Ο Αγ. Αχίλλιος οδηγός της πνευματικής μας ζωής

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΛΑΡΙΣΑΣ -ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΞΕΧΑΣΑΝ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ -Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2021 21:00

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας

Ολοκληρώθηκαν με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου

Λαρίσης Αγίου Αχιλλίου στον μητροπολιτικό ναό, παρουσία τεσσάρων αρχιερέων, πλήθος ιερέων, εκπροσώπων τοπικών αρχών-φορέων και πιστών, οι οποίοι παρά τη χθεσινή βροχή προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο της πόλης.
Στο καθιερωμένο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος ευχαρίστησε τους πιστούς και τους ιερείς της Περιφέρειάς του για την ευλαβική τήρηση των υγειονομικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ αναφερόμενος στις επιπτώσεις του σεισμού στους ναούς της Θεσσαλίας εξέφρασε το παράπονό του ότι «κάποιοι ξέχασαν την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών» και κάλεσε τους βουλευτές να συμβάλλουν προς την επίλυση αυτού του ζητήματος. Ευχαρίστησε δε τους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την πολύτιμη συνδρομή τους.
Αναλυτικότερα, νωρίς το πρωί τελέστηκε πανηγυρικά το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Άρτης Καλλίνικος, Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος και ο Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, τους οποίους ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος ευχαρίστησε θερμά για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Αγίου Αχιλλίου.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τιμόθεος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Αχιλλίου ζητώντας από κλήρο και λαό να παραδειγματιστούν από τη ζωή και τον αγώνα του. «Ο Άγιος Αχίλλιος μπορεί να γίνει τύπος πιστών και κληρικών, ο οποίος μπορεί να καθοδηγεί όλους μας σε αυτήν την αρετή κατάσταση, να γίνει η θύρα που θα ανοίξει διάπλατα για να μπορεί ο κόσμος να μπαίνει μέσα στη χαρά της Αναστάσεως. Ο Άγιος Αχίλλιος, πριν ακόμη παραδώσει την Αγία του ψυχή μέσα στην εκκλησία, ένιωσε τη χαρά της Αναστάσεως και μας τη μεταλαμπαδεύει και εμάς, και μας επιβεβαιώνει και αυτός το γεγονός ότι πράγματι ο Ιησούς Χριστός με τον θάνατό του πάτησε τον θάνατο και μας έδωσε την αιωνιότητα και την αφθαρσία, όπως τη γεύεται εκείνος μέσα στην αργυρά του Λάρνακα και ερχόμαστε και τον προσκυνούμε και ζητούμε τις πρεσβείες του και τις μεσιτείες του. Γίνεται για μας οδηγός πνευματικός να μας καθοδηγεί στο πώς θα περάσουμε αυτήν τη θύρα που λέγεται Χριστός και εκκλησία, μέσα στην ευπρέπεια και την ταπείνωση, που θα πρέπει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον πείσουμε να αφήσουμε αυτά που μας δυσκολεύουν και να προχωρήσουμε με μία ελευθερία σκέψεως και καρδιάς».

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ
Μετά το πέρας της αρτοκλασίας του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις δοκιμασίες της Θεσσαλίας από την πανδημία και τον σεισμό. «Η Θεσσαλία δοκιμάστηκε όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από τον πρόσφατο σεισμό. Για την πανδημία οφείλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ, να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου στον λαό μας και στους ιερείς, οι οποίοι ιδίως τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και αυτήν της Διακαινησίμου, συγκράτησαν τα πράγματα και μέσα στους ναούς είχαμε απόλυτη ευταξία και τα πάντα έγιναν, τηρώντας υγειονομικά μέτρα. Όχι επειδή μας ανάγκασε κάποιος να τηρήσουμε την ΚΥΑ, αλλά επειδή αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Γι’ αυτό από τη Μεγάλη Εβδομάδα και μετά, σταθερά τα κρούσματα στην πόλη της Λάρισας πέφτουν και θα πέσουν κι άλλο, όσο συνεχίζουμε να προσέχουμε. Τώρα που ανοίγει η αγορά πρέπει να προσέξουμε, όχι βιασύνες, όχι αυθαιρεσίες, πρέπει να κοιτάξουμε να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος, να παράξουμε πλούτο για την πατρίδα, την κοινωνία και για τις οικογένειές μας. Ή όλοι μαζί στεκόμαστε ή όλοι μαζί πέφτουμε. Η σκέψη μας σήμερα είναι στους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς. Στον νομό Λάρισας έχουμε γύρω στα 2.500 σπίτια που πρέπει να οικοδομηθούν, 29 ναούς στη Μητρόπολη Λαρίσης, 12 στη Μητρόπολη Ελασσόνας και 14 στη Μητρόπολη Τρίκκης. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν ανάγκες, οι πληγές είναι μεγάλες αλλά θα τις επουλώσουμε κι ας μας ξέχασαν κάποιοι, γιατί είμαστε νοικοκυραίοι και στον τόπο μας ξέρουμε να τακτοποιήσουμε τα δικά μας θέματα, όπως πρέπει. Δεν ζητήσαμε τίποτε άλλο παρά μία επίσπευση των διαδικασιών, μία απλούστευση για να προλάβουμε το καλοκαίρι. Μη μας φάνε οι μελέτες και η γραφειοκρατία, διότι μέσα στον χειμώνα θα θρηνήσουμε περισσότερες απώλειες. Πρέπει πριν τα πρωτοβρόχια να έχω έστω πρόχειρα σκεπάσει τους 11 ιστορικούς ναούς του Τυρνάβου, δεν θα χάσω εγώ αγιογραφίες του 16ου αιώνα. Γι’ αυτό ζητώ από τους βουλευτές μας να μην επαναπαύονται και να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Με την ευκαιρία, ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Είμαστε κυριολεκτικά υποχρεωμένοι, ως κοινωνία και εγώ ως εκκλησία, γιατί σε πολλά μας βοηθήσατε. Καταθέτω την ευγνωμοσύνη μου και τους εύχομαι ο άγιος Θεός να τους προστατεύει όπως και όλους σας».
Η πανηγυρική θεία λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο που έπαιξε η φιλαρμονική του Αγίου Γεωργίου, υπό την καθοδήγηση του π. Νικηφόρου, τον οποίο ευχαρίστησε ο Μητροπολίτης.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, οι βουλευτές Χαρακόπουλος, Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου, Κόκκαλης, Ευαγγελία Λιακούλη, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλης Πινακάς, ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο αρχηγός ΑΤΑ Θεμ. Μπουρολιάς, ο διοικητής 1ης Στρατιάς Π. Δεμέστιχας, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής ΕΛΑΣ Αστ. Μαντζιώκας, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Χρ. Σιμούλης, ο διοικητής των ΠΥ Θεσσαλίας Βαγγ. Φαλάρας, ο διοικητής της ΠΥ Λάρισας Σαβ. Τσολάκης, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νικολέττα Μπασδέκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελευθερίας» Γ. Μιχαλόπουλος, κ.ά.

 

 Ντόρα Μπακογιάννη: Με προσοχή να αποκτήσουμε ξανά την κανονικότητά μας

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας των εκδηλώσεων του Αγίου Αχιλλίου η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: «Με υγεία, ελευθερία και προκοπή αρχίζει μία νέα περίοδος στη ζωή μας και ελπίζουμε σταδιακά να αφήσουμε πίσω μας τη λαίλαπα του κορονοϊού και να ξανακερδίσουμε την κανονικότητά μας. Η Λάρισα σήμερα γιορτάζει κι εκφράζω τη χαρά μου που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι εδώ, στο πρώτο σαββατοκύριακο της ελευθερίας μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass