Ο χθεσινός παγετός αποτελείωσε τα δέντρα του νομού

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2021 15:25

Όπου φτωχός και η μοίρα του... Όποια δέντρα γλίτωσαν από τον παγετό της 26ης Μαρτίου, χτυπήθηκαν ολοκληρωτικά από τον χθεσινό παγετό. Και δεν είναι μόνο τα δέντρα. Αρακάς, κεράσια αλλά κυρίως τα αμπέλια, μία δυναμική καλλιέργεια στους Δήμους

Τυρνάβου και Τεμπών, οι δενδροκαλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας, φαίνεται να χτυπήθηκαν ανεπανόρθωτα. Η θερμοκρασία τα ξημερώματα έφτασε μέχρι και μείον τρεις βαθμούς. Η ζημιά είναι ολοκληρωτική σε όλους τους Δήμους του νομού. Ήδη ενημερώθηκε ο ΕΛΓΑ, συνεργεία του οποίου ξεκινούν από σήμερα Σάββατο τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές.
Η απογοήτευση στα πρόσωπα των παραγωγών έντονα ζωγραφισμένη. Είναι ο πέμπτος παγετός που χτυπά την αγροτική παραγωγή μέσα σε ενάμιση μήνα. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ...
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι παραγωγοί του Δήμου Αγιάς μετά τον χθεσινό πρωινό παγετό που παρατηρήθηκε στα κτήματά τους.
Εγκατεστημένα θερμόμετρα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έδειξαν θερμοκρασίες ως επί το πλείστον -1, -2, αλλά ακόμη και -3,5 βαθμούς Κελσίου σε κάποια σημεία, σε μια περίοδο όπου οι οπωροφόρες καλλιέργειες βρίσκονται στο πιο ευαίσθητο στάδιο της ετήσιας παραγωγικής διαδικασίας.
Οι αναφορές από αγρότες στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου ήταν πολλές κι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κρανιώτης μάς εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί η καρπόδεση σε νεκταρινιές, δαμασκηνιές, βερικοκιές, κερασιές, ροδακινιές, αχλαδιές και μηλιές.
Σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη έχει γίνει αναγγελία ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη αναγγελία ζημιάς από παγετό που γίνεται το τελευταίο δίμηνο, κάτι που από μόνο του δείχνει πόσο άσχημα εξελίσσεται η φετινή καλλιεργητική χρονιά.
Οι παραγωγοί αγωνιούν και καλούν την Πολιτεία να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Ήδη από τον παγετό της 25ης Μαρτίου υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή στις αμυγδαλιές, ενώ επηρεάστηκαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό δαμασκηνιές, βερικοκιές και ροδακινιές. Ζητείται από τον αγροτικό κόσμο άμεση ανταπόκριση από τον ΕΛΓΑ και γενναία οικονομική βοήθεια ώστε να καλυφθεί η μεγάλη όπως όλα δείχνουν απώλεια στο γεωργικό εισόδημα. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας, η οποία αναφέρει:
«Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής μετά τον νέο παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες. Οι αλλεπάλληλοι παγετοί που σημειώθηκαν αποδεκάτισαν καλλιέργειες ροδακινιάς, αμυγδαλιάς, δαμασκηνιάς, βερικοκιάς, κερασιάς, αχλαδιάς και κηπευτικών, ενώ φόβοι εκφράζονται και για την καλλιέργεια της μηλιάς. Ενημερώθηκε ο ΕΛΓΑ και πληροφορηθήκαμε ότι έγινε αναγγελία ζημιάς. Επισημαίνουμε, όμως, ότι ενώ οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι από τον περσινό παγετό (Μάρτιος 2020) και εκκρεμούν ενστάσεις από το χαλάζι του 2019, θα πρέπει να προβούν σε όλες τις καλλιεργητικές εργασίες χωρίς να έχουν παραγωγή. Ζητάμε, λοιπόν, άμεσα, δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, καθώς και προκαταβολή αποζημιώσεων στα πρότυπα του «Ιανού». Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις, καθώς και αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ».
ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Σε ανακοίνωσή τους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων αναφέρονται σε ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες όπως η βιομηχανική ντομάτα στην επαρχία Φαρσάλων μετά τον παγετό της 8ης Απριλίου.
Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:
«Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν αγροτικές καλλιέργειες της επαρχίας Φαρσάλων από τον παγετό που έπληξε την περιοχή το βράδυ της 8ης Απριλίου 2021.Τα αποτελέσματα του παγετού φάνηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες και οι παραγωγοί (ντομάτας) βρίσκονται σε απόγνωση. Ενημερώσαμε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε αναγγελία ζημιάς.
Ζητάμε:
- Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις σε όσους αγρότες έχουν υποστεί ζημιές.
-Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα της ζημιάς.
-Άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κλιματική αλλαγή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass