Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 06 Απρ 2021 21:05

Στην καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τα rapid tests συμμετέχει ο Φαρμακευτικός

Σύλλογος Λάρισας. Ήδη ξεκίνησε η διανομή της αφίσας με σκοπό να τοποθετηθεί στις προθήκες των φαρμακείων. «Κανένα τεστ δεν θα γίνεται στα φαρμακεία» είναι ο κεντρικός πυρήνας της καμπάνιας με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο να ενημερώνει ότι τα φαρμακεία αναμένουν τις πρώτες παραλαβές και τις επόμενες μέρες θα μπορούν να χορηγούν δωρεάν self tests στους πολίτες -η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός Π.Γ.Ν.Λ. για το 2021

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για το οικονομικό έτος 2021. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 132,42 εκατ. ευρώ, με τα σημαντικότερα έσοδα να προέρχονται από επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, μεταβιβάσεις ΕΟΠΥΥ 17 εκατ. ευρώ, ίδια έσοδα 5 εκατ. ευρώ, από claw back 11,5 εκατ. ευρώ και παρελθόντων ετών 53,8 εκατ. ευρώ. Η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα και ανέρχεται σε 29 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι δαπάνες για υγειονομικό υλικό 9 εκατ. ευρώ, χημικά αντιδραστήρια 3,5 εκατ. ευρώ, μισθοδοσία 4,4 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις 4,7 εκατ. ευρώ αποδόσεις των εισπραχθέντων υπέρ τρίτων 7,47 εκατ. ευρώ και εφημερίες-πρόσθετες αμοιβές 6 εκατ. ευρώ.
Αποκλείονται
οι αλλογενείς
από τον εμβολιασμόΓια τον σχεδιασμό εμβολιασμού των αλλογενών υπηκόων τρίτων χωρών, κατόχων χρυσής βίζα (golden visa), οι οποίοι νομίμως διαμένουν στη χώρα μας, αλλά δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α. και επιθυμούν να εμβολιαστούν, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η συγκεκριμένη κατηγορία αλλοδαπών μολονότι είναι κάτοικοι Ελλάδας δεν δύνανται να αποκτήσουν τον απαιτούμενο Α.Μ.Κ.Α., προκειμένου να εμβολιαστούν, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Μόνο σε ό,τι αφορά τους κατόχους της χρυσής βίζας, η Ελλάδα είχε χορηγήσει έως τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότερες από 7.900 άδειες διαμονής. Μάλιστα, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κατόχων της χρυσής βίζας, έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με συγγενείς πρώτου βαθμού… Συνεπώς ο αριθμός όσων δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α. και δεν μπορούν να εμβολιαστούν είναι πολλαπλάσιος! Στην ίδια κατηγορία, εμπίπτουν φοιτητές και συνταξιούχοι χωρών εκτός Ε.Ε., καθώς επίσης και διπλωμάτες τρίτων χωρών, ένας μεγάλος αριθμός εκ των οποίων διαμένει στην πρωτεύουσα της χώρας και δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην επιχείρηση του εμβολιασμού. Επομένως, πρόκειται συνολικά για έναν μεγάλο αριθμό αλλογενών πολιτών, οι οποίοι, όπως και οι Έλληνες ομογενείς, αποκλείονται από τη διαδικασία του εμβολιασμού, καθώς δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α. και μόνο με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) η ταυτοποίηση στο σύστημα του εμβολιασμού δεν επαρκεί.


Π.Ο.Υ.: Μικρές οι πιθανότητες προέλευσης της Covid-19 από εργαστηριακό ατύχημα

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19 επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα εάν ο ιός προέρχεται από εργαστήριο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες προέλευσης της Covid-19 από εργαστηριακό ατύχημα είναι μικρές. Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature διερευνάται, μετά την έκθεση του Π.Ο.Υ., ποιο είναι το επόμενο βήμα στην έρευνα για την προέλευση της Covid-19. Η βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και Θάνο Δημόπουλο, πρύτανη ΕΚΠΑ. Ένα βασικό επιχείρημα κατά της υπόθεσης ότι ο ιός έχει προέλθει από εργαστηριακό ατύχημα, αναφέρουν, είναι ότι ο SARS-CoV-2 αποτελούσε άγνωστο ιό πριν από την πανδημία, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τη νουκλεοτιδική του αλληλουχία σε βάσεις δεδομένων ή σε ερευνητικά άρθρα. Μερικοί ερευνητές δεν θεωρούν πολύ πιθανό ένα εργαστήριο να κρατήσει αυτές τις πληροφορίες μυστικές, και επίσης πιστεύουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποιος που δειγματοληπτεί από νυχτερίδες σε ένα σπήλαιο να μολυνθεί ακούσια από έναν άγνωστο ιό, και στη συνέχει από αυτήν τη μόλυνση να προκληθεί πανδημία. Το ζήτημα της προέλευσης της πανδημίας ήταν εξαιρετικά δύσκολο στη διαχείρισή του. Θεωρείται ότι η ομάδα του Π.Ο.Υ. έκανε εξαιρετική δουλειά στη σύνθεση των διαθέσιμων στοιχείων κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δεδομένων των δυσκολιών και τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ορισμένοι επιστήμονες αναρωτιούνται αν η προέλευση της πανδημίας μπορεί να παραμένει αδιευκρίνιστη. Για την εύρεση της προέλευσης θεωρείται ότι χρειάζεται χρόνος και αρκετή τύχη. Για πολλούς ιούς χρειάστηκαν χρόνια για να διερευνηθεί η προέλευσή τους. Ωστόσο, με επαρκή δειγματοληψία από ζώα, θα είναι δυνατόν να εντοπιστεί πού και ποια ζώα μόλυναν οι πρόγονοι του SARS-CoV-2.

 

Ραντεβού και ευρώ η αμοιβή των φαρμακοποιών
Την αμοιβή των φαρμακοποιών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενημέρωσης και επιβεβαίωσης της προγραμματισμένης ημερομηνίας εμβολιασμού καθορίζει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Σύμφωνα με την απόφαση, η αμοιβή των φαρμακοποιών για το κλείσιμο των ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού Covid-19, που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) ορίζεται στο ποσό του ενός ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά επιβεβαίωση ημερομηνίας εμβολιασμού, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η αμοιβή των φαρμακοποιών θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ εντός 60 ημερών από την παραλαβή της συγκεντρωτικής κατάστασης των επιβεβαιώσεων ημερομηνίας εμβολιασμού.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass