Σύσκεψη για την Υγεία

Συγκαλεί η ΕΙΝΚΥΛ την Πέμπτη στο ΓΝΛ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2021 17:13

«Μετά από τρία κύματα έξαρσης της πανδημίας και ενώ εξελίσσεται η τέταρτη επιδημική έξαρση, ποια πείρα απεκόμισε η κυβέρνηση και οι συν αυτή 5η ΥΠε και διοίκηση του ΓΝ Λάρισας;


Ανέλυσαν τα δεδομένα και κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία θα αποτελέσουν τον οδηγό για την περαιτέρω πιο αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και των εξ αυτής συσσωρευμένων προβλημάτων;
Aτυχώς η απάντηση είναι όχι». Αυτό επισημαίνει η ΕΙΝΚΥΛ σε ανακοίνωσή της, συγκαλώντας παράλληλα σύσκεψη τοπικών φορέων την Πέμπτη στο ΓΝΛ. Η ανακοίνωσή της, αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Ούτε ανάλυση δεδομένων έγινε, ούτε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων, ούτε βεβαίως εξαγωγή συμπερασμάτων και ως εκ τούτου και πάλι το σχέδιο είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο.
Υπάρχει αντιθέτως αυτοσχεδιασμός με προσήλωση στον αντιλαϊκό στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός στην 85ηΔ.Ε.Θ, «όλα για τους λίγους» και αποσαφήνισε περαιτέρω για τον χώρο της Υγείας ο νέος υπουργός υγείας, λέγοντας ότι «το ΕΣΥ είναι εθνικό, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι και κρατικό». Με άλλα λόγια η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ είναι κυβερνητική προτεραιότητα.
...Ιδιαίτερα προβλήματα υπό αυτές τις συνθήκες έχουν προκύψει και στο Γ.Ν.Λ. στο οποίο υπάρχουν Κλινικά Τμήματα, τα οποία είτε έχουν απωλέσει το 50% του ειδικού ιατρικού προσωπικού του και μέρος του ήδη ελλιπούς έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού (Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας), είτε στελεχώνονται από 2 μόνον ειδικούς ιατρούς, αδυνατώντας να καλύψουν πλήρως το μηνιαίο πρόγραμμα εφημέρευσης (Τμήματα Ουρολογίας και Παιδιατρικής).
Η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του Γ.Ν.Λ., που εφέτος έχει εμφανιστεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, έχει οδηγήσει σε απαράδεκτες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια (π.χ. d-dimers, τροπονίνη κ.ά.), για τη διενέργεια αναγκαίων διαγνωστικών εξετάσεων πρώτης γραμμής, η έλλειψη των οποίων καθιστά επισφαλή την διαγνωστική προσέγγιση αρρώστων ειδικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν δυσμενώς τη λειτουργικότητα του νοσοκομείου, την ποιότητα και την ασφάλεια της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης, ενώ φορτίζουν με επί πλέον άγχος και ανασφάλεια το εξουθενωμένο προσωπικό.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
Στην άθλια ντροπιαστική κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι χώροι και οι υποδομές του Νοσοκομείου, που αναδεικνύει τη χρόνια εγκατάλειψη, προστίθενται και οι επικίνδυνες ελλείψεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται παρά τις αγωνιώδεις οχλήσεις των συναδέλφων και της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.
Πώς αποκρυπτογραφείται σήμερα ή κατάσταση στο υγειονομικό τοπίο του νομού Λάρισας μετά και από σχετικές συναντήσεις για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ με τη διοίκηση του Γ.Ν.Λ;
* Απουσία σχεδίου,
* ασάφεια και μη δέσμευση ως προς τις προθέσεις για ενδεχόμενη μετατροπή και πάλι του Γ.Ν.Λ. σε νοσοκομείο μίας νόσου με το νεότευκτο γνωστό υβριδικό λαρισαϊκό πρότυπο,
* άγνοια ή απόκρυψη του ρόλου του ιδιωτικού τομέα σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας και του ρόλου του σε σχέση με τα λειτουργικά δεδομένα του Γ.Ν.Λ. στην περίπτωση αυτή,
* αδυναμία κάλυψης των σοβαρών κενών, που προκάλεσαν οι επιβληθείσες αναστολές εργασίας,
* αδυναμία παρουσίασης λύσεων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα υλικά, καθώς και
* αδυναμία λήψης συγκεκριμένων δεσμεύσεων και παρουσίασης χρονοδιαγράμματος για την αντιμετώπιση των μεγάλων χρόνιων προβλημάτων από την εγκατάλειψη του κτιρίου και των ξενοδοχειακών και υλικοτεχνικών υποδομών του Γ.Ν.Λ.
Η Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι:
Απαιτούμε:
1. Την επεξεργασία συγκεκριμένου προγράμματος και ρόλου για το Γ.Ν.Λ. στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το Γ.Ν.Λ. δεν μπορεί να υποστηρίξει πάνω από 21 απλές κλίνες νοσηλείας για Covid-19 και 12 συνολικά κλίνες Μ.Ε.Θ. Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων για να λειτουργήσουν όλες οι κλίνες.
2. Την άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου με τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, αντιδραστηρίων και φαρμάκων.
3. Την επιστροφή στην εργασία όλων των συναδέλφων που ευρίσκονται σε αναστολή.
4. Την άρση του μέτρου της αναστολής των αδειών.
5. Την ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμών με επιστημονική κάλυψη, μαζικός καθολικός εμβολιασμός, συνεπή και συνεχή επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
6. Η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών εργαζομένων.
7. Την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών και την ταχεία στελέχωσή τους με κριτήριο την ύπαρξη των τυπικών και αναγκαίων προσόντων, προτεραιότητα σε Παιδιατρική, Ογκολογικό, Ουρολογική.
8. Την ένταξη των υγειονομικών στα Β.Α.Ε.
9. Την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και τη μη φορολόγηση των πρόσθετων εφημεριών, οι οποίες πραγματοποιούνται αναγκαστικά στα Νοσοκομεία και στα Κ.Υ. Επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του 2012.
10. Τη διακοπή των υποχρεωτικών μετακινήσεων ιατρών και την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εργασίας.
11. Την ενίσχυση των Κ.Υ. Όχι σε ελαστικά ωράρια με πρόσχημα τους εμβολιασμούς. Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε γιατρούς, που προέκυψαν στο Κ.Υ. Αγιάς λόγω των αναστολών.
12. Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε σε σύσκεψη την Πέμπτη 14/10/2021 και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του Γ.Ν.Λ. ανά έναν αντιπρόσωπο, από τα σωματεία του χώρου της Υγείας του Νομού Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων, που αφορούν στην Υγεία και την αναζήτηση και αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων.
Στην σύσκεψη θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα στην παρούσα φάση υγειονομικά πρωτόκολλα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass