Φτώχεια και αβεβαιότητα για συνταξιούχους Μηχανικούς

ΖΟΥΝ ΜΕ ΠΕΝΙΧΡΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2021 21:21
Με τις πενταροδεκάρες της προσωρινής σύνταξης ζουν χιλιάδες Μηχανικοί. Κάποιοι εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, περιμένοντας ακόμη την έκδοση των οριστικών συντάξεων Με τις πενταροδεκάρες της προσωρινής σύνταξης ζουν χιλιάδες Μηχανικοί. Κάποιοι εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, περιμένοντας ακόμη την έκδοση των οριστικών συντάξεων

Του Σωτ. Κέλλα
Στα όρια της φτώχειας βρίσκονται συνταξιούχοι Μηχανικοί αφού η καθυστέρηση απονομής οριστικής σύνταξης ξεπερνά τα τέσσερα χρόνια, με πολλούς από αυτούς να αναγκάζονται να ζήσουν με πενιχρές προσωρινές συντάξεις ενώ το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο...


Οι ασφαλισμένοι με παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση δεν έχουν λάβει ακόμη την οριστική σύνταξή τους λόγω “έλλειψης λογισμικού”, μια καθυστέρηση που φτάνει τα τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες! Εκτός της παράλληλης ασφάλισης υπάρχει, πέρα από κάθε λογική, καθυστέρηση και στην απονομή των συντάξεων από ένα μόνο Ταμείο.
Επίσης η πρόβλεψη των Εγκυκλίων ότι δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε Φορέα του διπλοασφαλισμένου, οδηγεί μαθηματικά στην απώλεια ασφαλιστικού χρόνου παράλληλης ασφάλισης και την ακύρωση εκατοντάδων αποφάσεων συνταξιοδότησης που έχουν ήδη εκδοθεί κυρίως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και από το ΤΣΜΕΔΕ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Λουκία Παρασκευοπούλου, αντιπρόεδρος της Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.
Σχετικά με την καθυστέρηση απονομής της οριστικής σύνταξης τονίζει: «Οι συνάδελφοί μας, που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον Μάιο του 2016 (έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου) και μετά δεν έχουν λάβει εδώ και 4,5 χρόνια οριστική σύνταξη συνολική και από τα δύο ταμεία στα οποία έχουν πληρώσει εδώ και 35 χρόνια περίπου διπλές εισφορές. Αναφερόμαστε στο ταμείο του Δημοσίου και στο ταμείο ΤΣΜΕΔΕ στο οποίο ασφαλιζόμαστε υποχρεωτικά από την ημερομηνία λήψης της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αναγκάζονται να διαβιούν με τις πενιχρές συντάξεις που δίνει ως προκαταβολή το Δημόσιο για τα πρώτα χρόνια ή με το σκέλος οριστικής του Δημοσίου που αποδίδεται μετά από 3 έτη περίπου.
Η καθυστέρηση των 2,5 ετών περίπου ισχύει και για τους ασφαλισμένους αποκλειστικά στο ΤΣΜΕΔΕ συναδέλφους, που αναμένουν σύνταξη μόνο από το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο επίσης δίνει πενιχρή προσωρινή σύνταξη (των 380 ευρώ)».
Όσο για το αν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση προσθέτει: «Δυστυχώς αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις λόγω των εγκυκλίων που εκδόθηκαν από τη 16η-09-2020 και μετά σε εφαρμογή του Ν. 4670/20 (νόμος Βρούτση). Οι πρόσφατες Εγκύκλιοι του Υπουργείου Εργασίας θίγουν ακόμη και γεγενημένα - θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μελών μας, λόγω της αιφνίδιας και παντελώς παράνομης ανάκλησης τριών (3) υφιστάμενων και νόμιμων Εγκυκλίων μετά από 3 ολόκληρα έτη και εκατοντάδες ήδη εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης».*Υπάρχει κίνδυνος μείωσης συντάξεων;
«Η γενική αναφορά των Εγκυκλίων ότι δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε Φορέα του διπλοασφαλισμένου, οδηγεί μαθηματικά στην απώλεια ασφαλιστικού χρόνου παράλληλης ασφάλισης και την ακύρωση εκατοντάδων αποφάσεων συνταξιοδότησης που έχουν ήδη εκδοθεί κυρίως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και από το ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό οδηγεί εκτός της σημαντικής μείωσης της οριστικής σύνταξης στην περαιτέρω καθυστέρηση απονομής των συντάξεων.*Ποια είναι η απάντηση των αρμοδίων στην καθυστέρηση της απονομής συντάξεων;
«Η κυριότερη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Η απάντηση η δικιά μας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που απασχολούνται στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητες Αρχές, ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού) είναι η πρόσληψη με μόνιμες σχέσεις εργασίας όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δ/νση Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. και στη Διεύθυνση Συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
Εκτός απ’ αυτό, ζητάμε την καταβολή άμεσα όλων των χιλιάδων συντάξεων υπό εκκρεμότητα, να επανέλθουν σε ισχύ οι ανακαλούμενες Εγκύκλιοι να μη χαθεί κανένας ασφαλιστικός χρόνος για τους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση και την αύξηση της πενιχρής προσωρινής σύνταξης, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης».
Το πρόβλημα δείχνει να διογκώνεται αφού εκτός από τη δραματική καθυστέρηση στην έκδοση οριστικών συντάξεων των μηχανικών, υπάρχουν και νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass