Αν δεν επιβραβεύσουν το ποιοτικό βαμβάκι, οι εκκοκκιστές θα το ψάχνουν με το ...κιάλι

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Φ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2021 21:01

«Κοινή διαπίστωση είναι ότι με την πολιτική των προπωλήσεων οι εκκοκκιστές προσπαθούν

να δελεάσουν τους βαμβακοπαραγωγούς να παραμείνουν στην καλλιέργεια και να μην στραφούν αλλού. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι στη Θεσσαλία τουλάχιστον, εάν δεν αποφασίσουν να επιβραβεύσουν οικονομικά το ποιοτικό βαμβάκι, η τάση φυγής από το «λευκό χρυσό» θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».
Αυτό το μήνυμα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς τους εκκοκκιστές, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος, ενώ γνωστοποιεί τα θέματα που κοινοποίησε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.
Ο κ. Παπαδόπουλος έχοντας στη διάθεσή του τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού 2016-2020 του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος της Καρδίτσας, δηλώνει δικαιωμένος που τα τελευταία χρόνια φωνάζει ότι «το ποιοτικό βαμβάκι δεν επιβραβεύεται από τα εκκοκκιστήρια», καθώς βάσει αυτών των αποτελεσμάτων αποδεικνύεται ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα δίνουν πολύ καλές αποδόσεις στην ίνα, σχεδόν όλα πάνω από 35%. «Κι όμως όλοι πληρωνόμαστε για 32% απόδοση» δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: Επίσης με βάση τα εκτιμητήρια των νοικοκυριών διαπιστώνω ότι όλοι έχουμε υγρασία 13 με 15%. Είναι δυνατόν;» αναρωτιέται. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει την πρότασή του προς τη ΔΟΒ για κάθε ποσοστό που αυξάνεται η απόδοση πάνω από το 32%, ο παραγωγός να κερδίζει ένα λεπτό στην τελική τιμή.

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Στο μεταξύ, αυξημένο χαρακτηρίζεται το ενδιαφέρον των αγροτών να ενταχθούν στις Ομάδες Παραγωγών του Συνεταιρισμού, μετά τη θετική πορεία που καταγράφουν οι ομάδες Βιομηχανικής Τομάτας και Βαμβακιού. «Ακόμη και την προμήθειά μας από τις βιομηχανίες τις δίνουμε στα μέλη μας, ενώ προσφέρουμε σε χαμηλές τιμές τα αγροεφόδια. Στόχος μας να καλύπτουμε μόνο τα λειτουργικά έξοδα και όχι να βγάζουμε κέρδος» δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ αποκαλύπτει ότι ήδη μέλος της ΟΠ Βαμβακιού έκλεισε συμφωνία για προπώληση βαμβακιού με 55 λεπτά/κιλό. Η διοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει και στη δημιουργία Ομάδας Δημητριακών, με αφορμή και τη στροφή που παρατηρείται τελευταία στο σιτάρι.


ΖΗΤΗΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Ο Λαρισαίος Συνεταιριστής γνωστοποιεί στην «Ε» τα θέματα που ανέδειξε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, εστιάζοντας στη φορολογική ενίσχυση μελών των Αγροτικών Συνεταιρισμών και στην αξιοποίηση των ανενεργών περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας. Αναλυτικότερα ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε μείωση της φορολογίας σε όλες τις κλίμακες για τα μέλη των Συνεταιρισμών και μόνο, τονίζοντας πως «μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών δεν υπάρχει καμιά φοροδιαφυγή και αυτό η Πολιτεία, με κάποιο τρόπο πρέπει να το επιβραβεύσει». Υπενθύμισε το πάγιο αίτημα του Συνεταιρισμού να έρθουν στη διάθεσή του τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, δηλώνοντας πως «εάν η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τα υγιή συνεργατικά σχήματα, οφείλει να το δείξει έμπρακτα». Χαιρέτισε δε την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Κέλλα «καθώς, -όπως δηλώνει- ήταν ο μόνος βουλευτής που προέταξε στη συζήτηση με τον υπουργό τα αγροτικά ζητήματα».ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τέλος, ο Φώτης Παπαδόπουλος εκφράζει την ανησυχία πολλών αγροτών για την καθυστερημένη έναρξη του προγράμματος 4.1.2. που σχετίζεται με την επιδότηση αρδευτικών συστημάτων. «Η σχετική πρόσκληση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 2020 κι έπρεπε να προκηρυχθεί σε ένα μήνα. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο όλοι μας αναμένουμε με ανυπομονησία» καταλήγει ο Λαρισαίος συνεταιριστής.
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass