«Πράσινος» Δήμος, ενεργειακά αυτάρκης

ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2021 21:01

«Στόχος μας είναι ο Δήμος Λαρισαίων, τα αμέσως επόμενα χρόνια, να μετατραπεί σε ένα πράσινο Δήμο,

ο οποίος αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές, να είναι ενεργειακά αυτάρκης, να ασκεί κοινωνική πολιτική στηρίζοντας όσους βρίσκονται σε ενεργειακή ένδεια και, να γίνει παραγωγός. Ο στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός βάζει τον Δήμο Λαρισαίων σε μια νέα τροχιά. Όπως και σε άλλους τομείς, έτσι και στα ενεργειακά σχεδιάζουμε και υλοποιούμε για τη Λάρισα της επόμενης 15ετίας» τόνισε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.
Συνεδρίαση στο πλαίσιο της οποίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας που αποτελεί το πρώτο από τα έργα, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης καθώς θα ακολουθήσουν, η λειτουργία φωτοβολταϊκού ισχύος 20 ΜW, η λειτουργία φωτοβολταϊκού 8 MW και τέλος, η Μονάδα αξιοποίησης φυτικής βιομάζας.
Κάνοντας αναλυτική αναφορά στον σχεδιασμό του Δήμου ο κ. Καλογιάννης διευκρίνισε πως «η πρώτη απόφαση που λαμβάνουμε αφορά στην ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας. Στην Κοινότητα μετέχουν ο Δήμος Λαρισαίων, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το Θεσσαλικό Θέατρο, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα - και η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.
Η Ενεργειακή Κοινότητα θα προχωρήσει, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, στη λειτουργία φωτοβολταϊκού 3 MW. Από την παραγόμενη ενέργεια, θα παρέχουμε ενέργεια στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Υπολογίζουμε ότι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε 2.500 νοικοκυριά του Δήμου που αυτή τη στιγμή λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, και υποστηρίζονται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Επίσης, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε ενεργειακά και τους Ιερούς Ναούς του Δήμου Λαρισαίων προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων από τη Μητρόπολη». Για να προσθέσει ότι «εκτός από την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας, ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει επίσης, λειτουργία φωτοβολταϊκού ισχύος 20 ΜW. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος γίνεται παραγωγός, πωλεί ενέργεια και θα έχει έσοδα, ενώ παράλληλα αξιοποιείται και ανεκμετάλλευτη δημοτική έκταση. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό θα κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση στον οικισμό Κάστρο στη Δ.Ε. Κοιλάδας.
Ένα φωτοβολταϊκό 8 MW, για το οποίο ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την Οικονομική Επιτροπή. Η παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιηθεί για την ενεργειακή κατανάλωση των δημοτικών κτιρίων και υποδομών. Μια Μονάδα αξιοποίησης φυτικής βιομάζας, η οποία έχει ήδη περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και ανατέθηκε η ωρίμανση μελέτης για τη δημιουργία μονάδας με σκοπό την αξιοποίηση της φυτικής βιομάζας. Οι καλαμιές στις καλλεργήσιμες εκτάσεις του Δήμου, εκτιμάται από επιστημονικές προσεγγίσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ότι μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία παραγωγικής μονάδας ισχύος 1,5 ΜW σε έκταση του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για μια δράση με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει στον κάμπο με την καύση των σιτοκαλαμιών. Ο δημοτικός σύμβουλος Αθ. Μαμάκος αφού επέκρινε τη δημοτική αρχή για καθυστέρηση του φωτοβολταϊκού 20 ΜW, τόνισε πως η παράταξη εγκρίνει το προτεινόμενο καταστατικό. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ, Π. Κρίκης αφού επέκρινε την ενεργειακή πολιτική «που έχει καταδικάσει σε φτώχεια τα λαϊκά νοικοκυριά», καταψήφισε την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Παν. Νασιώκας συντάχθηκε με την εισήγηση, όπως συντάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Α. Λώλος, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος, Κων. Βαϊούλης έθεσε θέμα συμμετοχής της παράταξης στη Γενική Συνέλευση και την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, ψηφίζοντας παρών. Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε το καταστατικό με εκπροσώπους των παρατάξεων να εισηγούνται τα μέλη που θα μετάσχουν στα όργανα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη εκπροσώπων των παρατάξεων.

ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΦΑΛΑΝΗ
Με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υιοθετώντας ομόφωνη απόφαση της κοινότητας Φαλάνης, ο Δήμος παραχώρησε στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ δωρεάν έκταση 7 στρεμμάτων για 30 χρόνια, προκειμένου η εταιρεία να εγκαταστήσει σταθμό έτσι ώστε, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Κων. Λυγούρας, «η Φαλάνη να έχει φυσικό αέριο από το 2022 και λόγω αύξησης των τελών τα συμβόλαια να έχουν υπογραφεί εντός του 2021». Τέλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η πλειοψηφία απέρριψε πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την έκδοση ψηφίσματος αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, ενώ προηγήθηκε ξεχωριστή συνεδρίαση στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε έκθεση πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής.
Β.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass