Κομπίνα με... βαμβακοσυλλεκτική μηχανή

ΕΚΛΕΨΑΝ 5.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ 54ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 3.900 ΕΥΡΩ ΑΠΟ 30ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΛΚΥΣΤΗΡΑ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2021 21:01

Δύο Λαρισαίοι, ένας 54χρονος και ένας 30χρονος, αποτελούν τα πρόσφατα θύματα

από τις... αναρίθμητες πλέον περιπτώσεις απάτης μέσω διαδικτύου. Με αφορμή και τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού η μεγαλύτερη χρονικά ενασχόληση πολιτών με το διαδίκτυο έχει αυξήσει κατακόρυφα τις ηλεκτρονικές απάτες, με επιτήδειους να εκμεταλλεύονται τη μερική άγνοια των θυμάτων γύρω από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα να τους αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Τα περιστατικά εξαπάτησης βρίσκονται σε έξαρση, με την ΕΛ.ΑΣ. να υπενθυμίζει στους πολίτες τις πιο συχνές μεθόδους των απατεώνων παραπέμποντας μάλιστα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (www.cyberalert.gr) όπου παρέχονται περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών.
Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, οι Λαρισαίοι έπεσαν θύματα απάτης στο διαδίκτυο όπου με αφορμή υπαρκτές αγγελίες σε γνωστή ιστοσελίδα, εξαπάτησαν τα θύματά τους εκδηλώνοντας δήθεν ενδιαφέρον για αγοραπωλησία οχημάτων. Όπως σημειώνεται από την ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες «εξαπατούν πολίτες, οι οποίοι: ως αγοραστές, αποστέλλουν το χρηματικό αντίτιμο του προϊόντος που υποτίθεται ότι θα αγοράσουν (π.χ. μέσω e-banking, paypal κ.λπ.), χωρίς να το παραλάβουν ποτέ ή παραλαμβάνουν άλλο, ευτελούς αξίας, ενώ, ως πωλητές, πείθονται από τους δράστες ότι έχουν εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν».
Συνήθως τους «πείθουν να εκδώσουν, μέσω εφαρμογής πιστωτικού ιδρύματος, κωδικό με το αντίτιμο της συναλλαγής. Ακολούθως, τους ζητούν τον κωδικό αυτόν, ισχυριζόμενοι ότι θα καταθέσουν, μέσω του κωδικού, το οφειλόμενο πόσο στον λογαριασμό τους. Όμως, στην πραγματικότητα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτόν, κάνουν ανάληψη, μέσω ΑΤΜ, του ποσού από τον λογαριασμό του πωλητή».

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Στην πρώτη περίπτωση ο δράστης επικοινώνησε με τον 54χρονο, προφασιζόμενος ότι επιθυμεί να αγοράσει τη βαμβακοσυλλεκτική μηχανή σύμφωνα και με την αγγελία πώλησης στην ιστοσελίδα.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας δράστη και θύματος, ο απατεώνας απέσπασε τον τετραψήφιο κωδικό της κάρτας ανάληψης καθώς και τον οκταψήφιο κωδικό για την επιβεβαίωση της συναλλαγής μέσω του κωδικοποιημένου μηνύματος της τράπεζας. Ετσι πέτυχε να αφαιρέσει από τον τραπεζικό του λογαριασμό του παθόντα το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, ο δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 30χρονο εκφράζοντας το ενδιαφέρον του με αφορμή αγγελία πώλησης γεωργικού ελκυστήρα, που είχε αναρτήσει ο 30χρονος στην ίδια ιστοσελίδα. Ο δράστης συμφώνησε να αγοράσει τον ελκυστήρα αλλά στην πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθή, τον έπεισε να καταθέσει το χρηματικό ποσό των 3.900 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Τα δύο θύματα αντιλαμβανόμενα την απάτη σε βάρος τους κατήγγειλαν τις υποθέσεις τους στην ΕΛ.ΑΣ. με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα να ερευνούν τις υποθέσεις.

ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης, η ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει τους πολίτες τα εξής: «Να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψετε χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων. Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κ.τ.λ.).
Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, να διασταυρώνετε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ.). Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού».
Οι πολίτες θα πρέπει τέλος να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις αγγελίες εκείνες όπου παρουσιάζονται προϊόντα ως «ευκαιρία αγοράς» και τα οποία προσφέρονται μάλιστα σε δελεαστικές τιμές, ενώ συστήνεται τέλος προς τους πολίτες, να αποφεύγουν τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας. Σημειώνεται πως αρκετές περιπτώσεις με τις λεγόμενες και «ευρωπαϊκές απάτες» έχουν καταγραφεί και στη Λάρισα με θύματα επαγγελματίες και δράστες που εμφανίζονται μέσω τραπεζών που εδρεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass