Αναβαθμισμένος «Ηνίοχος» - μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ -ΜΕ 60 ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΞΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ MQ-9 ΤΩΝ ΗΠΑ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2021 21:03

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες, η πρώτη φάση της προετοιμασίας της πολυεθνικής άσκησης που διοργανώνει

η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την επωνυμία «Ηνίοχος 2021». Η διευρυμένη φέτος συμμετοχή ξένων χωρών επιβεβαιώνει την «εδραίωση της άσκησης σε επιχειρησιακό επίπεδο» στις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και παράλληλα, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας.
Στην άσκηση θα καλυφθεί «πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία» για να επιβεβαιωθεί «εμπράκτως από τις συμμετέχουσες χώρες» η αναγνώριση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού ο «Ηνίοχος» «σε επιχειρησιακό επίπεδο προσφέρει μια αποδεκτή πλατφόρμα εκπαίδευσης», καθώς αποτελεί σύνθετη άσκηση, υψηλού επιπέδου. Στη φετινή άσκηση, αναβαθμισμένη θεωρείται η συμμετοχή των ΗΠΑ και με μη επανδρωμένα (MQ-9), ενώ η συμμετοχή της Γαλλίας (με Π.Α. και Π.Ν.), του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ισπανίας (για πρώτη φορά) και της Κύπρου πέρα από το επίπεδο συνεργασίας και συνεκπαίδευσης των Π.Α. όπου «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαπρέπει», σε πολιτικό επίπεδο θεωρείται ότι αποτελεί «ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες», καθώς «η Ελλάδα διαρκώς αποδεικνύει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες, εξέλιξη που την καθιστά υπολογίσιμη δύναμη στη Ν.Α. Μεσόγειο». Την ευθύνη διεξαγωγής της άσκησης, με την αυστηρή τήρηση μέτρων προστασίας λόγω και της πανδημίας Covid-19, θα έχει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), ενώ θα μετάσχουν 40 μαχητικά από διάφορες Μοίρες της ελληνικής Π.Α. (σ.σ. από την 110 Π.Μ. Λάρισας θα μετάσχει η 337 Μοίρα). Η άσκηση θα διεξαχθεί στην 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα και σε όλο το FIR Αθηνών από τις 12 έως τις 22 Απριλίου, ημέρα που προβλέπεται και η πτήση σχηματισμού πάνω από την Ακρόπολη, ενώ την Τρίτη 20 Απριλίου αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι από τα συμμετέχοντα κράτη, όπως και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.


ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
Όπως διευκρινίζεται από το ΓΕΑ «προκειμένου να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως: Επιθετικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης, αμυντικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αντεπίθεσης επιφανείας με τη συνδρομή της αεροπορικής δύναμης σε χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις, αποστολές αναγνώρισης, αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης, αποστολές εναντίον χρονικά ευαίσθητων στόχων, επιχειρήσεις άμεσης καταστολής στόχων – υποστήριξης, επιχειρήσεις επιθετικής σάρωσης και, επιχειρήσεις υποστήριξης».

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Στον «Ηνίοχο 2021» πρόκειται να συμμετάσχουν «εκτός από μεγάλο αριθμό αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας και οι κάτωθι χώρες με αεροσκάφη: Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Μ-2000D. ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16, MQ-9 και KC-135. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αεροσκάφη F-16. Ισπανία με αεροσκάφη F/A-18 Hornet. Ισραήλ με αεροσκάφη F-15 και F-16. Κύπρος με ελικόπτερο AW139», ενώ ως χώρα - παρατηρητής συμμετέχει ο Καναδάς.
Το ΓΕΑ υπογραμμίζει τέλος ότι «δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές ασκήσεων στην Ευρώπη, αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο και να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass