Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2021 21:02
Χρόνιο το αίτημα των πανεπιστημιακών, αυτήν τη φορά ικανοποιήθηκε. Από το προηγούμενο Σάββατο η προτομή του Ιπποκράτη κοσμεί την είσοδο της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα, που λιθαράκι λιθαράκι χτίζει την εικόνα της Ιπποκρατικής πόλης. Με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να βάζει κι εκείνος το χεράκι του αποκαλύπτοντας την προτομή... Χρόνιο το αίτημα των πανεπιστημιακών, αυτήν τη φορά ικανοποιήθηκε. Από το προηγούμενο Σάββατο η προτομή του Ιπποκράτη κοσμεί την είσοδο της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα, που λιθαράκι λιθαράκι χτίζει την εικόνα της Ιπποκρατικής πόλης. Με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να βάζει κι εκείνος το χεράκι του αποκαλύπτοντας την προτομή...

Το τίμημα, η πανδημία και το Workshop στα Γιάννενα

Οι γιατροί τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι έτοιμοι να καταβάλουν το τίμημα της

επιλογής τους να μην εμβολιαστούν, δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος σχολιάζοντας τις προθέσεις τού νέου υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, να προχωρήσει σε νέες ποινές εναντίον όσων ιδιωτών γιατρών δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους ιδιώτες γιατρούς ισχύει και σήμερα, διευκρινίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, δηλώνοντας πάντως άγνοια για το ποσοστό των μελών του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου που δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Σημειώνεται ότι πέραν των προβλεπόμενων χρηματικών προστίμων για τους ανεμβολίαστους γιατρούς, αλλά και τους κλινικάρχες που τους απασχολούν, συζητείται σειρά μέτρων που θα περιλαμβάνει η ρύθμιση Πλεύρη, μεταξύ των οποίων η αναστολή άσκησης του επαγγέλματος ως αποτέλεσμα της διακοπής της συνταγογράφησης και των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.
* * *
Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν απώλεια όσφρησης, εξαιτίας της Covid-19, τελικά την ξαναβρίσκουν ύστερα από λίγο καιρό. Κάποιοι, όμως, εμφανίζουν αργότερα διάφορες επίμονες διαταραχές της συγκεκριμένης αίσθησης, όπως παροσμία και φαντοσμία, δηλαδή μυρίζουν αλλοιωμένες μυρωδιές σε σχέση με τις πραγματικές ή και τελείως ανύπαρκτες. Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάσα Νιβ του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 1.468 ασθενείς με Covid-19, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν εμφανίσει απώλεια όσφρησης και γεύσης από την αρχή της λοίμωξης. Αρκετά γρήγορα, περίπου το 10% των ασθενών ανέφεραν επίσης διαστρεβλώσεις της όσφρησης (παροσμία) ή ανεξήγητες και φανταστικές οσμές (φαντοσμία). Μετά τη διέλευση έξι έως οκτώ μηνών από την αρχική λοίμωξη και τη διάγνωση της απώλειας όσφρησης, περίπου το 60% των γυναικών και το 48% των ανδρών είχαν ανακτήσει έως το 80% της οσφρητικής ικανότητάς τους προ λοίμωξης. Από την άλλη, όμως, είχαν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά παροσμίας (47%) και φαντοσμίας (25%). Όπως είπε χαρακτηριστικά ένας ασθενής, «μερικές φορές μπορώ να μυρίσω κάτι καμμένο, αλλά κανένας άλλος γύρω μου δεν μυρίζει κάτι ανάλογο». Τέτοια επίμονα προβλήματα όσφρησης είναι συχνότερα στους ανθρώπους με μακρά Covid-19 που έχουν περισσότερα συμπτώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η ξαφνική απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι δύο συχνά πρώιμα σύμπτωματα της Covid-19, στο 40% έως 75% των περιστατικών της νόσου. Αποτελούν πρόβλημα για τη σωματική και ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων, επηρεάζοντας τη διατροφή. Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι η γεύση επανέρχεται ταχύτερα από την όσφρηση και ότι όταν οι διαταραχές όσφρησης επιμένουν για καιρό, δεν συνοδεύονται συνήθως από διαταραχές και της γεύσης.
* * *
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης με πρακτική άσκηση σε πτωματικά παρασκευάσματα που διοργάνωσε η Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διευθυντή τον καθηγητή κύριο Αναστάσιο Κορομπίλια και το Τμήμα Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων της Κλινικής, με υπεύθυνο τον Λαρισαίο καθηγητή κ. Ιωάννη Γελαλή, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο «2nd Cadaveric Workshop on Thoracolumbar, Lumbar and Spinopelvic Surgery», το δεύτερο κατά σειρά σεμινάριο της Κλινικής πάνω στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης, της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Το σεμινάριο περιλάμβανε τόσο την Ορθοπαιδική όσο και τη Νευροχειρουργική προσέγγιση στην εκπαίδευση της χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης και απευθυνόταν σε ειδικευόμενους Ορθοπαιδικής και Νευροχειρουργικής, αλλά και νέους χειρουργούς που ενδιαφέρονταν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στις επιμέρους χειρουργικές τεχνικές και να διδαχθούν από έμπειρους και καταξιωμένους Έλληνες χειρουργούς Σπονδυλικής Στήλης. Στο φετινό επιστημονικό πρόγραμμα δόθηκε έμφαση στη διαχείριση των καταγμάτων της Θωρακο-οσφυικής και Οσφυοΐεράς μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης, στις τεχνικές σπονδυλοδεσίας και σταθεροποίησης με ανοιχτές και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με τη χρήση πλοήγησης και στη διαχείριση της πιο συχνής παθολογίας, όπως εκφυλιστικής νόσου, σπονδυλικής στένωσης και κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Εκτός του θεωρητικού μέρους, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν με πρακτική άσκηση σε πτωματικά παρασκευάσματα, όπου έγινε επίδειξη των χειρουργικών τεχνικών που είχαν συζητηθεί στο θεωρητικό μέρος υπό την επίβλεψη των έμπειρων εκπαιδευτών, στο εργαστήριο. Σε αυτό το 2ο κατά σειρά σεμινάριο, η πρακτική άσκηση περιλάμβανε και εκπαίδευση σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με τη μέθοδο της πλοήγησης. Ο υπεύθυνος του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Ι. Γελαλής, δήλωσε «μετά το άκρως επιτυχημένο από πλευράς ενδιαφέροντος, αλλά και συμμετοχής πρώτο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο πριν, η Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργάνωσε το δεύτερο κατά σειρά εκπαιδευτικό σεμινάριο της Κλινικής πάνω στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, με πρακτική άσκηση, με σκοπό να μοιραστούμε την εμπειρία μας και να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας στους νεότερους και ανερχόμενους συναδέρφους μας, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις με έμπειρους χειρουργούς που για μία ακόμα χρονιά μάς τίμησαν με την παρουσία τους. Το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τα σεμινάρια της Κλινικής μας, μας παρακινεί να συνεχίσουμε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάνω στο ζήτημα των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης».

 

 

MPOUR

Δύο επιμελήτριες ΕΣΥ ορκίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, παρουσία του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Απόστολου Κομνού. Πρόκειται για την επιμελήτρια Β’ Μαιευτικής - Γυναικολογίας Ιωάννα Μουρνούδη και την επιμελήτρια Β’ Ιατρικής Βιοπαθολογίας Ιωάννα Βουλγαρίδη, στις οποίες η διοίκηση του νοσοκομείου ευχήθηκε για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass