Κ. Αγοραστός:

Προτεραιότητά μας οι στεγαστικές ανάγκες των σεισμόπληκτων

ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2021 21:04

Στην άμεση κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των κατοίκων στις σεισμόπληκτες περιοχές

εστιάζει τώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς εγκαθίστανται από σήμερα οι πρώτοι οικίσκοι για τη στέγαση όσων δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για ψυχολογικούς λόγους αλλά και λόγω των αγροτικών εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στα χωριά. Επίσης με γρήγορες διαδικασίες, εκτός του γραφειοκρατικού πλαισίου, κινείται και ο κρατικός μηχανισμός για την οριοθέτηση των σεισμόπληκτων περιοχών, την κατάταξη των σπιτιών σε «κόκκινα», «κίτρινα» ή «πράσινα» και την έναρξη της διαδικασίας για την παροχή επιδόματος ενοικίου και την επισκευή ή ολική ανακατασκευή οικιών. Μιλώντας στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο, που είναι δυναμικό και αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Μέλημά μας είναι η εγκατάσταση των σεισμοπλήκτων σε ασφαλείς και λειτουργικούς χώρους και η γρήγορη αποζημίωση όλων. Ο κρατικός μηχανισμός, η αυτοδιοίκηση και οι φορείς συνεργαζόμαστε άψογα. Οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και να κλείνουν τα αυτιά σε επικίνδυνες φήμες».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των πέντε ημερών από την πρώτη καταστροφική σεισμική δόνηση στην περιοχή, ο κ. Αγοραστός αναφέρει: «Μετά τα πρώτα 40 τροχόσπιτα, συνολικά 90 οικίσκοι εγκαθίστανται σταδιακά από αύριο στις σεισμόπληκτες περιοχές, σε συνεργασία της Περιφέρειας με τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιπλέον 20 οικίσκοι εγκαθίστανται στο Δαμάσι από τη δωρεά Μαρινάκη. Οι Δήμοι αναλαμβάνουν τη διαμόρφωση των χώρων εγκατάστασης, τις υποδομές ύδρευσης - αποχέτευσης και σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ την ηλεκτροδότηση των οικισμών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθεύσει μέχρι σήμερα τους Δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας, Λαρισαίων και Φαρκαδόνας με 516 σκηνές, 530 ράντζα, 2.600 κουβέρτες, 630 sleeping bags, 100 μαξιλάρια και 90 στρώματα. Επιπλέον, τρεις μεγάλες θερμαινόμενες σκηνές 60Χ10 μέτρων διατίθενται για κοινή χρήση σε Δαμάσι, Μεσοχώρι και το Βλαχογιάννι. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δώρησε 50 σκηνές και η Περιφέρεια Αττικής οργάνωσε αποστολή 11 φορτηγών που μετέφεραν με 3.500 κουβέρτες και 60 παλέτες με νερά. Σε συνεργασία με τους Δήμους η Περιφέρεια διανέμει καθημερινά στους σεισμόπληκτους μεσημεριανό και βραδινό φαγητό. Στρατός, Πυροσβεστική, Αστυνομία και εθελοντικές οργανώσεις βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους σεισμόπληκτους και συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες».

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί ανοιχτούς δειγματοληπτικούς ελέγχους rapid test στα σεισμόπληκτα χωριά. Έχει μοιράσει μάσκες και αντισηπτικά και έχει αιτηθεί να προχωρήσει αμέσως και κατ’ εξαίρεση ο εμβολιασμός του πληθυσμού για Covid-19. Παράλληλα έχει εγκαταστήσει ξεχωριστή σκηνή για απομόνωση, σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος. Σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, τους Γιατρούς του Κόσμου, το ΕΚΑΒ, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τη ΘΕΨΥΠΑ παρέχονται σε καθημερινή βάση ιατρικές υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες καθώς και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους αντιμετωπίζουν μετατραυματικό στρες. Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού», προσφέρεται δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά των πληγέντων περιοχών. Η κλινική «Η γειτονιά μας», με δωρεά της, δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας και περίθαλψης σε όσους ηλικιωμένους το επιθυμούν.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε τους ελέγχους σε γέφυρες και υποδομές αρμοδιότητάς της. Εντάσσεται με χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ η αποκατάσταση της γέφυρας στο Βλαχογιάννι και δρομολογούνται επιπλέον έργα σε γέφυρες, όπου απαιτείται παρέμβαση. Τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και της ΔΑΕΦΚ έχουν ολοκληρώσει ελέγχους και καταγραφές ζημιών σε περισσότερα από 2.500 σπίτια. Το ελεγκτικό έργο ενισχύει και το Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ με 170 εθελοντές μηχανικούς. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Νίκο Παπαγεωργίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνει ταχύρρυθμα σεμινάρια εκπαίδευσης μηχανικών προκειμένου οι φάκελοι που κατατίθενται να είναι πλήρεις και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δήμοι Ελασσόνας, Τυρνάβου, Λαρισαίων, Φαρκαδόνας και Κιλελέρ.

Γ.Ρ.

 

Μην μπαίνετε σε «κίτρινα» σπίτια
Έκκληση στους σεισμόπληκτους να μην μπαίνουν ούτε για σύντομο χρονικό διάστημα στα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» απευθύνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα που εξακολουθεί να σημειώνεται στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Τυρνάβου και της Ελασσόνας. Υπενθυμίζεται ότι από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, με χρώμα κίτρινο έχουν χαρακτηριστεί τα κτίρια που είναι πιθανή η μείωση της αντισεισμικής τους ικανότητας, αλλά δεν παρουσιάζουν σημαντικές αστοχίες σε μέλη του φέροντα οργανισμού, ώστε να υπάρχει ενδεχόμενο μερικής ή ολικής κατάρρευσης. Επίσης, ως «κίτρινα» χαρακτηρίζονται τα κτίρια με ελαφρές βλάβες, για αυτόν τον λόγο αυτά τα κτίρια επανελέγχονται κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, με τον σεισμικό έλεγχο που εξετάζει καλύτερα την επιρροή των βλαβών στην αντοχή του φορέα.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass