Δεν υπογράφει ο Γ. Αμυράς το εισιτήριο για τον Ολυμπο

ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ, ΣΤ. ΜΠΙΖΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ- ΑΙΤΗΜΑ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ- ΕΠΙΣΤΟΛΗ Λ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2021 21:02

Τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά ότι δεν υφίσταται θέμα επιβολής του τέλους εισόδου στον Όλυμπο μετέφεραν χθες στη Λάρισα τόσο οι κυβερνητικοί βουλευτές Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου όσο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μετά από συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.


Και οι τρεις μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η διαρροή του σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και η πρόβλεψη για την επιβολή εισιτηρίου για είσοδο στο μυθικό βουνό, επικοινώνησαν με τον αρμόδιο υφυπουργό αναζητώντας πληροφόρηση αλλά και τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος για ένα θέμα, που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με δήλωσή του στην «Ε» μετέφερε τη διαβεβαίωση του κ. Αμυρά ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την επιβολή κανενός τέλους, με την οποία ο ίδιος διαφωνεί, κάνοντας λόγο για σχέδια επί χάρτου. Ωστόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξεκαθάρισε ότι «μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αντίθετα ο Όλυμπος χρειάζεται προστασία με την ένταξή του στα μνημεία Φύσης της ΟΥΝΕΣΚΟ».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των βουλευτών Χρήστου Κέλλα και Στέλλας Μπίζιου, οι οποίοι κάνουν λόγο για εσωτερικό έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ χωρίς αντίκρισμα, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος συζητούν για την ανάπτυξη του Ολύμπου αναμένοντας την υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπτυξη του εμβληματικού βουνού, που ορίζει τις χρήσεις γης καθώς και την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης. Η κα Μπίζιου μάλιστα αποκάλυψε ότι το Προεδρικό Διάταγμα και το περιεχόμενό του θα ανακοινώσει επισήμως και ο ίδιος ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, το προσεχές διάστημα.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κρατούν υψηλούς τόνους με τον πρώην υφυπουργό Βασίλη Κόκαλη να μιλά για την αρχή του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς και να αποκαλύπτει ότι με την έναρξη δε των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα καταθέσει αίτημα συζήτησης για το σχέδιο ανάπτυξης του Ολύμπου. Ενώ η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη μετά την ανάδειξη του θέματος και την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, επανέρχεται και με επιστολή της στον περιφερειάρχη ζητά να γίνει έκτακτη, διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, για το θέμα του εισιτηρίου στον Όλυμπο.
Η ΣΤ. ΜΠΙΖΙΟΥ
«Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση θέσπισης εισιτηρίου για τις επισκέψεις στον Όλυμπο. Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής(Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικασίας, έκανε μια πρόταση, που όμως δεν δεσμεύει την κυβέρνηση» αναφέρει σε δήλωσή της η Ελασσονίτισσα βουλευτής Στέλλα Μπίζιου και προσθέτει: «Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση του Ολύμπου, το δε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας του Εθνικού Δρυμού, οι χρήσεις και οι περιορισμοί εντός αυτού, βρίσκεται ήδη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υπογραφή.
Επικοινώνησα με τον κ. Αμυρά, υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, ο οποίος με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την αξιοποίηση του Ολύμπου θα ληφθεί μόνο μετά από διάλογο και με την ευρύτερη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Αυτό είναι κάτι που θα ανακοινώσει επισήμως και ο ίδιος ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, το προσεχές διάστημα.
Επιτέλους, ας σταματήσει η πολιτική σπέκουλα και η παραφιλολογία».
Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Σχολιάζοντας την προοπτική επιβολής εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης με δήλωσή του αναφέρει:
«Η αρχή του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Σε μια περίοδο που οι πυρκαγιές προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές σε δάση και εθνικούς δρυμούς και που ακόμη δεν ήρθε καν η ώρα της ανάληψης των πολιτικών ευθυνών, η Κυβέρνηση, αντί να μεριμνά για την προστασία του φυσικού πλούτου, επεξεργάζεται τρόπους πλήρους εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του εθνικού δρυμού του Ολύμπου. Στο σχέδιο της απόφασης επιβολής εισιτηρίου γίνεται καταγραφή τιμών εισόδου ανά κατηγορία επισκεπτών, εν είδει τιμοκαταλόγου, ενώ απουσιάζει εκκωφαντικά η αναγκαία αιτιολογία για τη σκοπιμότητα επιβολής του εισιτηρίου. Είναι επιεικώς υποτιμητικό να επιβάλλεται αντίτιμο για την είσοδο σε Εθνικό Δρυμό Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που φιλοξενεί ετησίως 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, που θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα, και να παραλείπεται η στόχευση και η ανταποδοτικότητα των εσόδων αυτών. Είναι ντροπή να θεσπίζονται εισπρακτικά μέτρα που δεν ξέρουμε εάν θα καταλήγουν σε δράσεις προστασίας, σε έργα υποδομών, σε προσλήψεις προσωπικού ή και σε ανταποδοτική ωφέλεια για τον ίδιο τον επισκέπτη. Ενώ συγχρόνως ηχηρή είναι και η απουσία προηγούμενης διαβούλευσης με τοπικούς παράγοντες και φορείς, δηλαδή τοπική αυτοδιοίκηση, ορειβατικούς συλλόγους κλπ, και εν τέλει όλες αυτές οι απουσίες οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα, ότι απουσιάζει από το συρτάρι του Υπουργείου ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, τον οποίο παραδίδει στον έλεγχο των ιδιωτών εισπρακτόρων και ελεγκτών, με απώτερο σκοπό να παραδώσει τη διαχείρισή του σε ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα. Μέχρι εκεί φτάνει η περιβαλλοντική συνείδηση των κυβερνόντων. Με την έναρξη δε των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα καταθέσω αίτημα συζήτησης για το σχέδιο ανάπτυξης του εθνικού δρυμού με πρόσκληση όλων των τοπικών φορέων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού».
Η Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Με επιστολή στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία ανέδειξε το θέμα του εισιτηρίου στον Όλυμπο, καταθέτοντας ήδη ερώτηση στη Βουλή, ζητά διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, των βουλευτών του νομού και των τοπικών φορέων.
Ειδικότερα, η Λαρισαία βουλευτής, επισημαίνει:
«Απέστειλα επιστολή στον κ. περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, των βουλευτών του νομού και όλων των φορέων, για το θέμα του εισιτηρίου στον Όλυμπο.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ΚΥΑ που διέρρευσε και βρίσκεται ήδη σε στάδιο υπογραφής, ρυθμίζονται με κάθε λεπτομέρεια τα ζητήματα γύρω από τη θέσπιση εισιτηρίου για επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους του Ολύμπου.
Οι «διευκρινίσεις», που έδωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ με ανακοίνωσή του για το θέμα, αντί να μας καθησυχάσει, μας ανησύχησε ακόμη περισσότερο, καθώς ρητά χαρακτηρίζει την καθιέρωση εισιτηρίου, «χρήσιμο εργαλείο προστασίας των οικοσυστημάτων», «βέλτιστη διεθνή πρακτική», ενώ παρατίθεται ως παράδειγμα η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Παράλληλα διαβούλευση για το θέμα δεν έχει γίνει και οι τοπικοί φορείς έχουν παντελή άγνοια. Η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει επίσημα θέση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΟΦΥΠΕΚΑ της πέταξε το «γάντι» , τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας».
Κατόπιν αυτών κι επειδή , όπως αποκαλύφθηκε το θέμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο των υπογραφών των αρμόδιων υπουργών , είναι η ώρα η τοπική κοινωνία να μιλήσει δυνατά, να εκφράσει τη βούλησή της και να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της.
Ο Όλυμπος είναι εθνικός πλούτος και δημόσιο αγαθό, που δεν ιδιωτικοποιείται, ούτε ξεπουλιέται και αυτό θα πρέπει να το συνυπογράψουμε όλοι».
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Την πλήρη αντίθεσή του στην επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
«Την ώρα που τεράστιες δασικές εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, η κυβέρνηση ετοίμασε υπουργική απόφαση με την οποία θα επιβάλλει εισιτήριο για την ανάβαση στον Όλυμπο και συγχρόνως θα εκχωρεί αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες» σημειώνει το Εργατικό Κέντρο και ζητά να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση στον Όλυμπο. Καλεί δε τους εργαζομένους, τον λαό, σε οργανωμένη δράση και διεκδίκηση, μαζί με τα Συνδικάτα τους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής ώστε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.
Παράλληλα διεκδικεί:
- Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ 4685/20 και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν τον δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές Νatura".
- Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα. Όχι στην εμπορευματοποίηση των δασών, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
- Να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της Εκκλησίας στα βουνά, στις δασικές εκτάσεις.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass