Ζητούν λόγω Covid άμεση ενίσχυση στο βαμβάκι

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2021 21:04

Για τις δυνατότητες καταβολής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (κορονοεπίδομα) στο βαμβάκι,

το οποίο έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού συζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός με εκπροσώπους των 22 Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι είχαν στείλει σχετικό υπόμνημα προ ημερών.
Στη συζήτηση με τον υπουργό κ. Λιβανό, η Θεσσαλία εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτη Παπαδόπουλο και το μέλος της διοίκησης Χρήστο Σιδηρόπουλο, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καρδίτσας Βασίλη Γιαννάκο και τους Φαρσαλινούς συνεταιριστές Θανάση Καραΐσκο και Γιώργο Δρόσο, ενώ συμμετείχαν και συνάδελφοί τους από τη Μακεδονία. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει άμεσα λύση με την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, αλλιώς η βαμβακοκαλλιέργεια κινδυνεύει με συρρίκνωση και με αρνητικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία.
Ο υπουργός κ. Λιβανός δεν δεσμεύτηκε για το ποσό και τον χρόνο καταβολής της ενίσχυσης, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σιδηρόπουλο «η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και χρήσιμη. Δώσαμε στον Υπουργό να καταλάβει τους λόγους στήριξης του βαμβακιού. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δύο δρόμους, ή να μας βοηθήσει ή να μας γυρίσει την πλάτη, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που δεν έχει δώσει λύση με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, από τη στιγμή που αργεί η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη, είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να μας αποζημιώσει, για το γεγονός ότι λόγω covid το βαμβάκι δεν απέκτησε στις διεθνείς αγορές την υπεραξία που έχει, με αποτέλεσμα να χάσουμε τη διαπραγματευτική μας δυνατότητα έναντι των εκκοκκιστών».
Υπενθυμίζεται ότι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος με επιστολή της στον τότε υπουργό Μάκη Βορίδη είχε προσδιορίσει, καταθέτοντας φάκελο με στοιχεία, το ποσό της κορονοενίσχυσης στα 70 ευρώ το στρέμμα. Ο Μάκης Βορίδης πριν αναχωρήσει από το Υπουργείο, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δοθεί μία αποζημίωση της τάξεως των 30 ευρώ το στρέμμα, κλιμακωτά και βάσει στρεμμάτων, όπως έγινε με όλα τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι στο βαμβάκι υπάρχει ο κίνδυνος να επιδοτηθούν και φυτείες οι οποίες δεν είναι παραγωγικές και εγκαθίστανται -ως γνωστόν- για τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Τότε γράφονταν ότι μια πιθανή ενίσχυση μπορεί να ξεκινάει από τα 40 ευρώ το στρέμμα και θα περιορίζεται στα 20 για τους μεγάλους καλλιεργητές, δηλαδή θα κινείται σε έναν μέσο όρο περί τα 30 ευρώ το στρέμμα και με ανώτατο όριο τα 600 στρέμματα ανά παραγωγό.
Το ζήτημα είναι ότι αν υποβληθεί από την ελληνική πλευρά φάκελος στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τότε το κορονοεπίδομα θα καθυστερήσει να δοθεί, εξέλιξη δυσμενής για τους βαμβακάδες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και αναζητούν πόρους για τη σπορά της νέας περιόδου.
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass