Ετοιμότητα αλλά και προβληματισμός για την επαναλειτουργία των σχολείων στη Λάρισα

- «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ» ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ * 200 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ «ΜΑΧΗ» ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2021 15:42

Με ενισχυμένο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής καθώς και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου.


Η Δημοτική Αρχή Λαρισαίων δηλώνει «απολύτως έτοιμη για την επαναλειτουργία των σχολείων» και εστιάζει στο θέμα της καθαριότητας, αφού το προσωπικό που θα ασχοληθεί στον τομέα αυτό, έχει αυξηθεί σε σχέση με το φθινόπωρο.
Πέραν των 143 καθαριστών και καθαριστριών που πλέον εργάζονται όλοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, προσωπικό γενικών καθηκόντων από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ θα διατεθεί και θα στηρίζει επικουρικά την όλη προσπάθεια.
Συνολικά περίπου 200 άτομα θα ασχοληθούν με την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.
Ωστόσο, πέραν της ετοιμότητας, ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωσή του εκφράζει τον προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο επαναλειτουργούν οι σχολικές μονάδες.
Σε σχετική δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για την επαναλειτουργία των Σχολείων και των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι σχολικές μονάδες να επαναλειτουργήσουν κανονικά. Όπως είναι γνωστόν, με απόφαση της Δημοτικής Αρχής και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρήσαμε σε επέκταση 46 συμβάσεων προσωπικού καθαριότητας από μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Το επιπλέον μισθολογικό κόστος θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου.
Επίσης, με ευθύνη του Δήμου σε όλα τα σχολεία υπάρχει επάρκεια αντισηπτικών, ενώ οι σχολικές μονάδες έχουν παραλάβει και μάσκες.
Ωστόσο, την ίδια ώρα εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τον χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων, σε μια περίοδο που αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Η Π.Ε. Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων περιλαμβάνεται στις περιοχές που έχουν παρουσιάσει έντονη επιδημιολογική επιβάρυνση, με την τάση των κρουσμάτων να είναι αυξητική.
Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά μας θα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία και τα μαθήματα να διεξάγονται διά ζώσης. Όμως η επαναλειτουργία των σχολείων πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, με πρόσφατη απόφασή του και στο πλαίσιο της ευρείας συζήτησης που έγινε για τα θέματα της πανδημίας ζητούσε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την εκπαίδευση.
Μεταξύ αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει μείωση των μαθητών ανά τάξη, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές, εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου κ.ά.
Εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να είχαν γίνει περισσότερα για την ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων.
Ωστόσο, τα σχολεία επαναλειτουργούν, όπως αποφάσισε η Πολιτεία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λαρισαίων θα λειτουργήσει με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειες της πόλης μας».
Τέλος, από τον Δήμο Λαρισαίων και προς ενημέρωση των γονέων, διευκρινίζεται για άλλη μια φορά, ότι για τη λειτουργία των σχολείων και τη διαχείριση υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο που περιγράφει ακριβώς τους ρόλους των υπηρεσιών της Δημόσιας αρχής για την πανδημία, του Υπουργείου Παιδείας, και τις υποχρεώσεις που έχει κάθε εμπλεκόμενη αρχή, υπηρεσία και φορέας. ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ
ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Για την επαναλειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων και η Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων, ανακοίνωσε ότι «οι χώροι τους έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια παιδιών και προσωπικού, έχοντας δημιουργήσει ένα φιλόξενο και προστατευμένο περιβάλλον για τα παιδιά.
Οι γονείς να είναι βέβαιοι ότι προτεραιότητά μας ήταν και θα είναι η ασφάλεια και η υγιεινή των παιδιών τους καθώς και η ομαλή προσαρμογή τους, ούτως ώστε και με τις συνθήκες του Covid-19, τα φιλοξενούμενα βρέφη και νήπια να περνούν τη μέρα τους ευχάριστα και δημιουργικά.
Ευχαριστούμε τους γονείς για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν όλα τα χρόνια και ιδιαίτερα σήμερα.
Ζητούμε τη συνεργασία και την κατανόησή τους για το καλό όλων μας».
Επισημαίνουν δε, ότι: «Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των Βρεφονηπιακών Σταθμών είναι προαιρετική, ενώ είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους γονείς κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τους Παιδικούς Σταθμούς.
Παιδιά με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετός, βήχας) ή και γαστρεντερικού (π.χ. διάρροιες, έμετοι) θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και οι γονείς να ενημερώνουν τον Παιδικό Σταθμό και η επιστροφή στο σχολείο θα γίνεται σύμφωνα με τη κρίση του θεράποντος ιατρού και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Οι κανόνες ατομικής υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται και στο σπίτι , όπως καλό πλύσιμο χεριών για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό, φτέρνισμα στον αγκώνα, τηρώντας τις αποστάσεις.
Επιβάλλεται ο προγραμματισμός των εμβολιασμών που έχουν καθυστερήσει.
Οι γονείς δεν θα εισέρχονται στον Παιδικό Σταθμό σε καμία περίπτωση. Η προσέλευση και η αποχώρηση των παιδιών θα γίνεται σταδιακά. Επισημαίνεται ότι δύναται να γίνει χρήση όλων των εισόδων του κάθε Παιδικού Σταθμού.
Ο αερισμός όλων των χώρων του Παιδικού Σταθμού και η απολύμανση χώρων, επίπλων, παιχνιδιών θα είναι συνεχείς.
Εάν υπάρξει αυλισμός θα γίνεται σε διαφορετική ώρα και χωρίς ανάμειξη των ομάδων.
Το απογευματινό τμήμα προς το παρόν δεν θα λειτουργήσει.
Θα γίνει προσπάθεια για διενέργεια Rapid Test στο προσωπικό.
Συνεχίζεται η λειτουργία ομάδας υποστήριξης από ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, λογοθεραπεύτρια για παιδιά, γονείς και προσωπικό.
Όσον αφορά την καταβολή τροφείων, όσοι γονείς πλήρωσαν για τον μήνα Νοέμβριο δεν θα πληρώσουν τον μήνα Ιανουάριο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass