Αιτήματα οικονομικής στήριξης στη σκιά των τρακτέρ

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2021 15:01

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Με ένα δυναμικό συλλαλητήριο χθες στο κέντρο της Αγιάς, οι παραγωγοί της περιοχής

διατράνωσαν προς πάσα κατεύθυνση την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν μαχητικά λύσεις σε αιτήματα που έχουν να κάνουν με τη μειωμένη ή ανύπαρκτη σε αρκετές περιπτώσεις, όπως όλα δείχνουν, φετινή παραγωγή σε πολλές καλλιέργειες λόγω παγετού, και με τις αλλαγές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση στη λειτουργία των λαϊκών αγορών.
Δεκάδες τρακτέρ παρατάχθηκαν μπροστά από την Κεντρική πλατεία της κωμόπολης, όπου προς τους συγκεντρωμένους αγρότες μίλησαν κατά σειρά ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας και μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Γιάννης Ζαχαράκης κι ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας.
«Τι να ζητήσουμε από ένα παράλογο κράτος που κάνει τα πάντα για να μην αποζημιώνει τους αγρότες;» αναρωτήθηκε με έμφαση στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Γκουντάρας, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη συμπαράσταση του ιδίου και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου προς τα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματα των αγροτών, υποσχέθηκε πως από την πλευρά τους θα πιέσουν όσο είναι δυνατόν τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εισακουστούν, αναφέρθηκε στην ανάγκη γρήγορων εξατομικεύσεων στις ζημιές που επέφεραν οι απανωτοί παγετοί του τελευταίου διμήνου στις καλλιέργειες, ζήτησε δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις, στάθηκε ιδιαίτερα στην καθολική, πια, απαίτηση που υπάρχει για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την απαράδεκτη, όπως είπε, πρόθεση της Κυβέρνησης να αντικαταστήσει ουσιαστικά τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές με μεγάλες εταιρείες.
Ο δεύτερος ομιλητής κ. Ζαχαράκης υποστήριξε πως οι όψιμοι παγετοί είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής κι ως εκ τούτου χρειάζεται ο κανονισμός τους ΕΛΓΑ να αλλάξει, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα.
Κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αποζημιώνει το 100% της παραγωγής κι όχι το 60% που αποζημιώνει σήμερα, να μην απαιτεί προκαταβολή των ασφαλίστρων κατά τη χρονιά που υπάρχει ζημιά, αλλά να προχωρά σε συμψηφισμό με τις αποζημιώσεις, ενώ αναφέρθηκε στις πολύμηνες καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων επισημαίνοντας την ανάγκη να είναι άμεσες, φέρνοντας ως παράδειγμα: «Από τον παγετό της 17ης Μαρτίου 2020 ακόμη δεν αποζημιωθήκαμε, όπως τίποτα δεν πήραμε ακόμη από τις ενστάσεις από την καταστροφή από χαλάζι το 2019».
Ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με τον κ. Μαρούδα. Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ τόνισε ότι οι αγρότες βρίσκονται στον δρόμο διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή να αποζημιωθούν δίκαια στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί. «Σε βασικά εξαγώγιμα προϊόντα» είπε «δεν υπάρχει παραγωγή και καλούμαστε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς στήριξη».
Με το πέρας των ομιλιών αναγνώσθηκαν από τον παραγωγό και αγροτοσυνδικαλιστή κ. Πέτρο Σίμο τα ψηφίσματα του συλλαλητηρίου, που είναι:
- Να παραμείνουν στις λαϊκές αγορές οι άδειες, προσωπικές και μόνιμες σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει τώρα. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Κανένας συνάδελφος στην ανεργία.
- Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους Δήμους με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση.
- Να παρθούν μέτρα που να στηρίζουν το εισόδημά μας που έπληξε η διαχείριση της πανδημίας με τα άνοιξε - κλείσε, το 50 - 50 συμμετοχές, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες επιβίωσης σήμερα και να προστατευθούμε αύριο από τη χρεοκοπία.
- Έξω οι εταιρείες από τις λαϊκές. Να λειτουργήσουν κανονικά και στο σύνολό τους οι λαϊκές αγορές τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
- Να δοθεί στους συναδέλφους παραγωγούς επίδομα ειδικού σκοπού 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.
- Αφορολόγητο 12.000 για το οικονομικό έτος 2019.
- Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος.
- Μέτρα που να μειώνουν το κόστος παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, μειωμένη τιμή στο αγροτικό ρεύμα κατά 50% και φυσικά καλύτερες τιμές εγγυημένες στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα».
* Για τους παγετόπληκτους παραγωγούς: «Εμείς οι αγρότες που χτυπήθηκαν οι καλλιέργειές μας από τον παγετό και συγκεντρωθήκαμε σήμερα με τα αγροτικά μας μηχανήματα στην Αγιά, ζητάμε:
Να δοθούν επαρκείς προκαταβολές στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τον παγετό για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες.
Άμεσες εκτιμήσεις και πορίσματα, αποζημίωση στο 100% κι όχι να περιμένουμε έναν χρόνο.
Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.
Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% απ’ όλα τα καιρικά φαινόμενα σε όλα τα στάδια παραγωγής.
Με κυβερνητική απόφαση έμμεση κρατική χρηματοδότηση στον ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες και να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ.
Να ενταχθούν και τα κεράσια στη συνδεδεμένη.
Να γίνει παράταση των Δηλώσεων, ώστε να καλυφθούν και οι όψιμες καλλιέργειες. Όχι στην ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής. Θέλουμε τον ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος».
*Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αγιάς, την οποία υπογράφει ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Κρανιώτης, εκφράζεται η πλήρης στήριξη στους αγρότες που επλήγησαν από τους τελευταίους παγετούς, καθώς ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες ζημιές.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass