Στα «μαλακά» έμπορος και πρώην υπάλληλος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΒΟΛΟΥ -ΟΜΟΦΩΝΑ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΘΩΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2021 21:03

Με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 9 ετών και φυλάκιση 4 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα αντίστοιχα,

καταδικάστηκαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας έμπορος - προμηθευτής ορθοπεδικών και ένας πρώην πλέον υπάλληλος του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) Βόλου για την απάτη με τη διάθεση ορθοπεδικών υλικών σε ασφαλισμένους εν αγνοία των ίδιων ασθενών όπως και εν αγνοία των γιατρών που φέρεται να έχουν γνωματεύσει.
Οι δύο καταδικασθέντες έπεσαν χθες στα «μαλακά» με αφορμή και τις πρωτόδικες καταδίκες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με τις οποίες επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης, 15 ετών στον έμπορο και 5 ετών στον πρώην υπάλληλο. Αντίθετα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε χθες ομόφωνα αθώους, ελλείψει δόλου και λόγω αμφιβολιών, απαλλάσσοντας τους άλλους δύο συγκατηγορούμενους και υπαλλήλους του ΙΚΑ. Έναν πρώην προϊστάμενο Τμήματος και μία πρώην ταμία, που πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι για συνέργεια σε απάτη και πλαστογραφία και στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές φυλάκισης πέντε ετών.
Η υπόθεση, όπως επισήμανε στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της έδρας, ανέδειξε τις παθογένειες του συστήματος και των πλημμελών ελέγχων που είχαν ως αποτέλεσμα -σύμφωνα με το πόρισμα Επιθεωρητών του ΙΚΑ- να ζημιωθεί κατά 545.000 ευρώ. Αφού τη διετία 2006 - 2008 εγκρίθηκαν δαπάνες ορθοπεδικών υλικών σε ασφαλισμένους (σ.σ. σε 87 περιπτώσεις) «με γνωματεύσεις που συμπληρώθηκαν εν αγνοία των γιατρών», στις οποίες «ετέθησαν πλαστές σφραγίδες», ενώ «οι ασφαλισμένοι δεν γνώριζαν τίποτα». «Δεν έγινε ποτέ» όπως χαρακτηριστικά τόνισε η εισαγγελέας σημειώνοντας τις πλημμελείς διαδικασίες, «ουσιαστικός, ενδελεχής ούτε και δειγματοληπτικός έλεγχος». Για να προσθέσει μια ακόμα διάσταση ότι «ως διά μαγείας» από τα υπόγεια του ΙΚΑ «εξαφανίστηκαν στοιχεία για 71 από τις 87 περιπτώσεις», καθώς «χάθηκαν τιμολόγια και πλαστές γνωματεύσεις». Ορθοπεδικά υλικά που διατέθηκαν «χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη» ακόμα «δύο και τρεις φορές στον ίδιο ασφαλισμένο» όπως σημείωσε η εισαγγελέας, ενώ ο πρώην προϊστάμενος, που κατήγγειλε την υπόθεση, στην απολογία του χθες τόνισε πως «γινόταν πάρτι στο ΙΚΑ» και ειδικότερα με τα ειδικά γιλέκα - δακτύλιος. Την παρατυπία στη δαπάνη για τα ειδικά γιλέκα παραδέχτηκε και ο κατηγορούμενος προμηθευτής κατά την απολογία του χθες, διαφωνώντας ωστόσο για ποσό που αναφέρεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών του ΙΚΑ, σημειώνοντας ότι το «πραγματικό ποσό» ανέρχεται στο μισό από αυτό του κατηγορητηρίου.
Ο έμπορος υπέδειξε και συνεργό του στην απάτη, με τον πρώην υπάλληλο του ΙΚΑ (σ.σ. απολύθηκε μετά την ανάδειξη της υπόθεσης) να αρνείται τις κατηγορίες. Όπως αρνήθηκαν επίσης τις κατηγορίες, ο πρώην προϊστάμενος Τμήματος αλλά και η πρώην ταμίας, που μετά και την πρόταση της εισαγγελέως απαλλάχθηκαν χθες των κατηγοριών. «Δεν αποδείχτηκε ότι γνώριζαν για την πλαστότητα» των εγγράφων όπως τόνισε η εισαγγελέας σημειώνοντας ωστόσο τη «βαριά αμέλεια» των πλημμελών ελέγχων.
Υπενθυμίζεται πως για την ίδια υπόθεση, με βάση και το πόρισμα Ελεγκτών του ΙΚΑ, αρχικά είχε παραπεμφθεί μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων, εκ των οποίων ο ένας απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής, ενώ άλλοι δύο στο μεταξύ απεβίωσαν.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε χθες ένοχο τον έμπορο - προμηθευτή για τις κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας (σ.σ. απαλλάχθηκε για άλλες κατηγορίες), επιβάλλοντας συνολική ποινή φυλάκισης 9 ετών (σ.σ. εκτιτέα τα 8 έτη) εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Έκρινε τέλος ένοχο τον δεύτερο κατηγορούμενο και πρώην υπάλληλο του ΙΚΑ, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή. Ο πρώην υπάλληλος κρίθηκε ένοχος για τις δύο βασικές κατηγορίες, καθώς φέρεται πως είναι αυτός που υπεξαίρεσε τα έγγραφα (μπλοκ) από τα συρτάρια των γιατρών του ΙΚΑ και τα διέθεσε στον έμπορο, ο οποίος πλαστογράφησε στη συνέχεια για να εγκριθούν οι δαπάνες.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass