Δεν υπάρχει ανησυχία για τις μέδουσες στα παράλια

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ -ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2021 21:03

Του Κώστα Γκιάστα

Ως κάτι το απολύτως φυσιολογικό, αντιμετωπίζουν την εμφάνιση μεδουσών το τελευταίο διάστημα στα

παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας οι επαγγελματίες αλλά και οι λουόμενοι που βρίσκονται αυτό το χρονικό διάστημα στους Δήμου Τεμπών και Αγιάς. Πρόκειται για ένα φαινόμενο άλλωστε που, ενώ στα ύδατα άλλων περιοχών της Ελλάδας ήταν πολύ έντονο, σ’ αυτά της Π.Ε. Λάρισας δεν είχε την ίδια εικόνα και ως εκ τούτου δεν προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Οι «ντόπιοι» σύμφωνα με την εμπειρία τους, εκτιμούν πως συμβαίνει όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή ενώ ταυτόχρονα για 3-4 ημέρες η θάλασσα είναι ήρεμη χωρίς κύματα, κάτι σπάνιο βέβαια για τον Αγιόκαμπο και γενικά για το Αιγαίο. «Είναι κάτι που για όσους γνωρίζουν την περιοχή το θυμούνται από μικρά παιδιά και είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνει ανά κάποια διαστήματα» εξηγεί χαρακτηριστικά στην «Ε» ο κ. Ηλίας Ευσταθίου, που είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Π.Ε. Λάρισας. «Παρατηρείται όταν έχουμε «κάλμα» θάλασσα για μερικές ημέρες και υψηλές θερμοκρασίες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μας ανησυχεί» και προσθέτει ότι «δεν υπήρξε καμία ακύρωση δωματίου με αιτία την ύπαρξη μεδουσών σε όλη την περιοχή».
Αντιθέτως όμως, έντονος ήταν ο προβληματισμός των λουόμενων που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα σε παραλία του γειτονικού Παγασητικού κόλπου. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που είδαν ακόμα περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή τους οι επαγγελματίες στα παράλια της περιοχής.
«Δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά αν είναι αυτός ο λόγος που υπάρχει αύξηση των επισκεπτών από τις γύρω περιοχές πάντως στο κομμάτι που μας αντιστοιχεί δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας» υποστηρίζει ο πρόεδρος των καταστηματαρχών στα παράλια της ΠΕ Λάρισας κ. Δημήτρης Ηλιάδης και διευκρινίζει ότι: «Πριν από μερικές ημέρες υπήρχε ένας αριθμός μεδουσών αλλά σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισε τον κόσμο να κολυμπήσει όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» κάτι που βρίσκει σύμφωνους και αρκετούς Λαρισαίους που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε κάποιο κομμάτι από τα παράλια της Περιφερειακής Ενότητας.
Προ ημερών ο κ. Χρήστος Τακλής, που είναι θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας», μίλησε στο Newsbeast.gr, για τον αριθμό των μωβ μεδουσών και ανέφερε ότι στην Ελλάδα παρατηρούμε αύξηση από τον περασμένο Οκτώβριο. Τόνισε μάλιστα ότι φέτος το πρόβλημα είναι έντονο σχεδόν σε όλο το Αιγαίο από Αττική έως Χαλκιδική αλλά και στα κοντινά τους νησιά - Κυκλάδες, Σποράδες, Θάσο, Σαμοθράκη.
Αρκετοί είναι εκείνοι που, ενεργώντας πολύ φυσιολογικά, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να τις βγάζουν από το νερό και να τις αφήνουν στην παραλία. Μια αντίδραση που γίνεται προφανώς για να «καθαρίσουν» τα νερά. Όμως το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας με πρόσφατη ανακοίνωσή του ζητάει το αντίθετο. Να μην τις βγάζουν στην στεριά για πέντε βασικούς λόγους:
Ο ένας είναι πως οι μέδουσες Cotylorhiza tuberculata, δημιουργούν καταφύγιο για νεαρά ψάρια ανάμεσα στα πλοκάμια τους και στην καμπάνα τους.
Ο δεύτερος αναφέρει πως «ακόμα και 1.000 να βγάζατε σε μια παραλία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια άλλες μέδουσες σε πολύ κοντινή απόσταση, που ακόμη και ένα σκάφος να περνούσε με τον κυματισμό θα μπορούσε κάποιες να τις φέρει στην παραλία προς τους λουόμενους».
Ο τρίτος είναι ότι όταν πάει κάποιος να βγάλει τις μέδουσες, τα κνιδοκύτταρα μπορούν να σπάσουν και να παραμείνουν στη θάλασσα.
Επίσης το Ελληνικό Παρατηρητήριο υπογραμμίζει ότι στην άμμο που μερικοί τις θάβουν μπορεί κάποιος να τις πατήσει και «εκτός από το ότι θα δημιουργήσει οίδημα στο πόδι, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν καν να φορέσουν παπούτσι ή παντόφλα για εβδομάδες, και ευαίσθητα άτομα να καταλήξουν στο νοσοκομείο». Τέλος, γίνεται λόγος για τον σημαντικό ρόλο τους στο οικοσύστημα. «Οι μέδουσες τρέφονται με ζωοπλαγκτόν (χιλιάδες μικροσκοπικά διαφορετικά πλαγκτονικά είδη - συμπεριλαμβανομένου και διάφορα είδη μεδουσών), το ζωοπλαγκτόν τρέφεται με φυτοπλαγκτόν. Αλλά παραμένουν γλυκός μεζές για τις θαλάσσιες χελώνες (όπου μπορούν να φάνε εκατοντάδες) και κάποια είδη ψαριών (π.χ. ρέγγα, τόνος, κ.ά.).
Αφαιρώντας ή και μειώνοντας ένα είδος φέρνεις σε κίνδυνο και άλλα είδη που εξαρτώνται από αυτό το είδος. Αυτό σημαίνει πως και μικρά ψάρια που βρίσκουν προστασία στα πλοκάμια των Μεδουσών, επειδή έχουν ανοσία στην τοξίνη των μεδουσών, προστατεύονται από άλλους θηρευτές μέχρι να μεγαλώσουν ή κάποια είδη και σχεδόν σε όλη τους τη ζωή ζουν γύρω από τις μέδουσες. Η μείωση μεδουσών όμως μπορεί να προκαλέσει ένα ακόμα πρόβλημα. Και αυτό είναι η αύξηση του πλαγκτόν» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass