«Ανάσταση» περιμένουν οι έμποροι της Λάρισας

ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΣΕΖΟΝ -ΖΩΗΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2021 21:04

Της Νατάσας Πολυγένη

Σε τροχιά προετοιμασίας βρίσκονται οι έμποροι της Λάρισας για την πασχαλινή περίοδο,

αν και βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, αφού η αγορά παραμένει ανοιχτή μόνο με τις μεθόδους «click away» και «click inside» και όσο περνούν οι μέρες ο φόβος τους ότι δεν θα δουλέψουν για δεύτερο Πάσχα μεγαλώνει. Παρόλα αυτά, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, ετοιμάζονται και ήδη οι περισσότερες βιτρίνες έχουν φορέσει τα πασχαλιάτικά τους, αφού οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τις αγορές σε λαμπάδες, παπούτσια, ρούχα και παιχνίδια.
Το άνοιγμα της αγοράς ενόψει μάλιστα της πασχαλινής περιόδου, αποτελεί την τελευταία ελπίδα επιβίωσης για τον χειμαζόμενο κλάδο του λιανεμπορίου, αλλά και των χιλιάδων επιχειρήσεων χονδρεμπορίου τροφοδοσίας του. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην «Ε» επισήμανε ότι αν δεν ανοίξει πλήρως η αγορά από τις 16-17 Απριλίου, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αφού θα έχουν χαθεί τρεις σεζόν.
«Ήδη χάσαμε το περσινό Πάσχα, δεν δουλέψαμε ούτε τα Χριστούγεννα, ούτε τη χειμερινή σεζόν και είμαστε γεμάτοι με αδιάθετα εμπορεύματα και ληξιπρόσθεσμες οφειλές. Ο τρόπος που λειτουργούμε σήμερα αποθαρρύνει τον κόσμο να κάνει τα ψώνια του και ιδιαίτερα τους ανθρώπους που είναι κάποιας ηλικίας που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τα βήματα που χρειάζονται. Εάν δεν ανοίξουμε όπως πρέπει, η κατάσταση δεν σώζεται. Μαζί με το εμπόριο θα πρέπει να ανοίξει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, καθώς είναι κρίκος της ίδιας αλυσίδας και ο κόσμος χρειάζεται ψηχολογία για να βγει στην αγορά και να ψωνίσει» αναφέρει χαρακτηριστικά. Με την τωρινή κατάσταση οι έμποροι έχουν προχωρήσει διστακτικά σε παραγγελίες για το Πάσχα, καθώς οι περισσότεροι έχουν τα εμπορεύματα από πέρυσι που έμειναν αδιάθετα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, τονίζει ότι οι έμποροι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να επιβιώσουν αξιοποιώντας όλα τις δυνατότητες που τους παρέχονται κάθε φορά και στο πλαίσιο αυτό μέσα σε αυτόν τον χρόνο αυξήθηκαν τα eshop των φυσικών καταστημάτων κατά 50%. «Πάρα πολλοί επαγγελματίες αξιοποίησαν το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία eshop με επιχορήγηση έως 5.000 ευρώ και αυτό σίγουρα ήταν ένα σημαντικό βήμα. Το φυσικό κατάστημα δεν θα «πεθάνει» ποτέ, αλλά εν έτη 2021 είναι σημαντικό για μια επιχείρηση να διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάστημα» σημειώνει χαρακτηριστικά. Εν τω μεταξύ ο κ. Παπαδόπουλος για ακόμα μια φορά τόνισε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης από την Πολιτεία. «Το κράτος θα πρέπει να μας στηρίξει, όπως στήριξε και την εστίαση. Θέλουμε κούρεμα των χρεών που δημιούργηθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου, να επεκταθεί το μέτρο της μείωσης ενοικίων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία και να προβλεφθεί η χορήγηση δανείου με ευνοϊκούς όρους για την ενίσχυση της ρευστότητας. Μέχρι τώρα οι υποχρεώσεις μας παραμένουν και απλά πηγαίνουν πιο πίσω. Όταν θα έρθει η ώρα της αποπληρωμής θα είναι τραγική η κατάσταση» προσθέτει.

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΝΟΝΟΥ
Πάντως όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι νονοί δεν πρόκειται να ξεχάσουν τα βαφτιστήρια και ήδη έχουν ξεκινήσει τις βόλτες τους στην αγορά για τα δωράκια των βαφτιστηριών. Όσοι διαθέτουν διαδικτυακά καταστήματα είδαν εδώ και μέρες τις πρώτες παραγγελίες, ενώ και στα φυσικά καταστήματα, κυρίως με παιχνίδια, παιδικά παπούτσια και ρούχα έχουν ξεκινήσει οι αγορές. Οι τιμές στην αγορά είναι σε πολλές περιπτώσεις και σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά, λόγω της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας, που προκαλεί η πανδημία.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass