Προκαταβολές «τύπου Ιανού» ζητούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί

ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ -ΑΝΕΜΟΜΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΕΚ ΨΕΚΑΣΜΩΝ Ή ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ; ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2021 15:13

Την πρόθεσή τους να στηρίξουν κάθε δυνατή προσπάθεια που θα καταβληθεί για ανάδειξη

και προώθηση των διεκδικήσεων των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών, μετά τις ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους ο παγετός της 26ης Μαρτίου στα αρμόδια υπουργεία και στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, εξέφρασαν όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης.
Στη σύσκεψη πάντως καταγράφηκε διαφορετική επιστημονική προσέγγιση από τους καθηγητές κ. Νάνο και Παπαχατζή, σχετικά με την εφαρμογή μέτρων αντιπαγετικής προστασίας στις αμυγδαλιές. Ουσιαστικά υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις στα ερωτήματα των παραγωγών σχετικά με την προστασία που προσφέρουν οι ανεμομείκτες, η χρήση μεγάλων μπεκ (κανόνια) που θα ψεκάζουν τους αμυγδαλεώνες πάνω από τα δέντρα με την απαραίτητη ποσότητα και τέλος για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, μέσω όψιμων ποικιλιών, προκειμένου οι αμυγδαλιές να μην ανθίζουν μέσα στον Μάρτιο, όταν και σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αργότερα.
Το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώθηκε μετά τη διαδικτυακή συζήτηση, αναφέρει τα εξής:
- Να δοθούν κατ’ εξαίρεση, άμεσα προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους, έναντι των αποζημιώσεων, “τύπου Ιανού”.
- Να κινητοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός καταγραφής, αποτίμησης και αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής.
- Να εκπονηθεί μελέτη εγκατάστασης ανεμομεικτών ως πιλοτικό πρόγραμμα σε περιοχή που θα επιδείξουν ειδικοί επιστήμονες.
- Να προχωρήσει, επιτέλους, η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ σύμφωνα με τις προτάσεις των παραγωγικών τάξεων.
- Να επανεξεταστεί η δυνατότητα επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης για τους δενδροκαλλιεργητές από τη ζημιά του έτους 2019.
- Να σχεδιαστεί η αναδιάρθρωση των ποικιλιών αμυγδαλιάς με νέες πιο όψιμες και ανθεκτικές.
- Να ανασταλούν για τους πληγέντες αγρότες, για όσο διάστημα χρειαστεί, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις για οφειλές στο Δημόσιο, σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και κάθε άλλο αναγκαστικό μέτρο είσπραξης.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, οι βουλευτές κ.κ. Χαρακόπουλος, Κέλλας, Μπίζιου (μέσω αντιπροσώπου), Κόκκαλης, Βαγενά και Λιακούλη, επικεφαλής παρατάξεων του Δήμου κ. Κολλάτου και κα Κωστή, οι καθηγητές κ. Νάνος, Παπαχατζής, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Λιόντος, οι εκπρόσωποι των αγροτών κ. Αποστόλου, Μητσογιάννης και Σαϊτης και οι επαγγελματίες της περιοχής κ. Λανάρας, Ντίνας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο βουλευτής της ΝΔ Μαξ. Χαρακόπουλος δήλωσε: «Οι πρόσφατες ζημιές από τον παγετό στον Δήμο Τεμπών καλύπτονται πλήρως από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως με διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι οι εκτιμήσεις να “τρέξουν γρήγορα”, κι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με τη δημόσια διελκυστίνδα μεταξύ της διοίκησης του ΕΛΓΑ και του υποκαταστήματος Λάρισας, για το οποίο έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, ρωτώντας αν χρειάζεται ενίσχυση το υποκατάστημα. Ο πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι ο ΕΛΓΑ έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τις αποζημιώσεις, ωστόσο εγκαλεί το υποκατάστημα Λάρισας για καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις. Τα ΠΣΕΑ ’17 πληρώθηκαν με καθυστέρηση 4 χρόνων, ενώ ο περσινός παγετός πληρώνεται αυτές τις μέρες, προκαλώντας εύλογες διαμαρτυρίες στους παραγωγούς».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η μελέτη ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται αύξηση ασφάλιστρων» και υπενθύμισε πως «η μόνη μελέτη που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε πρόσφατα είναι για τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ και όπως μαθαίνω εισηγείται οριζόντια αύξηση των ασφάλιστρων!».
Τέλος, δήλωσε προβληματισμένος για τις διαφωνίες των τεχνοκρατών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ανεμομεικτών, σημειώνοντας με νόημα πως «πρέπει να προσέξουμε “μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι”. Μην τοποθετηθούν οι ανεμομείκτες και μετά μας λένε ότι δεν αποζημιώνουν ζημιές από τόσους βαθμούς παγετού και πάνω. Όπως, επίσης, συζήτηση επιστημόνων, τεχνοκρατών είναι και η αναδιάρθρωση καλλιεργειών με ποικιλίες πιο ανθεκτικές στον παγετό. Χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να βρεθούν από το ΠΑΑ».
*Ο Χρ. Κέλλας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του «στην απογοήτευση που είδα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των αμυγδαλοπαραγωγών του Συκουρίου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην περιοχή. Αυτό που σίγουρα χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι είναι μία ένεση αισιοδοξίας και τη διαβεβαίωση από την Πολιτεία για γρήγορες εκτιμήσεις των ζημιών και άμεσες αποζημιώσεις». Ο Λαρισαίος πολιτικός χαιρέτισε την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού από τον ΕΛΓΑ «ώστε να τρέξουν οι εκτιμήσεις των ζημιών», ενώ για τα συστήματα αντιπαγετικής προστασίας ανέφερε ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα προβλεπόμενα κονδύλια από το ΠΑΑ», υπενθυμίζοντας ότι η σχετική πρόσκληση είναι ανοιχτή αυτήν την περίοδο και μπορούν να την εκμεταλλευτούν μεμονωμένοι παραγωγοί, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί.
*Nα ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μετρά για την αποκατάσταση της ζημιάς των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Τεμπών, που προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά και χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη «να ολοκληρωθεί άμεσα η εκτίμηση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν οι αμυγδαλοπαραγωγοί, τόσο την αποζημίωση για το 2020, όσο και την κάλυψη της αντίστοιχης ζημιάς του 2019, για την οποία έχει καταβληθεί μόνο ένα πολύ μικρό ποσό στους παραγωγούς με τη μορφή de minimis ενίσχυσης, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης.
*Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη επισήμανε: «Θεωρώ πρόκληση, να συζητάμε διαρκώς για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, έναν οργανισμό που σαφώς και πρέπει να αλλάξει, αλλά σε κάθε δραματική περίπτωση καταστροφής στον νομό, να ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου, ακόμη και με τη σημερινή ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να παραδίδει μαθήματα «ειδικού», για το πώς θα γίνει ο ΕΛΓΑ καλύτερος και να μην το κάνει! Φτάνει. Οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται τον φαύλο κύκλο, ο κάθε επόμενος να κατηγορεί τον κάθε προηγούμενο, για την κατάσταση που βρήκε… Είναι ξεπερασμένο και είναι πολιτικά φθηνό. Η παραγωγή αμυγδάλου είναι μια δυναμική παραγωγή, με μεγάλες προοπτικές, που χρειάζεται όμως άμεση στήριξη. Σήμερα να αποζημιωθούν με ειδικό πρόγραμμα «τύπου Ιανού» οι παραγωγοί και να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα της αντιπαγετικής προστασίας στον νομό. Δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass