«Φώναξαν» για το εργασιακό νομοσχέδιο

ΣΕ ΔΥΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2021 21:13

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Με δύο απεργιακές συγκεντρώσεις οι Ελασσονίτες/-ισσες εργαζόμενοι/-ες «φώναξαν», διαμαρτυρόμενοι για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.


Αρχικά, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στον χώρο της Κεντρικής πλατείας, που οργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελασσόνας.
Ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Γιώργος Μπαμπάλης, που «καταθέτοντας» σειρά αιτημάτων, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:
«Είναι πλέον καθαρό στους ανθρώπους της εργασίας ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εμπεριέχει στοχευμένες νομικές κατασκευές και επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ιδεολογικές ακροβασίες, όπως είναι η επονομαζόμενη ατομική «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που ουδόλως σχετίζεται με τη γνωστή σε όλους μας διευθέτηση, ούτε βεβαίως εξυπηρετεί πρόσκαιρες – εποχικές ανάγκες επιχειρήσεων. Με «φερετζέ» τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή επιχειρείται μια οριζόντια διάνοιξη ενός σκοτεινού εργασιακού τούνελ που θα μετατρέψει σε κόλαση τον εργασιακό βίο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με ατομική συμφωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα «συμφωνούν» εργασία με υπερβάλλουσα - απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας. Σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις, οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας.
Με εξαθλιωμένους/-ες εργαζόμενους/-ες, ανάπτυξη δεν γίνεται!».
Στη διαμαρτυρία συμμετείχε ενεργά και η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας, όπου και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των εργατών, για το αντεργατικό νομοσχέδιο – «έκτρωμα» που θέλει να επιφέρει στη Βουλή η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταστρατηγώντας διαχρονικά κεκτημένα του κόσμου της εργατιάς.
Το «παρών» έδωσαν αυτοδιοικητικοί, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, εργάτες, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και συνταξιούχοι.
* Λίγα λεπτά αργότερα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη μικρή πλατεία απέναντι από τα ΕΛΤΑ, που διοργάνωσε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας και το ΠΑΜΕ.  
Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε το μέλος του Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου Στέλιος Καραμούλας.
Στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας Παναγιώτης Νούσιας στάθηκε στο ζοφερό «σκηνικό» που διαμορφώνεται στον χώρο της εργασίας, υπογραμμίζοντας, ανάμεσα στα άλλα:
«Δικαιολογημένα πολλοί νέοι αναρωτιούνται «τι πρόκειται να αλλάξει» με το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση, αφού δεν μπορούν να φανταστούν κάτι χειρότερο απ’ αυτό που είναι η καθημερινότητά τους στη δουλειά.
Κι όμως. Αυτό που πολλοί/-ες εργαζόμενοι/-ες πιστεύουν σήμερα ότι είναι προσωρινό (τα ωράρια - λάστιχο, οι μισθοί χαρτζιλίκι, η πλήρης υποταγή της εργάσιμης μέρας στον εργοδότη, κ.ά.), θα γίνει μόνιμο και διαρκείας. Όσοι πιστεύουν ότι δεν τους αφορά είναι οι επόμενοι που θα μπουν στο στόχαστρο!
Πατώντας πάνω στη ζούγκλα που έχτισαν με τους νόμους τους όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το αντεργατικό αυτό τερατούργημα φέρνει μια σειρά «τομές», εμπνευσμένες από τις πιο αντεργατικές «παραγγελιές» της εργοδοσίας και των επιτελείων της. Κι αυτός είναι λόγος ξεσηκωμού ειδικά για τους νέους.
Η επιβολή της 10ωρης δουλειάς -για παράδειγμα- της επιμήκυνσης δηλαδή του απλήρωτου χρόνου εργασίας, με ατομική διαπραγμάτευση, σημαίνει ότι ο εργαζόμενος γίνεται πιο ανυπεράσπιστος απέναντι στις ορέξεις κράτους και εργοδοσίας, ακόμη και σε κλάδους που υπάρχουν αγωνιστικά ταξικά σωματεία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου είναι να κυριαρχήσει η ανοργανωσιά, να υψωθούν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στην απεργία, ώστε η «κανονικότητα» για τη νέα γενιά να είναι αυτή του «ξεμοναχιασμένου εργαζόμενου», που θα είναι ακόμα πιο ευάλωτος στο εργοδοτικό ξεσάλωμα.
Το κυριότερο όμως για τους νέους είναι ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ανοίγει άλλη μια «πόρτα» για να μπουν νέες ρυθμίσεις από το οπλοστάσιο της Ε.Ε. για τον εργάσιμο χρόνο στην ελληνική νομοθεσία.
Ο απεργιακός ξεσηκωμός λοιπόν είναι ανάγκη να μπει στην ημερήσια διάταξη ειδικά για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Γιατί το «αυτονόητο» για τους νέους εργαζόμενους/-ες πρέπει να είναι πόσα περισσότερα θα κερδίσουν και όχι πόσα θα συνεχίσουν να στερούνται».
Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους και στην αγορά (…Ελ. Βενιζέλου) της Ελασσόνας.
Στη συγκέντρωση του Σωματείου Οικοδόμων επαρχίας Ελασσόνας βρέθηκαν αυτοδιοικητικοί, εργαζόμενοι και άνεργοι, οικοδόμοι, συνδικαλιστές, αγρότες και κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, έμποροι, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας, συνταξιούχοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass