Αμεση επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους

ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΜΑΣΙ: ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2021 21:03

Ρεπ.: Γ. Ρούστας Φωτ.: Κ. Τσάντζος

Tην άμεση επιδότηση ενοικίου για τους σεισμόπληκτους, πριν ολοκληρωθεί καν η διαδικασία καταγραφής

ζημιών και τη διάθεση της Κυβέρνησης να ξεπεράσει τις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να ξαναχτίσουν πολύ σύντομα τα σπίτια τους οι σεισμόπληκτοι, ανακοίνωσε από το Δαμάσι Τυρνάβου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής. Τόνισε επίσης ότι στην περιοχή πραγματοποιούν ελέγχους 130 μηχανικοί από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, αλλά και εθελοντές του ΤΕΕ, ενώ έχουν ήδη σταλεί 40 τροχόσπιτα και θα τοποθετηθούν 90 συνολικά οικίσκοι για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.
Ο κ. Καραμανλής, τον οποίο συνόδευε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό, τον δήμαρχο Τυρνάβου, κ. Γιάννη Κόκουρα και τους βουλευτές Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Χρήστο Κέλλα και Στέλλα Μπίζιου.
Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επιθεώρησε τα τροχόσπιτα και είδε «επί το έργον» μηχανικούς του Υπουργείου, που πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Νίκος Γάτσας, καθώς και τα χωριά Αμούρι και Βλαχογιάννι, ενώ συναντήθηκε επίσης με μηχανικούς του ΤΕΕ Θεσσαλίας, που συνδράμουν εθελοντικά στις αυτοψίες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι Πολιτεία, Κυβέρνηση και τοπικοί φορείς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην περιοχή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός πραγματικά μεγάλου σεισμού. Σημείωσε επίσης ότι: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε, αμέσως, τα κλιμάκια από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, από την πρώτη μέρα», ευχαρίστησε τόσο τους μηχανικούς του Υπουργείου, όσο και τους μηχανικούς του ΤΕΕ και ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει περίπου 2.500 καταγραφές και αυτοψίες σε κτίρια που έχουν πληγεί. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη στείλει 40 τροχόσπιτα και άμεσα από αύριο θα φτάσουν και οι πρώτοι οικίσκοι» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και ανακοίνωσε ότι: «Δε θα περιμένουμε καν την οριοθέτηση των περιοχών για αυτά τα τρία χωριά που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και άμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία επιδότησης ενοικίου, από 300 μέχρι 500 ευρώ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε όλους τους κατοίκους της περιοχής που έχουν πρόβλημα με τα σπίτια τους».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει άμεσα και πως μηχανικοί του Υπουργείου θα ενημερώσουν τους πληγέντες για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επισήμανε δε ότι σε δεύτερη φάση υπάρχει και η διαδικασία της λεγόμενης στεγαστικής συνδρομής, πέρα από την άμεση επιδότηση, προκειμένου να επισκευαστούν κτίρια, κατοικίες ή επιχειρήσεις, που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Διευκρίνισε επίσης ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει έτοιμους τους 40 οικίσκους, που θα τοποθετηθούν μόλις ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι - όπως αναμένεται σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς - οι αναγκαίες εργασίες υποδομής, ενώ επιπλέον 50 οικίσκους θα διαθέσει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Όσοι οικίσκοι χρειαστούν, θα έρθουν στην περιοχή για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας», τόνισε ο κ. Καραμανλής, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε θα γίνει καμία έκπτωση σε θέματα ασφαλείας όσον αφορά τον έλεγχο καταλληλότητας των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ευχαρίστησε τους Δημάρχους, τον Περιφερειάρχη και τον Μητροπολίτη, επισημαίνοντας ότι: «Ήμασταν όλοι πάνω από το πρόβλημα και θα είμαστε και την επόμενη ημέρα εδώ, για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν».

ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Την αγωνία των σεισμοπλήκτων να μην μπλέξουν με τη γραφειοκρατία στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων μετέφερε στον υπουργό Υποδομών, κ. Καραμανλή, μόλις αυτός τελείωσε τις δηλώσεις του, κάτοικος του Δαμασίου, ο οποίος αν και χαρακτήρισε «υποδειγματική την αντίδραση της Περιφέρειας, του Δήμου Τυρνάβου και όλων των αρμοδίων φορέων στην παροχή βοήθειας», τόνισε την ανάγκη της άμεσης οικονομικής ενίσχυσής τους από την Πολιτεία. «Αν αρχίσετε να μας ζητάτε διάφορα χαρτιά και δικαιολογητικά για να πάρουμε τις πρώτες αποζημιώσεις, ώστε να σταθούμε στα πόδια μας, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για μας» δήλωσε.
Ο Υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει την εμπειρία και τη βούληση να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα που θα προκύψουν». «Μακάρι να μη μας ξεχάσετε μετά από καιρό και να υλοποιήσετε τις σημερινές σας δεσμεύσεις» ανταπάντησε ο κάτοικος της περιοχής.ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΒΡΑΧΟ
Επίσης οι σεισμόπληκτοι στον καταυλισμό του γηπέδου στο Δαμάσι δεν κρύβουν την ανησυχία τους και για τη στατικότητα του βράχου που κρέμεται από πάνω τους. Όπως έγινε γνωστό ένα κομμάτι από αυτόν ξεκόλλησε με τον πρώτο σεισμό και ευτυχώς τον συγκράτησαν θάμνοι της περιοχής, πριν αυτός πέσει σε κάποια κατοικία.
Μάλιστα συνεργεία της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστόλων (ΕΟΔΥΑ), τα οποία προσφέρουν σημαντική και πολύπλευρη βοήθεια στους σεισμόπληκτους, με τη βοήθεια ενός drone και μετά από έγκριση που έλαβαν από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατάφερε να προσεγγίσει τη βραχώδη περιοχή και να αποτυπώσει το μέγεθος του βράχου, που είναι αρκετά μεγάλος.
Ήδη ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς και οι επιστήμονες και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις επ’ αυτού.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΓΕΦΥΡΑ
Την ικανοποίησή του για την εξασφάλιση ποσού ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την ανακατασκευή της κατεστραμμένης γέφυρας του Βλαχογιανίου εξέφρασε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Επίσης συνοδεύοντας τον υπουργό Υποδομών, κ. Καραμανλή, «τον ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά για την άμεση βοήθεια της Κυβέρνησης, αλλά και του Υπουργείου Υποδομών στην ανάγκη στέγασης των σεισμοπλήκτων και καταβολής των αποζημιώσεων για να σταθούν οι άνθρωποι αυτοί στα πόδια τους. Η στέγαση είναι το πρωταρχικό μας μέλημα. Σήμερα έρχονται οι πρώτοι οικίσκοι, διαθέτουμε και τροχόσπιτα, έχουμε δώσει ρεύμα σε όλες τις σκηνές για να ζεσταθούν οι άνθρωποι και σε δεύτερο βαθμό θα ακολουθήσουν νέες εκτιμήσεις για την καταλληλότητα των σπιτιών και άλλων κτιρίων. Έχω ζητήσει τη συνεργασία των μηχανικών του ΤΕΕ και της ΔΑΕΦΚ για να τρέξουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα. Είμαστε παρόντες και επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους μόνους».
 
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Στο μεταξύ, υπεγράφη χθες η απόφαση επιχορήγησης 900.000 ευρώ για τους τρεις Δήμους που επλήγησαν από τους ισχυρούς σεισμούς στη Θεσσαλία.
Όπως προανήγγειλε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές, προβλέπονται από 300.000 ευρώ για τους Δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας.
Τα χρήματα πιστώνονται άμεσα προκειμένου να αρχίσει εντός των επόμενων ημερών η καταβολή μέρους της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων, με το ύψος της να κυμαίνεται από 600 έως 6.000 ευρώ.
«Το είπαμε το Σάββατο, το κάναμε πράξη τη Δευτέρα. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας που επλήγησαν για όσο χρειαστεί», δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτσας.

 

Μη κατοικήσιμες 1.343 κατοικίες στη Θεσσαλία

Προσωρινά μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί 1.343 σπίτια από τα 2.730 που έχουν υποβληθεί σε πρωτοβάθμιο έλεγχο από τα συνεργεία των 130 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα έως το τέλος της χθεσινής ημέρας, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.055 κτίρια.
Από αυτές 2.730 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.343 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στον δευτεροβάθμιο). Επίσης, έχουν ελεγχθεί 84 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στον δευτεροβάθμιο) είναι οι 35. Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στον δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί 50 από τις 100 αυτοψίες, ενώ σε 151 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 135 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στον δευτεροβάθμιο).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass