό, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των δημοτών. Για να μη σπαταλιούνται τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων, καλό είναι να ενημερώνουν τους δημότες και να διαβουλεύονται μαζί τους. Πρέπει πριν ξεκινήσει ένα έργο σαν αυτό της εισόδου στην Αγιά, να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο πνεύμα συναίνεσης, ώστε να μειώνονται οι αδικίες και οι έχθρες ανάμεσα σε δημότες, κάτι που είναι ολοφάνερο πως δε συμβαίνει στον τόπο μας.
Ας ακούσουν επιτέλους όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους. Θα είναι καλό για τον τόπο και για τους ίδιους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass