Στο έλεος της κακοκαιρίας τα παράλια Αγιάς

Μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές από τη συνεχή και έντονη βροχόπτωση *Πλημμύρισαν σπίτια, καταλύματα, καταστήματα και καλλιέργειες *Ανυπολόγιστες οι ζημιές στην καστανοκαλλιέργεια *Στον αέρα άσφαλτος που στρώθηκε το καλοκαίρι *Κατολισθήσεις σε όλο τον παραλιακό οδικό άξονα *Άντεξαν τα αντιπλημμυρικά σε ρέματα

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2021 21:42

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Πλημμυρισμένα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, καταστήματα, οικόπεδα και κτήματα, τεράστιες ζημιές στο επαρχιακό, αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο και ανυπολόγιστη καταστροφή στην καστανοπαραγωγή του Δήμου Αγιάς και κυρίως της

ανατολικής του πλευράς που βρέχεται από τη θάλασσα άφησε πίσω της η χωρίς έλεος κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή χθες το πρωί της Κυριακής, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η πολύωρη, συνεχής κι έντονη βροχόπτωση.
Μια βροχόπτωση που ήρθε να προστεθεί σ’ αυτή της Παρασκευής – επίσης κι εκείνη μεγάλης διάρκειας κι έντασης – πολλαπλασιάζοντας έτσι τα προβλήματα. Όλοι οι χείμαρροι που εκβάλλουν στην παραλιακή ζώνη κατέβασαν απίστευτα μεγάλες ποσότητες νερού. Σε πολλά σημεία, σε Αγιόκαμπο, Σωτηρίτσα, Βελίκα, Παλιουριά, Κουτσουπιά και Κόκκινο Νερό, οι δρόμοι έγιναν για ώρες απροσπέλαστοι, ενώ πρωτοφανές είναι επίσης και το γεγονός ότι κάτοικοι και αρχές διαπίστωσαν να εμφανίζονται και νέα μικρορέματα που ξήλωσαν και παρέσυραν με το νερό ό,τι βρισκόταν στο διάβα τους.
Τμήμα της παραλίας στη Βελίκα, στην περιοχή «Βραχάκια», εξαφανίστηκε από προσώπου γης, και μαζί της κόπηκαν στη μέση μεγάλα τμήματα του δρόμου, ενώ η νέα άσφαλτος που μόλις πριν το καλοκαίρι στρώθηκε, σηκώθηκε στον αέρα σαν να συνέβη έκρηξη στο υπέδαφος. Πολύ μεγάλες κατολισθήσεις καταγράφηκαν από Βελίκα ως Κόκκινο Νερό, κόβοντας τον παραλιακό δρόμο σε αρκετά σημεία, με μεγάλους βράχους να πέφτουν στο οδόστρωμα και στη θάλασσα, όπως κατολισθήσεις είχαμε και στον δρόμο Αγιάς – Αγιοκάμπου.
Ευτυχώς τα ρέματα, μετά και τις παρεμβάσεις και τους καθαρισμούς που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μόλις πριν λίγους μήνες, φαίνεται να συγκράτησαν το νερό και να απεφεύχθησαν ακόμη χειρότερες εξελίξεις. Ένα πολύ μεγάλο ζαρζανέτ αποκολλήθηκε από το ρέμα της «Πλατανιάς» στη Βελίκα, ενώ σχεδόν ολοκληρωτικά καταστράφηκε ο χωμάτινος δρόμος που συνδέει τη Βελίκα με το μοναστήρι του Θεολόγου και το Κάστρο της περιοχής.
Τεράστια δείχνει να είναι η καταστροφή στην αγροτική οδοποιία, ενώ πολλές ήταν οι περιπτώσεις που έπρεπε να επέμβουν γκρέιντερ για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν αγρότες από τα καστανοπερίβολά τους.
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, ο Δήμος Αγιάς σήμερα Δευτέρα θα αιτηθεί να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή» δήλωσε στην «ΕτΔ». «Έχουμε δεκάδες σπίτια πλημμυρισμένα, φοβερές κατολισθήσεις και καταπτώσεις σε δρόμους. Ο κεντρικός μας παραλιακός άξονας, μόλις πρόσφατα ριζικά επιδιορθωμένος, χτυπήθηκε ανηλεώς από την κακοκαιρία. Ευτυχώς κράτησαν τα αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματά μας, ειδάλλως σήμερα θα μιλούσαμε για την απόλυτη καταστροφή. Δώσαμε σαν Δήμος με τις υπηρεσίες μας, με τη ΔΕΥΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Πολιτική Προστασία, το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάς, το Δασαρχείο Αγιάς, μεγάλο αγώνα για να βοηθήσουμε συμπολίτες μας και να κρατήσουμε τους δρόμους ανοιχτούς».
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στα παράλια του Δήμου Αγιάς ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας μαζί με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βασίλη Κάραλη. Σε δηλώσεις του ο κ. Λιούπας τόνισε «Με εντολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στα σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεγάλος όγκος νερού έπεσε σε περιοχές του Κισσάβου και στα παράλια του Δήμου Αγιάς. Τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας λειτούργησαν συγκρατώντας σε πολλά σημεία τον μεγάλο όγκο νερού.
Όμως τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν σε διάφορα σημεία νέους χειμάρρους μεταφέροντας μεγάλους όγκους με φερτά υλικά, τα οποία μας δημιούργησαν προβλήματα σε σημεία του παραλιακού άξονα. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν αντιμετωπίζοντας τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν.
Ανυπολόγιστες οι ζημιές στην παραγωγή κάστανου
«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την καστανοπαραγωγή» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Κρανιώτης.
«Δυστυχώς, θα μαζεύουμε κάστανα από ρέματα και ρυάκια, ενώ οι βροχές προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στο αγροτικό μας δίκτυο. Οι τόσο μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη θα πέφτουν, επέφεραν σημαντικό χτύπημα στους παραγωγούς, καθώς το κάστανο που ζυγίζει με το ζόρι είκοσι γραμμάρια και έχει πέσει από το δέντρο για συγκομιδή, είναι αδύνατο ν’ αντέξει. Παρασύρεται από ρυάκια και ρέματα και φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ολόκληροι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να μην μπορούν να φτάσουν στα χωράφια τους να συλλέξουν τα κάστανα, γεγονός που σε δεύτερη φάση δίνει την ευκαιρία σε αγριογούρουνα και τρωκτικά να προκαλέσουν επίσης ζημιές στην παραγωγή, καθώς το κάστανο αποτελεί τροφή τους. Ακόμη και τα χωματουργικά μηχανήματα δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς δρόμοι και ιρλανδικές διαβάσεις έχουν πλημμυρήσει και οι χειριστές φοβούνται να διαβούν αυτά τα σημεία με τα ειδικά οχήματα υπό τον φόβο να μην παρασυρθούν. Η βροχή που πέφτει εδώ και τέσσερις μέρες είναι πρωτόγνωρη. Ελπίζουμε σύντομα να σταματήσει το φαινόμενο για να έχουμε και μια ολοκληρωμένη εικόνα για την έκταση των ζημιών». Αργά χθες το βράδυ, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass