Μαχητικά 6 χωρών σε όλο το FIR Αθηνών

ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΗΝΙΟΧΟΣ ‘21»

Δημοσίευση: 11 Απρ 2021 21:02

Με τη συμμετοχή δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ ξεκινά

αύριο από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» που διοργανώνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ την ευθύνη διεξαγωγής της άσκησης έχει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.
Στην άσκηση θα μετάσχουν δεκάδες μαχητικά από διάφορες Μοίρες της ελληνικής Π.Α., μεταξύ των οποίων και η 337 Μοίρα της 110 Π.Μ. Λάρισας, όπως και 60 μαχητικά από τα συμμετέχοντα κράτη θα εκτελέσουν «πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία», όπως «επιθετικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης, αμυντικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αντεπίθεσης επιφανείας με τη συνδρομή της αεροπορικής δύναμης σε χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις, αποστολές αναγνώρισης, αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης, αποστολές εναντίον χρονικά ευαίσθητων στόχων, επιχειρήσεις άμεσης καταστολής στόχων – υποστήριξης, επιχειρήσεις επιθετικής σάρωσης και, επιχειρήσεις υποστήριξης».
Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 22 Απριλίου, ημέρα που προβλέπεται και η πτήση σχηματισμού πάνω από την Ακρόπολη, ενώ την Τρίτη 20 Απριλίου αναμένεται να παρευρεθούν ξένοι εκπρόσωποι, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Η διευρυμένη και κυρίως η αναβαθμισμένη φέτος συμμετοχή ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ με μη επανδρωμένα (MQ – 9) και της Γαλλίας με αεροσκάφη και της Π.Α. και του Πολεμικού Ναυτικού, επιβεβαιώνει την «εδραίωση της άσκησης σε επιχειρησιακό επίπεδο» στις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και παράλληλα επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στη διοργανώτρια ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Αναλυτικότερα από το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζεται πως στον φετινό «Ηνίοχο» θα μετάσχουν «η Γαλλία (RAFALE, M-2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F-16), οι ΗΠΑ (F-16, MQ-9, KC-135), η Ισπανία (F/A-18 HORNET), το Ισραήλ (F-15, F-16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers-GCI) και η Κύπρος (AW 139), καθώς και η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία με παρατηρητές.
Η άσκηση θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με το σύνολο των τύπων Μαχητικών Αεροσκαφών (F-16, M-2000, M-2000-5, F-4) που διαθέτει, καθώς και με μέσα Αντιαεροπορικής προστασίας, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ). Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ελικόπτερα (Ε/Π) και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων. Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με Tμήματα Κ/Β HAWK, Μηχανοκίνητα Τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, Επιθετικά Ε/Π AH-64 και Μεταφορικά Ε/Π CH -47D.
Επιπρόσθετα στην Άσκηση θα συμμετέχει η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ / ΓΕΕΘΑ) με Δυνάμεις για τη διεξαγωγή Αποστολών Υποστήριξης Αεροπορικών Επιχειρήσεων GAA (Ground Air Assisted Interdiction), CAS (Close Air Support), CCA (Close Combat Attack) με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC (ΑΕΛΑ), σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων Ελεύθερης Πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων στατικού ιμάντα» καταλήγει το ΓΕΕΘΑ.
Β.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass