«Επενδυτές» ξάφρισαν 36.000 ευρώ

Από 66χρονο Λαρισαίο που πείστηκε για την αξιοπιστία της επενδυτικής εταιρείας - Οταν ζήτησε τα κέρδη τον έπεισαν και τους έδωσε 6.500 ευρώ ως κόστος εκταμίευσης λόγω μεγάλων κερδών, ενώ του ζήτησαν επιπλέον 6.900 ευρώ ως… φόρο εκταμίευσης των χρημάτων του - Σύγχρονη «μάστιγα» οι απάτες στο διαδίκτυο

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2021 21:04

Σε σύγχρονη «μάστιγα» εξελίσσονται οι απάτες μέσω του διαδικτύου, όπου καθημερινά σχεδόν ανυποψίαστοι πολίτες πείθονται και εμπιστεύονται δεδομένα τους σε αγνώστους, οι οποίοι επιτυγχάνουν τον έλεγχο ηλεκτρονικών υπολογιστών από απόσταση, «σηκώνοντας» στην κυριολεξία τραπεζικούς λογαριασμούς.


Οι δράστες αποδεικνύονται ευφάνταστοι και κάθε φορά επινοούν διαφορετικά τεχνάσματα προτού διαδοθεί το κόλπο μέσω του οποίου εξαπατούν πολίτες, οι οποίοι -λόγω και της εποχής πλέον- αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, είτε για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε για την αναζήτηση πληροφοριών, κ.λπ. αδυνατώντας πολλές φορές (σ.σ. όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται) να διακρίνουν την πρόθεση του αγνώστου που επικοινωνεί τηλεφωνικά μαζί τους.
Κοινός παρονομαστής σε όλες τις υποθέσεις διαδικτυακής απάτης μέχρι σήμερα είναι ότι ο δράστης πείθει το υποψήφιο θύμα του να του παραδώσει κωδικούς, και αναθέτοντας έτσι τον χειρισμό του υπολογιστή του από απόσταση (π.χ. περιπτώσεις «Microsoft»), ουσιαστικά οι δράστες εκμαιεύουν απόρρητους τραπεζικούς κωδικούς και προχωρούν σε συναλλαγές, μεταφέροντας με εμβάσματα τα κλεμμένα χρήματα. Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου, οι δικλείδες ασφαλείας των συναλλαγών απαιτούν ταυτοποίηση μέσω μηνύματος σε κινητό τηλέφωνο, οι δράστες πείθουν τα θύματά τους να τους αναγνώσουν το περιεχόμενο του μηνύματος.
Σε εξέλιξη είναι επίσης και οι απάτες με το πρόσχημα των επενδύσεων σε διαδικτυακές αγορές. Πρόσφατα θύμα απάτης έπεσε Λαρισαία από υποτιθέμενο εκπρόσωπο χρηματιστηριακής εταιρείας που με το πρόσχημα άμεσης απόδοσης κεφαλαίου σε κρυπτονόμισμα (Bitcoin), πείστηκε και κατέθεσε 2.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού ως επένδυση.
Προχθές -σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ»- ένας 66χρονος Λαρισαίος που θέλησε να επενδύσει σε διάφορα επενδυτικά προγράμματα που του πρότεινε υποτιθέμενος χρηματοοικονομικός σύμβουλος, κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας πως έχασε το ποσό των 36.000 ευρώ. Μόνο που η διαφήμιση της επενδυτικής εταιρείας στο διαδίκτυο, δεν αφορούσε στον πραγματικό τραπεζικό οργανισμό, αλλά σε απατεώνες που έπεισαν μάλιστα τον 66χρονο για την αξιοπιστία της εταιρείας.
Σε βαθμό που όταν τους ζήτησε να εκταμιεύσει τα κέρδη του, κατέβαλε 6.500 ευρώ «ως κόστος εκταμίευσης» λόγω του «μεγάλου ποσοστού κερδών». Ο … άπληστος απατεώνας επανήλθε ζητώντας σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία από τον 66χρονο επιπλέον 6.900 ευρώ ως… φόρο εκταμίευσης των χρημάτων του. Ο Λαρισαίος αρνήθηκε και στέλνοντας email στην αληθινή εταιρεία τότε διαπίστωσε την απάτη σε βάρος του.

 

ΑΠΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», ο 66χρονος Λαρισαίος τον περασμένο Ιανουάριο εντόπισε στο διαδίκτυο τη διαφήμιση της επενδυτικής εταιρείας και δήλωσε τα στοιχεία του, στον ιστότοπο της εταιρείας.
Έτσι επικοινώνησε μαζί του κάποιος άνδρας, ο οποίος του συστήθηκε δηλώνοντας ότι είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ίδιας εταιρείας. Ο υποτιθέμενος σύμβουλος τον έπεισε να ανοίξει λογαριασμό στην εταιρεία, καταβάλλοντας αρχικά το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ και σε εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό ο 66χρονος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή του στην εταιρεία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απέστειλε (σ.σ. όπως του ζητήθηκε) φωτοαντίγραφα ατομικών του στοιχείων (ταυτότητα, φωτογραφία, κ.λπ.), τα στοιχεία τραπεζικής του κάρτας, έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την επιβεβαίωση της κατάθεσης των χρημάτων.
Αμέσως δέχθηκε μήνυμα επιβεβαίωσης μέσω email, ενώ στο τέλος του μήνα από την εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, του επιστράφηκε στον τραπεζικό του λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 980 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο κεφάλαιο συν στα κέρδη από την υποτιθέμενη επένδυσή του.
Έτσι πείστηκε για την αξιοπιστία της εταιρείας και το επόμενο πεντάμηνο, μέχρι και τις αρχές Μαΐου του 2021, μετέφερε τμηματικά στον λογαριασμό του στην εταιρεία το συνολικό ποσό των 36.000 ευρώ. Χρήματα που θα τοποθετούνταν σε διάφορα «επενδυτικά» προγράμματα που του πρότεινε ο υποτιθέμενος χρηματοοικονομικός σύμβουλος.
Ο Λαρισαίος πείστηκε επίσης και παραχώρησε στον υποτιθέμενο σύμβουλο, πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό του στον τραπεζικό οργανισμό, όπως και στον υποτιθέμενο λογαριασμό του στην εταιρεία, δίνοντας τους κωδικούς, αλλά και μέσω μιας εφαρμογής στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του.
Τον περασμένο Μάιο ο 66χρονος δηλώνοντας την απόφασή του να εκταμιεύσει τα κέρδη του από τις επενδύσεις επικοινώνησε με κάποιον άνδρα που του συστήθηκε ως υπάλληλος του οικονομικού τμήματος της εταιρείας. Ο απατεώνας κατάφερε να τον πείσει λέγοντας πως λόγω του μεγάλου ποσού των κερδών θα πρέπει ο 66χρονος να καταβάλει -όπως και έπραξε- το χρηματικό ποσό των 6.537 ευρώ ως «κόστος εκταμίευσης των χρημάτων».
Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον 66χρονο άλλος άνδρας, ο οποίος του συστήθηκε ως υπάλληλος της εταιρείας μεταφοράς χρημάτων και ζήτησε και αυτός, επιπλέον 6.957 ευρώ, ως «φόρο για την εκταμίευση των χρημάτων».
Ο Λαρισαίος αρνήθηκε να καταβάλει επιπλέον χρήματα και απευθυνόμενος μέσω email στην πραγματική εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, διαπίστωσε πως έχει εξαπατηθεί. Λόγο για τον οποίο απευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας καταθέτοντας μήνυση σε βάρος της επενδυτικής εταιρείας και των τεσσάρων -αγνώστων προς το παρόν- ανδρών που επικοινώνησαν μαζί του και του συστήθηκαν, ο πρώτος ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ο δεύτερος που μέσω email του επιβεβαίωσε την εγγραφή, ο τρίτος που ως υπάλληλος της επενδυτικής εταιρείας τον έπεισε και του πήρε 6.500 ευρώ ως «κόστος εκταμίευσης» και ο τέταρτος που ως υπάλληλος του τραπεζικού οργανισμού του, ζήτησε επιπλέον 6.900 ευρώ ως… φόρο εκταμίευσης των χρημάτων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass