Στη Θεσσαλία φέτος οι λιγότερες φωτιές

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΤΟ 50% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2021 21:05

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας

«Φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάηκαν τα λιγότερα στρέμματα (11.370 στρ.) που έχουν καεί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Γι΄αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική, στον Στρατό, στην Πολιτική Προστασία και σε όσους στελεχώνουν τη δασοπυρόσβεση. Δεν εφησυχάζουμε, παραμένουμε σε ετοιμότητα».


Αυτά δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία» Μ. Μπίλλη για την ετοιμότητα της Περιφέρειας σε περίπτωση πυρκαγιών.
Σχετικά με την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο περιφερειάρχης, τον Ιούνιο είχαμε 160 φωτιές, τον Ιούλιο 180 και αναμένουμε τα στοιχεία του Αυγούστου». Ακόμη ο κ. Αγοραστός υπενθύμισε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει για την προμήθεια μηχανημάτων στην Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση του ποσού. Υπενθύμισε την άποψή του ότι «οι πυρκαγιές είναι ανθρωπογενές φαινόμενο», αλλά και το αίτημα που έχει κοινοποιήσει «να αλλάξει ο νόμος και από πλημμέλημα ο εμπρησμός να γίνει κακούργημα».
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
«Πάνω από τους μισούς μετανάστες που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας του Κουτσόχερου έχουν εμβολιαστεί. Οι εμβολιασμοί που είναι σε εθελοντική βάση συνεχίζονται απρόσκοπτα. Το ίδιο και το rapid test».
Αυτά ανέφερε ο συντονιστής της Δομής Κουτσοχέρου Απόστολος Παπαπαρίσης, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, μετά τη σχετική επερώτηση που κατέθεσε η επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Μαρία Μπίλλη.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαπαρίση «το προσωπικό του ΕΟΔΥ που ενεργοποιείται στη Δομή με διάφορες ειδικότητες είναι 19 άτομα, εκ των οποίων οι δύο είναι γιατροί. Από πέρυσι τον Ιούνιο και μέχρι τώρα έχουμε κάνει πάνω από 5.000 τεστ διαφόρων τύπων, τα οποία έγιναν μία χρονική περίοδο και αφορούσαν παιδιά που θα πήγαιναν σχολείο. Τις τελευταίες 127 μέρες μόλις ένα θετικό κρούσμα βρέθηκε, σε ανεμβολίαστη μητέρα. Καθημερινά εμβολιάζουμε περίπου 50 άτομα.
Η κ. Μπίλλη αναρωτήθηκε για τα στοιχεία των μεταναστών που διαμένουν σε σπίτια της Λάρισας, μέσω των προγραμμάτων «Εστία» και «Ήλιος», με τον κ. Αγοραστό να την παραπέμπει στη Διεθνή Αμνηστία και στους δήμους. «Απ΄ ό,τι γνωρίζω και σε αυτή την κατηγορία των πολιτών το ποσοστό των εμβολιασμένων κυμαίνεται στο 45%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή την επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Χάιδου Ιωάννη από τη «Θεσσαλία στην καρδιά μας» για τις καθυστερήσεις αποζημιώσεων στους σεισμοπαθείς στον Δήμο Φαρκαδόνας, ο κ. Αγοραστός έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Τυρνάβου αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ θα αναλάβει εργολαβικά τη συγκέντρωση και απομάκρυνση των μπάζων από τις σεισμόπληκτες περιοχές του. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης δήλωσε ότι «ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι μονίμως στο πλευρό των σεισμοπλήκτων, καθώς έχουν τοποθετηθεί στέγαστρα πάνω από την είσοδο των κοντέινερ, ενώ δεν μπορούν να τοποθετηθούν τέντες στους κοινόχρηστους χώρους γιατί κινδυνεύουν να φύγουν από τους δυνατούς ανέμους. «Αναζητούμε κοινόχρηστους χώρους για τη συγκέντρωση των κατοίκων σε αυτούς» δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του κ. Χάιδου. Επίσης ο κ. Μιχαλάκης, εξέφρασε το παράπονο ότι οι σεισμόπληκτοι δεν σπεύδουν να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις για την οικονομική τους ενίσχυση. «Από τις 1000 περίπου αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα στον νομό Τρικάλων, μόνο δύο φάκελοι από τα 498 πράσινα χαρακτηρισμένα σπίτια έχουν υποβληθεί. Αντιθέτως κανένας φάκελος δεν υποβλήθηκε για τα 417 κίτρινα σπίτια και τα 63 κατεδαφιστέα».
Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε ο διάλογος που είχε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» Νίκος Τσιλιμίγκας με τον σύμβουλο της παράταξής του κ. Χάιδο, όταν ο πρώτος κάλεσε τον δεύτερο -που υπέβαλε τη σχετική επερώτηση- να συμπληρώσει ο ίδιος τις αιτήσεις των σεισμόπληκτων για να τρέξουν οι διαδικασίες και τον Τρικαλινό σύμβουλο να απάντα ότι «το θέμα δεν είναι το ποιος θα συμπληρώσει τις αιτήσεις, αλλά πώς θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα που υπάρχουν».
*Σχετικά με την πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για την υπόθεση του Ολύμπου, ο Κώστας Αγοραστός θεώρησε ότι «δεν πρέπει να συζητηθεί το θέμα αφού υπάρχει ρητή διαβεβαίωση του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Αμυρά ότι δεν πρόκειται να μπει εισιτήριο». Αντιθέτως ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Τ. Τσιαπλές επέμενε για την έκδοση ψηφίσματος, καθώς «τα σημερινά νέα από το Υπουργείο δείχνουν ότι είναι δεδομένο το εισιτήριο και απλά παζαρεύουν το ποσό του αντιτίμου».
* Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αγροτική έκθεση Αnuga στην Κολωνία της Γερμανίας, σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass