Σε ένα 48ωρο, 21 φωτιές και 4 συλλήψεις

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ -ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΕΥΑΓΓ. ΦΑΛΑΡΑΣ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2021 21:02
φωτ. αρχείου φωτ. αρχείου

Συναγερμό, που θύμιζε «κορύφωση» της αντιπυρικής περιόδου στην καρδιά του καλοκαιριού,

προκάλεσε προχθές στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Λάρισας και Μαγνησίας η εκδήλωση πυρκαγιών οι οποίες από αγροτικές εξελίχθηκαν σε δασικές. Μέσα σε 48 ώρες, το περασμένο Σαββατοκύριακο δηλαδή, καταγράφηκαν 21 συνολικά φωτιές, οι οποίες ξεκίνησαν από εργασίες σε περιβόλια, όπως συνηθίζεται αυτήν την περίοδο με την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (κλαδιά, κ.λπ.) ευνοήθηκαν όμως από τους ανέμους και εξελίχθηκαν σε δασικές πυρκαγιές, καίγοντας -μόνο στην περίπτωση της Μελιβοίας- 150 στρέμματα δασικής έκτασης χωρίς να υπολογιστούν οι ζημιές σε υποδομές, κ.λπ.
Μάλιστα, σε τέσσερις περιπτώσεις (δύο στη Λάρισα και δύο στη Μαγνησία) επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε ισάριθμους πολίτες οι οποίοι θα παραπεμφθούν ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να απαγγελθούν και κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια που θα επισύρουν στους πολίτες και ποινικές ευθύνες.
Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε στις συλλήψεις που έγιναν προχθές στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Στην πρώτη περίπτωση η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λάρισας σε Λαρισαία που συνελήφθη «ως υπαίτια πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Μελίβοιας - Παπακρέβατος, του Δήμου Αγιάς». Στη δεύτερη περίπτωση, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Βόλου, ενός Βολιώτη που συνελήφθη «ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση, στην περιοχή Βρομονέρι Προμυρίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας». Το Αρχηγείο σημείωσε τέλος πως «επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο» όπως επίσης ότι «ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή».
Ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕΠΥΔ) Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος Ευάγγελος Φαλάρας, εξέδωσε Πυροσβεστική Διάταξη στην οποία περιλαμβάνεται ο «κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας». Στην οποία, πέραν των όσων προβλέπονται με αφορμή και την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου, γίνεται μνεία στις 14 απαγορεύσεις που πρέπει να τηρήσουν οι πολίτες για να αποφευχθούν οι φωτιές.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ
Διάταξη στην οποία σημειώνεται πως, από 1η Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2021, μεταξύ άλλων «απαγορεύεται: Το άναμμα φωτιάς, απόρριψη αναμμένου τσιγάρου – σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά.
Η εκτέλεση «θερμών εργασιών» σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους, όπως η ηλεκτροσυγκόλληση ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα. Άναμμα φωτιάς για λόγους εστίασης εντός οργανωμένων χώρων, όπως κάμπινγκ. Άναμμα και διατήρηση φωτιάς εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Καύση σιτοκαλαμιάς και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων σε ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 3, 4, 5 ή χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων. Τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλών ή άχρηστων ειδών ή απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων. Δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων. Κάπνισμα κυψελών μελισσών εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων. Καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων χωρίς άδεια της αρμόδιας Δασικής Αρχής. Άναμμα και διατήρηση για οποιοδήποτε σκοπό φωτιάς στην ύπαιθρο» καταλήγει η Διάταξη.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass