Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΕΗ από το ΕΚΛ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2021 15:24

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στη Λάρισα πραγματοποιεί σήμερα στις 11 το πρωί η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με αφορμή το νέο κύμα αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια.


Με κεντρικό σύνθημα «Πάρτε πίσω τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Διεκδικούμε ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό» η Διοίκηση του ΕΚΝΛ ζητά:
Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος.
-Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
-Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.
-Δωρεάν ρεύμα στους σεισμοπαθείς και σε όσους πλήγηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
-Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
Σε σχετική ανακοίνωση ανάμεσα στα άλλα επισημαίνεται:
«Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να πληρώσουμε νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη έχουν έρθει οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί έως και 40%-50% σε πολλές περιπτώσεις.
Στις απανωτές αυξήσεις των τελευταίων χρόνων θα έρθει να προστεθεί και το αυξημένο κόστος που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής τον Αύγουστο του 2021 έφτασε στα 121 ευρώ/MWh, ενώ τον Αύγουστο του 2020 ήταν 46 ευρώ/MWh, δηλαδή αυξήθηκε κατά 164% μέσα σε ένα μόλις έτος.
Πρόκειται για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, αφού εδώ και λίγους μήνες ολοκληρώθηκε άλλο ένα μέρος στο «δράμα της απελευθέρωσης» της ενέργειας, η οποία πλέον έχει γίνει χρηματιστηριακό προϊόν, συνέπεια του γεγονότος ότι είναι εμπόρευμα. Το παραμύθι ότι τάχα ο ανταγωνισμός θα έριχνε τις τιμές, έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.
Η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ΑΠΕ, επιβάλλει «πράσινους φόρους» στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας έτσι, τεχνητά, το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ο οποίος είναι το φθηνό εγχώριο καύσιμο. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι λιγνιτικές μονάδες γίνονται «αντιοικονομικές» και τις οδηγούν σε κλείσιμο. Η παραγωγή τους και ο ρόλος τους στο σύστημα αναπληρώνονται από σταθμούς που χρησιμοποιούν εισαγόμενο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα, από τη μία τη μείωση της ενεργειακής αυτονομίας και την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και ακολούθως την αύξηση της τιμής παραγωγής από τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του αερίου.
Τα παραπάνω, παρουσιάζονται από τα επιτελεία της Κυβέρνησης ως «εξωτερικοί - συγκυριακοί παράγοντες», ωστόσο η μεγάλη αλήθεια είναι ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν η τωρινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά, υπηρετώντας με θέρμη τις αξιώσεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Υπηρέτησαν και υπηρετούν τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης για «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και στηρίζουν σήμερα την «πράσινη ανάπτυξη» που πληρώνει πανάκριβα ο λαός!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass