«Η πιλοτική δίκη εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα»

ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ - «ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - «ΤΗ ΣΠΟΥΔΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ» ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2021 21:12

«Στην πιλοτική δίκη, εκτός των ζητημάτων συνταγματικότητας που ανακύπτουν, αφού ουσιαστικά καταργεί τον φυσικό δικαστή σε κάθε εκδικαζόμενη υπόθεση, είναι βέβαιο ότι σ’ αυτή θα υπαχθούν υποθέσεις για την επίλυση ζητημάτων που ανακύπτουν με μεγάλα οικονομικά

συμφέροντα-τραπεζικές συμβάσεις και δάνεια, ελβετικό φράγκο, ανατοκισμούς, εργατικές διαφορές, συμβασιούχοι, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ.» τονίζει σε δήλωσή της στην «Ε», η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Νικολέττα Μπασδέκη.
Η πιλοτική δίκη προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης («Ταχεία Πολιτική Δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας για την Ψηφιοποίηση της Πολιτικής Δικαιοσύνης και άλλες Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας») σχέδιο που, όπως σημειώνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης «αποσκοπεί στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας μέσω της εύρυθμης λειτουργίας της πολιτικής δίκης με την εφαρμογή και χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών».
Διευκρινίζοντας ότι «με την πιλοτική δίκη επιλύονται ζητήματα, που εξαιτίας της φύσης τους προκαλούν σημαντικό αριθμό δικών, αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες». Με την Ολομέλεια των Προέδρων την Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να σημειώνει πως «είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου» επικρίνοντας επίσης «τη σπουδή της Κυβέρνησης να θέσει σε διαβούλευση, εν μέσω θέρους, ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο νόμου».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Μεταξύ άλλων στο άρθρο 20Α του σχεδίου νόμου σημειώνεται πως «οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο που ασκήθηκε ενώπιον οποιουδήποτε πολιτικού δικαστηρίου μπορεί να εισαχθεί στην πλήρη ολομέλεια του Αρείου Πάγου με απλή πράξη τριμελούς επιτροπής, που αποτελείται από τον Πρόεδρό του, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο και τον Πρόεδρο του αρμόδιου καθ’ ύλην Τμήματος, ύστερα από αίτημα ενός εκ των διαδίκων ή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όταν με αυτό τίθεται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων.
Η πράξη της Επιτροπής δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών και συνεπάγεται την αναστολή της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες τίθεται το ίδιο ζήτημα, με απόφαση των κατά περίπτωση επιλαμβανομένων δικαστηρίων της ουσίας. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.
Μετά από την επίλυση του ζητήματος, η πλήρης ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμπει το ένδικο μέσο ή βοήθημα στο αρμόδιο δικαστήριο. Η απόφαση της πλήρους ολομέλειας του Αρείου Πάγου δεσμεύει τους διαδίκους της ενώπιόν του δίκης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι παρεμβάντες».
ΑΝΤΙΘΕΣΗ
Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων (αποτελούμενη από τους καθηγητές, Κ. Καλαβρό. Κ. Μακρίδου, Σ. Τσαντίνη, N. Κατηφόρη , Θ. Κλουκίνα και τους προέδρους Νικολέττα Μπασδέκη και Μ. Μάρκου) τάχθηκε κατά της πιλοτικής δίκης. Μετά την τελευταία συνεδρίασή της, η Ολομέλεια ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι είναι «κατηγορηματικά αντίθετη σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου, αλλά και στην σπουδή της Κυβέρνησης να θέσει σε διαβούλευση, εν μέσω θέρους, ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο νόμου». Προσθέτοντας πως «σε μία περίοδο, όπου παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις Τραπεζών, Funds, οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου».
«ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ»
Η κ. Μπασδέκη, σε δήλωσή της στην «Ε» τονίζει πως «εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου, τόσο προσωπικά όσο και ως μέλος της Ολομέλειας, στον νέο θεσμό για την πιλοτική δίκη που εισάγεται με το Σ/Ν για τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Στην πιλοτική δίκη, εκτός των ζητημάτων συνταγματικότητας που ανακύπτουν, αφού ουσιαστικά καταργεί τον φυσικό δικαστή σε κάθε εκδικαζόμενη υπόθεση, είναι βέβαιο ότι σ’ αυτή θα υπαχθούν υποθέσεις για την επίλυση ζητημάτων που ανακύπτουν με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα-τραπεζικές συμβάσεις και δάνεια, ελβετικό φράγκο, ανατοκισμούς, εργατικές διαφορές, συμβασιούχοι, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ. Με την πιλοτική δίκη, μετά από αίτημα ενός των διαδίκων ο Προϊστάμενος οποιοδήποτε δικαστηρίου, μπορεί οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο έχει ασκηθεί να ζητήσει να εισαχθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αν το ζήτημα είναι γενικότερου ενδιαφέροντος και έχει συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο προσώπων. Στην περίπτωση αυτή αναστέλλεται η εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων.
Όπως γίνεται αντιληπτό οι υποθέσεις που θα εισαχθούν στη διαδικασία της πιλοτικής δίκης είναι αυτές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης) θα ανασταλούν στο μεταξύ στο σύνολο της επικράτειας υποθέσεις με το αυτό αντικείμενο, η κάθε υπόθεση θα χάσει την αυτοτέλειά της, οι πολίτες θα στερηθούν του δικαιώματος προστασίας για τη δίκη τους προσωπική υπόθεση και οι δικηγόροι του δικαιώματος και της ελευθερίας νομικής αντιμετώπισης της υπόθεσης που θα τους ανατεθεί, αφού στο τέλος θα καταλήξουν να κάνουν μόνο υπολογισμούς π.χ. σε μια εργατική διαφορά. Και βεβαίως δεν θα οδηγήσει σε ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, με δεδομένο ότι χιλιάδες υποθέσεις θα στοιβάζονται στα ράφια των κατά τόπους δικαστηρίων, αναμένοντας την απόφαση της Ολομέλειας.
Οι δικηγόροι» καταλήγει η πρόεδρος του ΔΣΛ «είναι αντίθετοι στην πιλοτική δίκη και αν το Υπουργείο εμμείνει στην ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, τα Διοικητικά Συμβούλια καλούνται να επικυρώσουν την απόφαση της Ολομέλειας η οποία είναι μία: η αποχή των μελών τους από όλες τις πιλοτικές δίκες».
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αντιδρώντας στην εξέλιξη, αύριο Πέμπτη διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Τροποποίηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: Όπισθεν ολοταχώς! Η πιλοτική δίκη στη δίνη της εξυπηρέτησης συμφερόντων».
Με ομιλητές, τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Δημ. Κράνη, τον ομότιμο καθηγητής ΔΠΘ, Κων. Καλαβρό, την καθηγήτρια ΑΠΘ Καλλιόπη Μακρίδου, τον αναπλ. καθηγητή ΔΠΘ, Σπ. Τσαντίνη, το μέλος της ΣΕ και πρόεδρο του ΔΣΛ, Νικολέττα Μπασδέκη και τον δικηγόρο, Θεμ. Κλουκίνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 και θα μεταδοθεί στο YouTube, στο κανάλι του Δ.Σ. Αθηνών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass