Θεραπευτική άσκηση και ταχύτερη επάνοδος στην καθημερινότητα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ POST COVID-19 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «THE MEDICAL PROJECT»

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2021 19:30

Εκδήλωση με θέμα «Αντιμετώπιση του συνδρόμου post covid παρακολούθηση και αποκατάσταση» διοργανώθηκε προχθές το απόγευμα με μεγάλη επιτυχία από το Medical project στις εγκαταστάσεις του στη Λάρισα.


Στην εκδήλωση αναλύθηκαν το σύνδρομο post covid που απασχολεί ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και το σύνολο του πληθυσμού που έχει νοσήσει από τον ιό, καθώς και οι βέλτιστοι τρόποι αποκατάστασης και ακολούθησε συζήτηση με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.
Τόσο ο καθηγητής όσο και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης για τις επιπτώσεις της Covid-19 στους ασθενείς, που παρακολούθησαν τους επόμενους μήνες μετά τη νόσησή τους στο ειδικό εργαστήριο της Πνευμονολογικής Κλινικής, ενώ αναφέρθηκαν και σε προγράμματα αποκατάστασης.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Λαρισαίος ορθοπαιδικός, κ. Γεώργιος Μπασδέκης ο οποίος ευχαρίστησε τον καθηγητή και την Πνευμονολογική Κλινική για την πολύχρονη προσφορά τους στον χώρο της υγείας και ειδικά στις δύσκολες αυτές συνθήκες της πανδημίας, αλλά και για την τιμητική συνεργασία και καθοδήγηση στην επανένταξη των ασθενών αυτών με θεραπευτική άσκηση στο THE MEDICAL PROJECT, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο φυσικοθεραπευτής κ. Κωνσταντίνος Καλαμπάκας, αναφερόμενος στα οφέλη της θεραπευτικής άσκησης στο THE MEDICAL PROJECT λόγω της αξιολόγησης των post Covid ασθενών με ειδικά εργαλεία, της άσκησης με καθοδήγηση από εκπαιδευμένους γυμναστές με ταυτόχρονη καταγραφή της καρδιοαγγειακής συχνότητας και την επαναξιολόγηση για την καλύτερη και ασφαλέστερη επιστροφή στην προ Covid κατάσταση.
Αναλυτικότερα, όπως επισήμανε, μετά τη νόσηση από Covid-19 είναι αναμενόμενο η ενέργεια του ασθενούς να μην είναι στα ίδια επίπεδα με πριν. Λόγω της αύξησης του μεταβολισμού και του παρατεταμένου κλινοστατισμού κατά τη διάρκεια της νόσου, χάνει μυική μάζα και νιώθει εύκολα κόπωση και μειωμένη αντοχή.
Γι' αυτό, συμπλήρωσε, ο ασθενής χρειάζεται να επισκεφθεί τον καρδιολόγο και τον πνευμονολόγο του, για να αξιολογήσουν την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και να τον συμβουλέψουν να ξεκινήσει την ήπια άσκηση με στόχο τη μυική ενδυνάμωση.
Το πρόγραμμα αντιμετώπισης του The Medical Project διαρκεί 6 έως 8 εβδομάδες, 2 με 3 φορές την εβδομάδα και περιλαμβάνει:
- Αξιολόγηση: Ολοκληρωμένο έλεγχο της ικανότητας για άσκηση, μέτρηση της δύναμης, της ισορροπίας και της αερόβιας κατάστασης (δυναμόμετρο, εμβιομηχανική ανάλυση κ.λπ.).
- Άσκηση: Το ασκησιολόγιο περιλαμβάνει αερόβια άσκηση (διάδρομος, ποδήλατο, κυκλοεργόμετρο), ασκήσεις ενδυνάμωσης άνω και κάτω άκρων, ασκήσεις ευλυγισίας και ισορροπίας, καθώς και αναπνευστικές ασκήσεις με την άμεση παρακολούθηση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας με ειδικές συσκευές (GPS).
- Έλεγχος: Η ηλεκτρονική παρακολούθηση κάθε ασκούμενου χαρτογραφεί το πλήρες προφίλ του και καταγράφει την εξέλιξή του, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τον έλεγχο της υγείας του.
- Ασφάλεια και Επίβλεψη: Η άσκηση γίνεται είτε σε personal μορφή, είτε σε πολύ μικρά groups, ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας, να γίνεται έλεγχος κόπωσης κάθε ασκούμενου, να συλλέγεται feedback και να στέλνεται ενημέρωση στους θεράποντες ιατρούς του.
Κύριος στόχος του προγράμματος, κατέληξε ο ομιλητής, είναι η επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητα με ασφάλεια, αποκτώντας καλή κινητική υγεία και νιώθοντας πάλι δυνατός, όπως πριν τη νόσηση από Covid-19.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass