Τεχνικό πρόγραμμα με πλατεία και νότια παράκαμψη

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΝΕΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2021 15:48

Η αναμόρφωση της Κεντρικής πλατείας στον Τύρναβο και η εγκατάλειψη της βορειοδυτικής παράκαμψης χαρακτηρίζουν το φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τυρνάβου, που εγκρίθηκε προ ημερών με άνετη πλειοψηφία σε συνεδρίαση του Δημοτικού

Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη.
Το εγκριθέν Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου ανέρχεται στο ύψος των 5.113.377,43 ευρώ, από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων προέρχεται από χρηματοδοτήσεις από διάφορα Προγράμματα όπως ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, LEADER, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι (αγροτική οδοποιία), ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, Πράσινο Ταμείο και ένα μικρό κομμάτι από ιδίους πόρους δηλαδή ΣΑΤΑ και από εισφορές σε χρήμα.
Αν και η Δημοτική Αρχή στη σκιά των πρόσφατων σεισμών δέχθηκε σκληρή κριτική για τις επιλογές της τόσο για την αναμόρφωση της Κεντρικής πλατείας και τη στήριξη της νότιας παράκαμψης έναντι της βορειοδυτικής που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όσο και για τους σχεδιασμούς της για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής με ψήφους 16 υπέρ έναντι 8 κατά.
Ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Συν Πολιτεία» κ. Χρήστος Τσιόπας επέκρινε τον δήμαρχο Γιάννη Κόκουρα για το περιεχόμενο του τεχνικού προγράμματος καθώς «δεν διακρίνω ακριβώς τι προδιαγράφουν και μέσα από αυτό το τεχνικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα στον τόπο...» και έκανε ειδική αναφορά στην αγνόηση της βορειοδυτικής παράκαμψης. Αναφερόμενος στην αναμόρφωση της πλατείας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Τύρναβος δεν έχει ανάγκη να αλλαχθούν τα μάρμαρα και τα πλακάκια της πλατείας∙ το κέντρο της πόλης έχει ανάγκη μια συνολική παρέμβαση έτσι ώστε να αναζωογονηθεί όλη η οικονομική δραστηριότητα, η οποία συντελείται σ’ αυτό το κέντρο, αλλά και να δημιουργηθούν νέοι κοινόχρηστοι χώροι, τους οποίους θα μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες».
Αν και ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλουμε» κ. Αθανάσιος Αμάρι – Σάμερ υπερψήρισε το τεχνικό πρόγραμμα παρατήρησε ότι πρόκειται για «τεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο έχουμε μείωση των επενδυτικών δαπανών σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των λειτουργικών δαπανών...», και διαφώνησε με την απουσία κωδικών για τη βορειοδυτική παράκαμψη, τη δημιουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς και με την προτεινόμενη αναμόρφωση της πλατείας- «...Θα πρέπει να συνδυαστεί με όλα τα υπόλοιπα, αναπλάσεις, πεζοδρόμους, παρακάμψεις, πάρκινγκ κ.λπ., όχι από μόνη της για να πούμε ότι κάνουμε ανάπλαση στην πλατεία» είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Δράση Πολιτών» κ. Αστέριος Ροντούλης, που καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή «να εγκαταλείψει τους ανούσιους σχεδιασμούς που έχει για τη νότια παράκαμψη» διαφωνώντας πάντως και με τη χάραξη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για τη Β/Δ παράκαμψη, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του και προς τους σχεδιασμούς για την πλατεία, αλλά και για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό που επισύρει μετεγκατάσταση της Φιλαρμονικής.
Αρνητική ψήφο παρείχε και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου» κ. Αστέριος Χατζηκράχτης, ο οποίος το χαρακτήρισε «φουσκωμένο και υπερβολικό».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΚΟΥΡΑ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Κόκουρας θεώρησε το τεχνικό πρόγραμμα φιλόδοξο και απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα τρία έργα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση.
Αναφορικά με την αναμόρφωση της πλατείας ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή θα το προωθήσει αναζητώντας και διεκδικώντας χρήματα από προγράμματα και υπεραμύνθηκε της επιλογής του για τη νότια παράκαμψη επισημαίνοντας πως εξυπηρετεί τρεις στόχους:
* Την αποσυμφόρηση του κέντρου, όπως και η βορειοδυτική, καθώς δεν θα εισέρχονται βαριά αυτοκίνητα.
* Την απαλλαγή της παλιάς και ιστορικής γέφυρας από τη διάβαση φορτηγών αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η είσοδος της πόλης.
* Την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης.
Όσον αφορά τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ο δήμαρχος Τυρνάβου υποστήριξε ότι «και εκεί υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε για 24 παιδιά συν 12 στον Αμπελώνα, το οποίο προωθούμε, υπάρχει χρηματοδότηση και θέλουμε να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα που έχει η πόλη μας».
Σε άλλα σημεία της παρέμβασής του ο κ. Κόκουρας αποκάλυψε πως ο Δήμος βρισκόταν στη φάση υποβολής πρότασης για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων στο πρόγραμμα «Τρίτσης» αλλά «μας πρόλαβε ο σεισμός...», ενώ αναφορικά με την ασφαλτόστρωση δρόμων απέφυγε να αναλάβει δεσμεύσεις θεωρώντας ως βασικά προβλήματα τη χρηματοδότηση, γιατί το κονδύλι είναι πολύ μεγάλο για να γίνουν αυτά, αλλά και το πρόγραμμα συνδέσεων με το φυσικό αέριο τόσο στον Τύρναβο όσο και στον Αμπελώνα, όπου «γίνονται ακόμη εργασίες το επόμενο διάστημα και θα υπάρχουν τομές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προμήθεια γερανού σε απορριμματοφόρο για την αποκομιδή υπόγειων κάδων απορριμμάτων, η προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων, παρεμβάσεις στον Α’ Παιδικό Σταθμό Τυρνάβου και στον Παιδικό Σταθμό Αμπελώνα, η συντήρηση της αστικής οδοποιίας, η δημιουργία νέου νεκροταφείου στον Τύρναβο, η κατασκευή αθλητικού Κέντρου στον Αμπελώνα, η δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στον Αμπελώνα, έργα αστικής ανάπλασης υπαίθριων χώρων στον Τύρναβο, εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου σε σχολεία και δημοτικά κτίρια, ενίσχυση ενεργειακής απόδοσης του 2ου Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, και η δημιουργία βοηθητικών γηπέδων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass