Χριστούγεννα στην εποχή του κορονοϊού

ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2020 21:00

Διαφορετικά θα εορτασθεί φέτος η ημέρα γέννησης του Θεανθρώπου στους ιερούς ναούς της Μητροπόλεώς μας,

όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Μετά το «πράσινο φως» που άναψε η επιτροπή λοιμωξιολόγων στα αιτήματα της Εκκλησίας για αύξηση του αριθμού των πιστών στους ναούς την περίοδο των Χριστουγέννων, οι ναοί θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους πιστούς, υπό προϋποθέσεις.
Αυτές είναι οι εξής: Από τα Χριστούγεννα έως και τα Θεοφάνεια, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες λειτουργίες, 3-4 τα Χριστούγεννα και 2 τα Θεοφάνεια, ανάλογα με τη δυναμικότητα του ναού, ενώ τα άτομα που θα μπορούν να τους επισκεφτούν θα είναι έως και 25 ανά λειτουργία στους ενοριακούς ναούς και έως και 50 στους μητροπολιτικούς. Το ασφαλές όριο για τη λειτουργία τους έχει οριστεί στα 15 τ.μ. ανά άτομο. Οι πιστοί, όλες τις ημέρες των εορτών, θα έχουν τη δυνατότητα για ατομική προσευχή, ενώ την ημέρα των Φώτων αντί του αγιασμού των υδάτων θα διανέμονται στις εκκλησίες ο αγιασμός και το αντίδωρο σε ειδική συσκευασία. Δεν υπάρχει ειδικός κωδικός sms για ατομική προσευχή, ενώ απαγορεύεται η παρακολούθηση των θείων λειτουργιών εκτός των ιερών ναών, όπως και η χρήση εξωτερικών ηχείων.
Όπως έγραψε πρόσφατα η «Ε», αρκετοί ναοί της Μητροπόλεώς μας θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να δώσουν τη δυνατότητα στους πιστούς να μπουν στο πνεύμα των ημερών. Μέσω των social media (fb- ιστοσελίδες) θα μεταδίδουν ζωντανά τις θείες λειτουργίες, ενώ οι Ακολουθίες των Χριστουγέννων θα μεταδίδονται από το ραδιόφωνο της Μητρόπολης.

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ
ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Με σχετική ανακοίνωση η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος υπενθυμίζει ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων θα τελεσθεί με την παρουσία 25 πιστών εντός των Ιερών Ναών (…50 στον Μητροπολιτικό Ναό) και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά υγειονομικά μέτρα (μάσκα προσώπου, αποστάσεις, κ.τ.λ.). Ειδικά, για τα Χριστούγεννα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πιστοί, θα τελεστούν δύο Θείες Λειτουργίες. Η πρώτη στις 5 – 8.30 π.μ., όπου θα ιερουργήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης κ. Χαρίτων, και η δεύτερη στις 9.30 – 11 π.μ.  Οι παρουσίες
του Μητροπολίτη Ιερώνυμου
Κεκλεισμένων των θυρών θα τελούνται στον Άγιο Αχίλλιο οι παρακάτω Ακολουθίες, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερωνύμου.
Σήμερα Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, 6 μ.μ. θα τελεσθεί ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός των Χριστουγέννων. Την Ακολουθία θα μπορούν οι πιστοί να την ακούσουν από τον Ρ/Σ της Ι.Μ. Λαρίσης 96.3, από την ιστοσελίδα του Ι.Ν.Αγίου Αχιλλίου ( link: in.icss.com.gr:8000/stream_009) και από το κανάλι του ναού στο youtube.
Αύριο Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου θα χοροστατήσει στον Όρθρο και θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον Ι. Μ. Ν. Αγίου Αχιλλίου, από τις 05:00 έως 08:30, τηρουμένων των μέτρων που έχουν κοινοποιηθεί με εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.
- Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει για την εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λαρίσης, κεκλεισμένων των θυρών.
- Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Λαρίσης, κεκλεισμένων των θυρών.
- Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στις 18:00, θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ι. Ν. Αγίου Γεδεών Τυρνάβου, κεκλεισμένων των θυρών.
- Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγίου Γεδεών Τυρνάβου, κεκλεισμένων των θυρών.              

Γ.Ρ.

 

Τρεις θείες λειτουργίες στον Άγιο Νικόλαο την ημέρα των Χριστουγέννων

Το πρόγραμμα ακολουθιών την ημέρα των Χριστουγέννων στον Άγιο Νικόλαο έχει ως εξής: 5:00-08:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία Χριστουγέννων (π. Ιγνάτιος). 8:30- 09:30 Θεία Λειτουργία Χριστουγέννων (π. Βαρθολομαίος). 10:00-11:00 Θεία Λειτουργία Χριστουγέννων (π. Χρήστος). 12:00-20:00 Ο Ναός θα παραμείνει ανοιχτός για «ατομική προσευχή».

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass