Ατέλειωτος ο Γολγοθάς των σεισμόπληκτων

ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ-ΕΛΑΣΣΟΝΑ -Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ -ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2021 21:02

Του Γ. Ρούστα

Αν οι περισσότεροι περνάμε δύσκολες μέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα,

φανταστείτε τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι κυρίως στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας, οι οποίοι συνεχίζουν να μένουν σε κοντέινερ και προκάτ, έξι μήνες μετά τον σεισμό που κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια. Κανείς σεισμόπληκτος δεν γνωρίζει πότε θα είναι σε θέση να ξαναχτίσει το σπίτι του, ενώ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δημοτικών αρχών, η γραφειοκρατία φαντάζει ανίκητη.
Όπως είναι γνωστό, στο Δαμάσι από τα συνολικά 400 σπίτια του χωριού, 50 περίπου σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και 120 κίτρινα, μη κατοικήσιμα. Σε 58 κοντέινερ ζουν ισάριθμες οικογένειες, ενώ μέσα στο χωριό 15 ακόμα οικογένειες ζουν σε τροχόσπιτα που τα έχουν τοποθετήσει δίπλα στα οικόπεδά τους. Στον Δήμο Ελασσόνας περισσότερες από 200 οικογένειες ζουν σε κοντέινερ, κάποιοι μένουν σε τροχόσπιτα, άλλοι συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών, ενώ αρκετοί νοικιάζουν σπίτια σε άλλες γειτονικές περιοχές.
Συνολικά 108 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και 70 κτίσματα κίτρινα και χρήζουν ανακαίνισης σε όλο τον Δήμο. Στο Μεσοχώρι, 130 κάτοικοι μένουν σε κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί δίπλα στο γήπεδο του χωριού, ενώ αρκετοί έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες περιοχές, νοικιάζοντας σπίτια. Στο χωριό υπάρχουν 32 ακόμα κοντέινερ.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ
Μέχρι σήμερα αν και έχουν εκδοθεί συνολικά 80 πρωτόκολλα κατεδάφισης επικίνδυνων ετοιμόρροπων σπιτιών, στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, δεν έχει εκτελεστεί καμία κατεδάφιση. Για παράδειγμα στο Μεσοχώρι περισσότερα από 40 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί μόνο για δέκα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Αποφασισμένος να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις των πρώτων 40 ετοιμόρροπων κτιρίων που έφτασαν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης από το Υπουργείο Υποδομών δηλώνει ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ο οποίος εκτιμά ότι μετά τις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι πρώτες κατεδαφίσεις.
Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που απαιτούν μέρες για να ξεκαθαριστούν. Ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι 408.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ στον Δήμο για τις κατεδαφίσεις.
Στον Δήμο Ελασσόνας έφτασαν τα πρώτα 40 πρωτόκολλα κατεδάφισης. Ο δήμαρχος Ν. Γάτσας μιλά για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσει με τις γνωστές ελλείψεις προσωπικού, αφού διαθέτει μόλις τρεις μηχανικούς στην τεχνική υπηρεσία και δύο στην πολεοδομία. Επίσης κάποιοι ιδιοκτήτες κτισμάτων δεν έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής από τον Δήμο να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις. Ο ίδιος περιμένει κάποιες οδηγίες από το ΥΠΕΣ για τις κατεδαφίσεις.


ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό, παρά την καλοκαιρινή ραστώνη, το έργο της η Επιτροπή Eκτίμησης Σεισμοπλήκτων Επιχειρήσεων που έχει συγκροτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να αποζημιώσει η Πολιτεία τις επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου, στους Δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας και Λαρισαίων.
Το προσωπικό της Επιτροπής, τρεις πολιτικοί μηχανικοί, τέσσερις γεωπόνοι και τρεις διοικητικοί, ελέγχουν τις αιτήσεις που υπέβαλαν οι επιχειρηματίες, ενώ μέσω της «Ε» απευθύνουν έκκληση στους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν μαζί της, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται διευκρινίσεις επί των δικαιολογητικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στην Επιτροπή υποβλήθηκαν 360 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 96 έχουν ήδη αποσταλεί για πληρωμή στο Υπουργείο Οικονομικών, οι 120 απορρίφθηκαν και οι υπόλοιπες εξετάζονται. Σχετικά με τις απορριφθείσες αιτήσεις, στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε πολλές αποθήκες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνταν για γεωργικούς σκοπούς, δεν ήταν επαγγελματικοί χώροι δηλαδή αλλά βοηθητικοί, συνήθως στο προαύλιο του σπιτιού, αλλά και οικοσκευές, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να αποδείξουν την κατοχή (λείπουν τιμολόγια αγοράς, κ.ά.).
Επίσης η Επιτροπή διερευνά αρκετές εκκρεμότητες με το ιδιοκτησιακό των πληγεισών επιχειρήσεων, αφού το ακίνητο που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο και χρησιμοποιούσε ως έδρα η πληγείσα επιχείρηση, πρέπει να ανήκει στην ίδια και όχι σε άλλο συγγενικό πρόσωπο. Με παρέμβαση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού ξεπεράστηκε το πρόβλημα που υπήρχε με τα ποιμνιοστάσια των κτηνοτρόφων, τα οποία δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας, αφού το αρμόδιο Υπουργείο «άναψε» το «πράσινο» φως για να αποζημιωθούν, παρατείνοντας την υποχρέωση υποβολής άδειας λειτουργίας για μετά το 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μεγάλες ζημιές φαίνεται να έχουν υποστεί τρία οινοποιεία στην επαρχία Τυρνάβου, αρκετά συσκευαστήρια - ψυγεία με φρούτα, μία επιχείρηση υαλουργίας, ενώ αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι σε τι ποσοστό επί της εκτιμηθείσας ζημιάς θα αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του «Ιανού» οι πληγέντες επιχειρηματίες αποζημιώθηκαν στο 55% της ζημιάς. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία κλιμάκωση στο ποσοστό αποζημίωσης με βάση και το μέγεθος των ζημιών και τη δυναμική της επιχείρησης.  

ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΟΚΚΑΛΗ
Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης καταθέτει ξανά αναφορά στον υπουργό Εσωτερικών επισημαίνοντας σε έντονο ύφος τις καθυστερήσεις και παραλείψεις στην κατεδάφιση των κόκκινων σπιτιών, στα προβλήματα στέγασης στα κοντέινερ, στη μη πίστωση των χρηματικών ενισχύσεων σε πολλούς σεισμόπληκτους, με αφορμή και τα πρόσφατα δημοσιεύματα ακόμη και αθηναϊκών μέσων, ενώ δεν παραλείπει ο βουλευτής, να τονίσει για άλλη μια φορά την κυβερνητική τακτική της επικοινωνίας και όχι της ουσίας. Η λέξη «ντροπή» είναι επιεικής για να αποτυπώσει τη στάση της Πολιτείας, η οποία κατά τη συνήθη πολιτική της, με την απομάκρυνση των Μέσων Επικοινωνίας από την περιοχή, εγκατέλειψε τους σεισμόπληκτους, ακολουθώντας εξάλλου το δόγμα της «αφού δεν φαίνεται το πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Κόκκαλης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass