ΕΛΓΑ: Πληρώνει σήμερα αποζημιώσεις για τον «Ιανό»

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ -ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΧΘΕΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ, ΝΙΚΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2021 15:02

Καταβάλλονται σήμερα Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, αποζημιώσεις ύψους 31.611.704,93 ευρώ,

οι οποίες αφορούν ζημιές που προκλήθηκαν εντός του 2020. Περίπου 15.000.000 ευρώ θα καταβληθούν ως αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού» και τα υπόλοιπα 16.000.000 ευρώ για ζημιές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2020.
Τα ποσά που θα δοθούν στη Θεσσαλία είναι: Ν. Λάρισας 1.992.757 ευρώ, Ν. Καρδίτσας 8.876.475,30 ευρώ, Ν. Μαγνησίας 86.939,22 ευρώ και Ν. Τρικάλων 205.660,77 ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε: «Ο Οργανισμός καταβάλλει σε 16.516 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2020, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Με την πληρωμή αποζημιώσεων 15.000.000 ευρώ στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Ιανός», ολοκληρώνεται εντός της προθεσμίας της 31ης Ιανουαρίου 2021 η πληρωμή των αποζημιώσεων. Ακολουθεί η υποβολή ενστάσεων, από τους δικαιούχους, οι οποίοι αισθάνονται ότι τα πορίσματα το Οργανισμού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική τους ζημία. Ο ΕΛ.Γ.Α. είναι σε ετοιμότητα για τη διαχείριση αυτών και βεβαίως υπάρχει η πρόβλεψη, όπως και η οικονομική δυνατότητα, ώστε να εξοφληθούν αμέσως οι αποζημιώσεις που θα προκύψουν από τις ενστάσεις. Η έμπρακτη πολιτική στήριξη της Κυβέρνησης, με την καταβολή 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛ.Γ.Α., όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του Κράτους, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, εξασφαλίζει την οικονομική ευστάθεια του Οργανισμού, ώστε να καταβάλει για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σε μία πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις του 2020».

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ Ο Ν. ΔΟΥΚΑΣ
Στο μεταξύ με τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, συναντήθηκε χθες, ο αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κ. Νικόλαος Δούκας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για την εξέλιξη της διαδικασίας αποζημίωσης από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου που έπληξε την επαρχία Φαρσάλων.
Ο κ. Δούκας αργότερα συμμετείχε σε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, κ. Γιώργου Λαδόπουλου, των αντιδημάρχων κ.κ. Σοφιάς Χατζηπλή, Χρήστου Μπασαγιάννη, Σταύρου Κουκουλιού και Δημήτρη Γούσια, καθώς και προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων από την επαρχία Φαρσάλων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., σήμερα Πέμπτη θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 31.611.704,93 ευρώ, οι οποίες αφορούν ζημιές που προκλήθηκαν εντός του 2020. Περίπου 15.000.000 ευρώ θα καταβληθούν ως αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού» και τα υπόλοιπα 16.000.000 ευρώ για ζημιές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2020.
Ο κ. Δούκας τόνισε πως στόχος της σύσκεψης είναι «να δούμε τη διαδικασία που εξελίσσεται ως προς τους πληττόμενους της περιοχής», ενώ πρόσθεσε πως «ως Οργανισμός τηρήσαμε τα χρονοδιαγράμματα που σας είχαμε υποσχεθεί από την πρώτη συνάντησή μας. Είχαμε από τότε επισημάνει, κατ’ εντολή φυσικά του Πρωθυπουργού, ότι μέσα σε έναν μήνα θα προβούμε σε γενναίες προκαταβολές για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού και μέσα σε τέσσερις μήνες, σε μία τόσο μεγάλη, εκτεταμένη και έντονη καταστροφή, θα ολοκληρώσουμε την εκτιμητική διαδικασία και θα έχουμε την πλήρη αποζημίωση των παραγωγών. Η καταστροφή ήταν τεράστια. Οι δηλώσεις έφθασαν το 1 εκατ. στρέμματα. Οπότε το στοίχημα μέσα σε τέσσερις μήνες να ολοκληρώσουμε την εκτιμητική διαδικασία και εν μέσω μίας πολύ δύσκολης περιόδου λόγω της πανδημίας, ήταν πολύ απαιτητικό. Τα καταφέραμε όμως και αύριο ολοκληρώνεται η αποπληρωμή των παραγωγών όλων των περιοχών του «Ιανού». Σε ό,τι αφορά τέλος το θέμα των ενστάσεων, είπε πως έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο που μπορούν μέσα από τη διαδικασία αυτή να ικανοποιηθούν όλοι.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Τον αντιπρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. προλόγισε ο δήμαρχος Φαρσάλων, κ. Μάκης Εσκίογλου, ο οποίος και είπε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. κ. Νίκο Δούκα που για μία ακόμα φορά, βρίσκεται στα Φάρσαλα, δείχνοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του Οργανισμού για την επαρχία και τους κατοίκους που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Είναι πραγματικά πρωτοφανής η όλη διαδικασία, ο τρόπος που έγινε, ο μικρός χρόνος κατά τον οποίο ολοκληρώθηκε, αλλά και ο εναλλακτικός τρόπος που χρηματοδοτήθηκε, για να μπορέσουμε σήμερα να φθάσουμε στην εξόφληση των αποζημιώσεων. Θέλω να πιστεύω πως με καλή πίστη και συνέργεια, όπως δηλαδή πορευτήκαμε μέχρι σήμερα, θα δει ο ΕΛ.Γ.Α. και το θέμα των πολιτών που υποβάλλουν ενστάσεις ώστε να μην αδικηθεί κανείς. Ως Δήμος Φαρσάλων εστιάσαμε όλη μας την προσοχή συνδράμοντας σ’ αυτήν τη διαδικασία όπως μας ζητήθηκε, ενώ παράλληλα εκτελούμε έργα ύψους 1 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στη δημόσια περιουσία. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο την υπόσχεσή μας να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που δόθηκαν από το κεντρικό κράτος προς τον Δήμο».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κ. Γιώργο Λαδόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πήραμε τη δέσμευση του αντιπροέδρου ότι αύριο εξοφλούνται όλα τα πορίσματα του φαινομένου «Ιανός». Αυτές οι αποζημιώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο είναι πρωτόγνωρες. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι εκτός ταμείου ΕΛ.Γ.Α., δεν είναι από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά από το Υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον γιατί έχουμε αποτελέσματα στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Εάν υπάρχουν κάποιοι παραπονεμένοι που φαίνεται ότι είναι ένα μικρό ποσοστό, έχουν το δικαίωμα των ενστάσεων. Εκτιμούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα και από τις επιτροπές, οι οποίες τώρα αξιολογούν τις ζημιές εκτός του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ότι θα φθάσουμε σε ένα επίπεδο για να στηρίξουμε πραγματικά τους συμπολίτες μας, ουσιαστικά τον τόπο μας και πολύ περισσότερο να μείνουμε σε τροχιά παραγωγής, δημιουργίας και ανάπτυξης για το επόμενο έτος. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους προέδρους των κοινοτήτων, τη Δημοτική Αρχή Φαρσάλων, τη διοίκηση και τους υπηρεσιακούς του ΕΛΓΑ, το ΓΕΩΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το ΤΕΕ για τη συνεργασία τους, την προσφορά τους σε έμψυχο δυναμικό, που ενδυνάμωσαν τη συνεργασία και τη συνέργεια γι’ αυτό το παραγόμενο προϊόν που για όλους μας είναι η υψηλότερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass