Συνεισφορά στην αντιμετώπιση της άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ

ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2021 21:09

Tο Κέντρο Ημέρας για την αντιμετώπιση της Άνοιας λειτουργεί στη Λάρισα ως μονάδα ημι-ημερήσιας παραμονής και θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ ή και άλλων συναφών διαταραχών. Φιλοδοξεί να καλύψει το κενό για ολιστική και

πολυδιάστατη αντιμετώπιση της νόσου για τον ίδιο τον ασθενή, με ένα πλήθος άλλων θεραπειών πέραν της φαρμακευτικής θεραπείας, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης, εκπαίδευσης μα και υποστήριξης κι ανακούφισης της οικογένειάς του.
Το Κέντρο βρίσκεται κοντά στο Αρχαίο Θέατρο, στην οδό Βενιζέλου 141 και λειτουργεί με τη φροντίδα της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας - ΕΠΑΨΥ. Χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και οι προσφερόμενες υπηρεσίες του είναι προσβάσιμες για όλους δωρεάν.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΣΟΣ
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με συχνότερη μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, ως ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα», ενημερώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας, Ευθύμιος Δαρδιώτης, διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. «Σήμερα, περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια, παγκοσμίως, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, υπάρχουν περισσότερα από 200.000 άτομα με άνοια ενώ ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. Καθώς η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία, άνοια εμφανίζει το 5-10% των ατόμων άνω των 65 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 85 ετών η πιθανότητα εμφάνισης είναι 1 στα 3 άτομα. Το ετήσιο κόστος για τη θεραπευτική αγωγή και φροντίδα των ατόμων με άνοια στη χώρα μας πλησιάζει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ».
Τα νέα είναι και καλά και κακά για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου της σύγχρονης κοινωνίας. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ», λέει ο κ. Δαρδιώτης. «Ωστόσο, έχουμε στη διάθεσή μας φάρμακα που ελέγχουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου, ιδίως αν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια. Πλήθος μελετών, καθώς και η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι η κινητοποίηση, η νοητική ενδυνάμωση, η υποστήριξη και η παρέμβαση στην κρίση, η διατήρηση της λειτουργικότητας και η πλαισίωση των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους με ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, βελτιώνουν θεαματικά τα αποτελέσματα των φαρμακευτικών θεραπειών, την ποιότητα ζωής των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους, και δευτερευόντως το ίδιο το Σύστημα Υγείας».
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Κι ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο που επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής είναι το εξής: «Στην άνοια, οφείλει κανείς εξαρχής να θεωρεί ότι μαζί με το ίδιο το άτομο, «πάσχει» και ολόκληρη η οικογένεια. Σε ποσοστό έως και 90% τα άτομα με άνοια φροντίζονται στο σπίτι και η φροντίδα τους παρέχεται σχεδόν αποκλειστικά από μέλη των οικογενειών τους. Η υιοθέτηση αυτού του μοντέλου φροντίδας, που χαρακτηρίζει τις μεσογειακές χώρες, οφείλεται τόσο στη δομή της κοινωνίας, που είναι οικογενειοκεντρική, όσο και στην έλλειψη δημόσιων δομών. Ωστόσο, οι υψηλές απαιτήσεις φροντίδας των ανθρώπων με άνοια επιδρούν στην ψυχική υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές κι επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους και μπορεί να απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια ή και βιωσιμότητα. Συνεπώς, η ενημέρωση κι εκπαίδευση των οικογενειών για αποτελεσματικότερη παροχή φροντίδας, π.χ. διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων και προβληματικών συμπεριφορών, καθώς και η αναγνώριση, η εκτίμηση και η ανακούφιση του φορτίου τους, οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου. Η ανάγκη συνεπώς για ολιστική, πολυδιάστατη αντιμετώπιση της νόσου για τον ίδιο τον ασθενή, πέραν της φαρμακευτικής θεραπείας, με ένα πλήθος άλλων θεραπειών, σε συνδυασμό με την ανάγκη ενημέρωσης, εκπαίδευσης, υποστήριξης κι ανακούφισης της οικογένειας, καθιστά αναγκαία την ύπαρξη δομών που να ανταποκρίνονται στον διττό αυτόν στόχο».
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το υφιστάμενο μέχρι πρότινος κενό, φιλοδοξεί να καλύψει το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας-ΕΠΑΨΥ, το οποίο λειτουργεί ως μονάδα ημι-ημερήσιας παραμονής και θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ ή και άλλων συναφών διαταραχών. Το Κέντρο βρίσκεται κοντά στο Αρχαίο Θέατρο (Βενιζέλου 141), στελεχώνεται από νευρολόγους, νοσηλευτή, ψυχολόγους, λογοθεραπευτή, γυμναστή, κοινωνικό λειτουργό, διοικητικό προσωπικό και η πρόσβαση για όλους είναι δωρεάν. Η αρχική αξιολόγηση του ατόμου με άνοια περιλαμβάνει ιατρική εκτίμηση από τους νευρολόγους του Κέντρου, νευροψυχολογική και λογοθεραπευτική αξιολόγηση από ψυχολόγους και λογοθεραπευτή αντίστοιχα, καθώς και φυσική εξέταση από ειδικευμένο γυμναστή προκειμένου να σχεδιαστεί η παρέμβαση, να καθοριστούν οι στόχοι της θεραπείας και να ενταχθούν οι ασθενείς σε ομάδες, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, τις υφιστάμενες δυσκολίες, τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. Η αξιολόγηση αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση κατευθυντήριων οδηγιών για την οικογένεια και τον μακροπρόθεσμο θεραπευτικό σχεδιασμό. Η επικοινωνία με το Κέντρο γίνεται στο τηλ.: 2410-257.478 ή στο e-mail: dcanoia@epapsy.gr , anoia.larissa@gmail.com και το ωράριο λειτουργίας του είναι Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 20:00 και Σάββατο 9:00 – 14:00.                 

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass