Νέος Κώδικας και παραγραφή... «θεράπευσαν» πλαστογραφία

ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΕΠΑΥΣΕ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑΤΙ «ΒΕΛΤΙΩΣΕ» ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2021 21:22

Των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νέου Ποινικού Κώδικα αλλά και της παραγραφής του αδικήματος που από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα, έτυχε νοσηλεύτρια που υπηρετεί σε Μονάδα Υγείας της Θεσσαλίας.


Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, έπαυσε τη δίωξη κατά της νοσοκόμας η οποία πρωτόδικα, τον Οκτώβριο του 2018, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών κατηγορούμενη για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ εξακολούθηση.
Η νοσοκόμα κατηγορήθηκε ότι πλαστογράφησε τον βαθμό του πτυχίου της (ΤΕ Νοσηλευτικής) από 6 και 4/10 σε 8 και 4/10 θεμελιώνοντας έτσι δικαίωμα πρόσληψης στο Δημόσιο με βάση προκήρυξη του ΑΣΕΠ το 1999.
Το Δικαστήριο της Λάρισας προχθές, ουσιαστικά δεν μπόρεσε να αποφανθεί επί της υποθέσεως, δεν την εκδίκασε (σ.σ. ούτε αθώωσε – ούτε καταδίκασε, απλά έπαυσε τη δίωξη) καθώς με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα (άρθρο 386, παράγραφος 1) το αδίκημα από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα και παράλληλα ως αδίκημα παραγράφηκε καθώς από το 1999 που τελέσθηκε, μέχρι και προχθές που εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, με τις συνηθισμένες αναβολές παρήλθε η 8ετία.
Η περίπτωση της Θεσσαλής νοσηλεύτριας είναι από αυτές που ανακαλύφθηκαν με τον έλεγχο των πτυχίων με τη διαφορά ότι η ίδια – μετά την προχθεσινή δικαστική εξέλιξη - θα επιστρέψει προφανώς στα καθήκοντά της, σε αντίθεση με άλλους δημόσιους υπαλλήλους που έχασαν τη δουλειά τους μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους για το ίδιο αδίκημα.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 1999 δημοσιεύθηκε προκήρυξη του ΑΣΕΠ (1/1Κ/1999) η οποία αφορούσε στην πλήρωση κενών οργανικών θέσεων με σειρά προτεραιότητας προσωπικού κατηγορίας, μεταξύ άλλων, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Η νοσοκόμα «με σκοπό να περιποιήσει στον εαυτό της παράνομο περιουσιακό όφελος, υπέβαλε στη Νομαρχία Αθηνών αίτηση υποψηφίου για την πρόσληψη της σε κενές θέσεις στα αναφερόμενα περιφερειακά γενικά νοσοκομεία προσκομίζοντας συγχρόνως, μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών, ως βασικό προσόν για τον διορισμό της», το «φωτοτυπικό αντίγραφο του πιστοποιητικού αποφοίτησης (πτυχίου)» από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ στο οποίο σπούδασε, «παριστώντας στους αρμόδιους υπαλλήλους της Νομαρχίας Αθηνών και του ΑΣΕΠ ότι ο βαθμός του πτυχίου της ήταν οκτώ (8) και τέσσερα (4) δέκατα.
Με την πράξη της αυτή θεμελίωσε δικαίωμα πρόσληψης από το Ελληνικό Δημόσιο, καθόσον, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της υπ’ αριθ. 1/1Κ/1999 προκήρυξης, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2/25-1-2000 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 4381/7-2-2000 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, διορίστηκε σε κενή οργανική θέση του ΤΕ Νοσηλευτών-τριών», ορκίστηκε και το 2000 ανέλαβε υπηρεσία σε Νοσοκομείο.
«Όμως» σημειώνεται στο κατηγορητήριο «το ως άνω πτυχίο από το ΤΕΙ ήταν πλαστό έγγραφο, διότι ο πραγματικός βαθμός του πτυχίου της δεν ήταν οκτώ (8) και τέσσερα (4) δέκατα αλλά έξι (6) και τέσσερα (4) δέκατα. Με την παράσταση του παραπάνω ψευδούς γεγονότος ως αληθινού, έπεισε τους αρμόδιους για την επιλογή των διοριστέων υποψηφίων, υπαλλήλους του ΑΣΕΠ ότι υπερέχει, ως προς τον βαθμό του πτυχίου έναντι των λοιπών συνυποψήφιων της για την εν λόγω θέση, με αποτέλεσμα να διοριστεί στην προαναφερόμενη υπηρεσία».
ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τον Σεπτέμβριο του 2017 της καταβλήθηκε η τελευταία μισθοδοσία της, όταν αποδείχθηκε η πλαστογραφία, ενώ τον Οκτώβριο του 2018, παραπέμφθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης και, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 10 ετών κατηγορούμενη για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημιά μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ λόγω της μισθοδοσίας της (σ.σ. οι συνολικές αποδοχές που είχε λάβει ως εργαζόμενη όλα αυτά τα χρόνια ξεπερνούσαν τις 332.500 ευρώ).
Όπως και πρωτόδικα έτσι και προχθές ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, η νοσοκόμα αρνήθηκε τις κατηγορίες σημειώνοντας ότι η ίδια δεν γνώριζε για την πλαστογραφία του βαθμού στο πτυχίο της καθώς ανέθεσε σε γραφείο την υποβολή της αίτησης στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η ίδια δεν είχε σκοπό να αλλοιώσει τον βαθμό γιατί εκ του αποτελέσματος προέκυψε ότι στον επίμαχο διαγωνισμό προσελήφθησαν νοσηλεύτριες και με χαμηλότερο βαθμό πτυχίου, από αυτόν που κατηγορήθηκε πως πλαστογράφησε. Το Δικαστήριο αποφάσισε τελικά την παύση της δίωξης αφού λόγω του νέου ΠΚ δεν μπορούσε να εκδικάσει την υπόθεση λόγω της παραγραφής του αδικήματος.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass