«Καμιά γυναίκα δε θα είναι μόνη»

ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΟΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΧΘΕΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΚΕΘΙ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ Η ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2021 21:01

Της Λένας Κισσάβου

Πρόγραμμα δωρεάν νομικής βοήθειας, σε γυναίκες που έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση, δρομολογεί

το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), σε συνεργασία με τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Παράλληλα ενεργή είναι η συνεργασία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Λάρισας, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, με τις Γραμματείες των Πρωτοδικείων για την παραπομπή γυναικών που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στη νομική βοήθεια των δικαστηρίων. Τα παραπάνω δηλώνει στην «Ε», η νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας, Σοφία Λιάκου, με την οποία συζητήσαμε για το φλέγον θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο στις γυναίκες.

SOFIA LIAKOY

• Τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται έντονα στο προσκήνιο, το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών στους χώρους εργασίας και όχι μόνο. Η ανάδειξή του, βοήθησε να «ανοίξουν τα στόματά τους» άτομα που έχουν βιώσει ή βιώνουν τέτοιες καταστάσεις και να καταγγείλουν προσωπικές τους εμπειρίες. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας, έγινε αποδέκτης τέτοιων καταγγελιών; Πώς τις διαχειρίστηκε; Λόγω της ανάδειξης του προβλήματος διαπιστώσατε αύξηση τέτοιων καταγγελιών, απ’ ό,τι δέχεστε συνήθως;
- Το ελληνικό κίνημα «#MeToo» φαίνεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου στην εργασία και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καθώς δημιουργείται ένα πεδίο δημόσιου διαλόγου για ένα ιδιαιτέρως εκτεταμένο, αλλά ελάχιστα δημοσιοποιημένο φαινόμενο, σε μια εποχή, όπου εξαιτίας της πανδημίας, οι εργασιακές σχέσεις και συνθήκες έχουν επιδεινωθεί.
Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία πλήττει κυρίως τις γυναίκες και αποτελεί βία κατά των γυναικών με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην προσωπικότητα και την αυτοδιάθεσή τους, ενώ συνιστά βάσει της νομοθεσίας διάκριση στον χώρο της εργασίας, ενισχύοντας έτσι την έμφυλη ασυμμετρία και στα εργασιακά δικαιώματα.
Από την αρχή της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας, απευθύνονταν και συνεχίζουν να απευθύνονται και να λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας και γυναίκες που βίωσαν σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη δημοσιοποίηση του θέματος είναι πολύ μικρό, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αύξηση του αριθμού των γυναικών, που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο αναφορικά με αυτό το ζήτημα.
Στόχος του Συμβουλευτικού Κέντρου αποτελεί η ενδυνάμωση των γυναικών, η ενημέρωση και η πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους, ώστε να λάβουν τις αποφάσεις που οι ίδιες επιλέγουν και επιθυμούν. Είναι σημαντικό, στην τωρινή συγκυρία, όπου οι φωνές των γυναικών αυξάνονται και δημοσιοποιούνται, να γίνει ευρέως γνωστό ότι υπάρχει ενεργό πανελλαδικό Δίκτυο υποστηρικτικών δομών, στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν και να λάβουν υπηρεσίες, έτσι ώστε καμία γυναίκα να μην είναι μόνη».

• Ποια είναι η στήριξη που παρέχει το Συμβουλευτικό Κέντρο στις γυναίκες που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους; Στο πλαίσιο αυτής υπάρχει η δυνατότητα και νομικής κάλυψης εξόδων, σε περίπτωση που κάποια γυναίκα επιθυμεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη;
- Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας εντάσσεται στις εξήντα τρεις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και την Ελλάδα στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 και λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία, οργανωτική και διοικητική στήριξη του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Από το 2012 προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του σε γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή και είδος βίας και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις.
Παρέχονται δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής/διοικητική υπάλληλο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό) και οι υπηρεσίες αυτές καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.
Πιο συγκεκριμένα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν στα εξής: ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση, νομική στήριξη και πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.λπ., κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή γυναικών σε ξενώνες, σε αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, σε νοσοκομεία, κ.λπ.
Όσον αφορά δε, τη δυνατότητα οικονομικής κάλυψης των δικαστικών εξόδων, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υλοποίησης προγράμματος νομικής βοήθειας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας σε συνεργασία με τους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ήδη είναι ενεργή η συνεργασία μας με τις Γραμματείες των Πρωτοδικείων για την παραπομπή γυναικών που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στη νομική βοήθεια των δικαστηρίων».

•  Η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, κ. Μ. Συρεγγέλα, ανήγγειλε την κύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, υπ’ αριθ. 190. Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει;
- Η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, υπ’ αριθ. 190, σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, συνιστά την πρώτη διεθνή σύμβαση που ρητά αναγνωρίζει το δικαίωμα σε εργασία χωρίς βία και παρενόχληση και ορίζει τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση λόγω φύλου ως μορφές έμφυλης βίας, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η κύρωσή της, καθώς επεκτείνει την προστασία σε όλους τους κλάδους της επίσημης και ανεπίσημης οικονομίας, διευρύνοντας τον ορισμό του εργασιακού χώρου, έτσι ώστε να περιλαμβάνει κάθε χώρο ή περίσταση που σχετίζεται με την εργασία (επαγγελματικά ταξίδια, κοινές δραστηριότητες που συνδέονται ή λαμβάνουν χώρα με αφορμή την εργασία, την εξ αποστάσεως εργασία, κ.λπ.). Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ανεπιθύμητων συμπεριφορών, πρακτικών και απειλών που είτε εκδηλώνονται ως μεμονωμένα περιστατικά, είτε επαναλαμβάνονται και στοχεύουν ή έχουν ως αποτέλεσμα, είτε είναι πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα, την πρόκληση σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής ή οικονομικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας και παρενόχλησης.
Επεκτείνει την προστασία αναφορικά με συμπεριφορές όχι μόνο εργοδοτών/-τριών και συναδέλφων, αλλά και τρίτων μερών στο πλαίσιο της συνεργασίας (π.χ. πελατών). Επίσης, δίνει έμφαση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου με την υιοθέτηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, ενδυνάμωσης, εκπαίδευσης, με την εποπτεία της εφαρμογής των εθνικών πολιτικών, την αποτελεσματική πρόσβαση σε ένδικα μέσα, τη λειτουργία μηχανισμών επίλυσης διαφορών, τη λήψη μέτρων για την προστασία από την επαναθυματοποίηση, ενώ ρυθμίζει για πρώτη φορά τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στον κόσμο της εργασίας.
Θα πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι παράλληλα με την ενίσχυση και περαιτέρω θωράκιση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας μας, υπάρχει το Δίκτυο των εξηντατριών δομών, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι γυναίκες, προκειμένου να λάβουν άμεσα στήριξη».
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες 08:00 έως 16:00, ενώ για τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες, οι γυναίκες μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS: 15900.
Βρίσκεται στην οδό Γαληνού 4 (3ος όροφος), τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410-535.840. Εmail: larisa@isotita.gr

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass