«Πιο γρήγορα τα επιδόματα για πρόσφυγες που ζητούν άσυλο»

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2021 16:30

Την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή του οικονομικού βοηθήματος στους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Λάρισα, καθώς και την άμεση οικονομική ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου για την κάλυψη των βασικών αναγκών διατροφής τους, ζητά με ψήφισμά του το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Λαρισαίων.


Το Συμβούλιο μετά από συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σίτισης των ωφελούμενων του Προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», αποφάσισε ομόφωνα με τη δήλωση του κ. Παπαδούλη Γεωργίου ότι ψηφίζει λευκό, την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος: «Άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σίτισης των ωφελούμενων του Προγράμματος «ΕΣΤΙΑ».
Θεμελιώδης πυλώνας πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι η παροχή κοινωνικής προστασίας στους διαμένοντας στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς, με έμφαση την ανάσχεση των κινδύνων και των αιτιών που οδηγούν στον αποκλεισμό και στην παγίδευση των ευπαθών ομάδων από την πρόσβασή τους σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Την παρούσα στιγμή, η κοινωνική συνοχή στον Δήμο Λαρισαίων διακυβεύεται εξαιτίας των προβλημάτων σίτισης που αντιμετωπίζουν οι 400 αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε διαμερίσματα του Προγράμματος «ESTIA II».
Είναι κοινά αποδεκτό, η δημιουργία του επισιτιστικού προβλήματος δημιουργήθηκε από το «λογιστικό» κενό της διαχειριστικής μετάβασης του προγράμματος για την παροχή οικονομικού βοηθήματος ως υλική συνθήκη υποδοχής σε αιτούντες διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Όπως ορίζει και η σχετική ΚΥΑ (4496/29.09.2021): «‘Οικονομικό βοήθημα’ είναι το σταθερό χρηματικό ποσό που παρέχεται στους ωφελούμενους, συμπληρωματικά ως προς τη στέγαση, με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, προσωπικής υγιεινής, τηλεπικοινωνιών, μετακινήσεων εντός του τόπου διαμονής, καθώς και βασικών σχολικών και φαρμακευτικών δαπανών».
Παρά τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα γίνει καταβολή του «οικονομικού βοηθήματος», δημιουργείται ένα «λογιστικό» έλλειμμα ενός μήνα που αφορά, πρωτίστως, την «κάλυψη βασικών αναγκών διατροφής», και δευτερευόντως την «κάλυψη βασικών φαρμακευτικών δαπανών».
Ο Δήμος Λαρισαίων έχει γίνει ήδη αποδέκτης πολλαπλών αιτημάτων κάλυψης των βασικών αναγκών διατροφής από εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο Πρόγραμμα «ESTIA II». Στο ευρύ πλαίσιο παρεμβάσεων του Δήμου Λαρισαίων, με κύριο στόχο την επίλυση της παρούσας αρνητικής εξέλιξης και την ανάσχεση μιας επικείμενης ανθρωπιστικής κρίσης, παρέχει μέσα από τη δομή του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» είδη διατροφής για την κάλυψη των βασικών αναγκών των αιτούντων άσυλο. Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Λαρισαίων υποστηρίζει ήδη σε μηνιαία βάση 500 οικογένειες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, με αποτέλεσμα να έχει την άμεση ανάγκη ενίσχυσης για να υποστηρίξει τους αιτούντες άσυλο του Προγράμματος «ESTIA II».
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι οργανισμοί που έχουν τη δυνατότητα, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές κοινωνικής προστασίας και παράλληλα να οργανώσουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής.
 Η πρόνοια και γενικότερα η φροντίδα των ευάλωτων ομάδων στο πλαίσιο της τοπικής κοινότητας βρίσκεται στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων των Δήμων με συνέπεια να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της συνοχής και στη διαδικασία της ένταξης.
Για αυτόν τον λόγο, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Λαρισαίων ζητά: την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή του «οικονομικού βοηθήματος», καθώς και την άμεση οικονομική ενίσχυση του δημοτικής δομής του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» για την κάλυψη των βασικών αναγκών διατροφής των αιτούντων άσυλο, μέχρι την έναρξη του προγράμματος για την παροχή οικονομικού βοηθήματος, ως υλική συνθήκη υποδοχής σε αιτούντες διεθνή προστασία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass