Ταξιτζής εν μέσω κορονοϊού...

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΟΙ ΚΟΥΡΣΕΣ, ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ -Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2021 21:03

Του Κώστα Γκιάστα Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Ενας αστικός μύθος λέει πως για να μάθεις πέντε βασικά πράγματα για μια πόλη

και για την ψυχολογία της, μπορείς να το κάνεις ανεβαίνοντας απλά σε ένα ταξί. Ο ταξιτζής θα σου τα εξηγήσει...
Έχει μια βάση αλήθειας, καθώς πρόκειται περί ανθρώπων της «πιάτσας». Με το μεροκάματο πραγματικά στον δρόμο, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με το τιμόνι, αλλά και με την προσέγγιση των πελατών. Χιλιάδες χιλιόμετρα και αμέτρητα πρόσωπα κι εκείνοι σταθεροί στην κούρσα τους, βυθισμένοι στις ιστορίες των άλλων, αλλά και τις δικές τους ανησυχίες.
Κάπως έτσι ταξίδεψε και μια κουβέντα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ραδιοταξί Λάρισας «My taxi», Νίκο Πιπερίδη, η οποία εξετράπη λιγάκι της αρχικής της πορείας και... ανετράπη στο αποτέλεσμά της. Ξεκίνησε ως συζήτηση γύρω από την άνοδο των καυσίμων και το πώς επηρεάζεται ο κλάδος, πέρασε στα γενικότερα αιτήματά τους που διεκδικούν από την Πολιτεία, έστριψε στη δυσκολία του μεροκάματου, στάθηκε στον τρόπο προστασίας από την πανδημία, έφερε βόλτες γύρω από τον εμβολιασμό των ταξιτζήδων και περνώντας από το ΣΒΑΚ σταμάτησε στο κέντρο της πόλης. Στην πιάτσα των Ταξί της Κεντρικής πλατείας...

«Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ»
•  Αν βάλουμε σε μια ιεράρχηση τα ζητήματά σας, ποια βρίσκονται στην κορυφή; Λέτε πως είστε ο μοναδικός κλάδος στον τομέα των μεταφορών που δεν έχετε ενισχυθεί οικονομικά;
-Σωστά. Έχουμε ενισχυθεί μόνο με 800 ευρώ στην αρχή της πανδημίας όταν ενισχύθηκαν οι πάντες. Μπήκαμε σε κάποιες επιστρεπτέες. Οι μισοί δεν έχουν πάρει όμως και οι υπόλοιποι έχουν πάρει κάποιες από αυτές.
•  Οι άλλοι κλάδοι πώς ενισχύθηκαν στις μεταφορές; Σας ρωτάω γιατί είστε παράλληλα και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ραδιοταξί και έχετε καλύτερη εικόνα.
-Υπήρξαν κάποιες ενισχύσεις στις μεταφορές που στηρίχθηκαν στη δέσμευση θέσεων. Ενισχύσεις στις οποίες εμείς μείναμε απ’ έξω. Η λογική ήταν για παράδειγμα στα λεωφορεία πως, αφού δεσμεύουν το 50% των θέσεών τους, να πληρώσουν. Εμάς όμως δεν μας δέσμευαν θέσεις, αλλά μας υποχρέωναν να πάρουμε μόνο έναν. Δεν είχε λογική αυτό αφού το 80% των πελατών ήταν κλεισμένοι στο σπίτι. Από το 20% που έμεινε δεν έπαιρναν ταξί γιατί μια οικογένεια 3 ατόμων ήθελε 3 ταξί να πάει στο σπίτι. Το ένα ζευγάρι ήθελε δύο ταξί. Είναι δυνατόν;
•  Με την αντικατάσταση του στόλου τι γίνεται;
-Αυτό το διάστημα θα γίνει αντικατάσταση ενός μεγάλου αριθμού του στόλου των ταξί. Τα αυτοκίνητα έχουν δικαίωμα να είναι για συγκριμένο χρονικό διάστημα ταξί, ανάλογα την περιοχή. Συγκεκριμένα μια 20ετία από την ημερομηνία κατασκευής. Εφόσον είναι έτσι η κατάσταση περιμέναμε μια επιδότηση για αντικατάσταση μέσω ΕΣΠΑ, που δεν έχει δοθεί ποτέ σε ταξί εκτός από μια μικρή εξαίρεση που είχε γίνει το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απάντηση είναι πως δεν το επιτρέπει η Ε.Ε., αλλά έχουμε δει σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, για παράδειγμα, να επιδοτείται η ανανέωση του στόλου.
•  Πόσα αυτοκίνητα έχει ο στόλος σας και πόσα απ’ αυτά είναι στο όριο της αντικατάστασης;
- Ο στόλος μας έχει 250 αυτοκίνητα και έχει αντικατασταθεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αυτών. Όμως υπάρχουν ακόμη αρκετά που δεν έχουν ανανεωθεί. Αυτήν την επιδότηση έχουμε καιρό που τη ζητήσαμε. Επειδή φτάσαμε εδώ που φτάσαμε όμως, πολύ συνάδελφοι δεν το άφησαν για την τελευταία στιγμή και προχώρησαν στην αντικατάσταση χωρίς επιδότηση. Θα ήταν καλό να ίσχυε για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα τουλάχιστον.
• Και αφού δεν είδατε κάτι τέτοιο πώς κινηθήκατε;
- Είχαμε ζητήσει εναλλακτικά αν δεν πάρουμε την επιδότηση να έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε το αυτοκίνητο χωρίς ΦΠΑ, κατ’ αναλογία όπως γίνεται με τα tablets των εταιρειών, που δεν χάνει στην ουσία το κράτος. Δεν έγινε ούτε αυτό. Ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν θετικός, αλλά κι αυτό έμεινε παγωμένο.  Επίσης έχουμε θέμα με τη διασύνδεση των ταμειακών με την Εφορία και ζητήσαμε επιδότηση. Το ζητήσαμε όχι γιατί είμαστε παιδιά ενός ανώτερου θεού, αλλά για τον εξής λόγο: Στα ταξί είναι φορητές και κοστίζουν 1.000 ευρώ σε αντίθεση με τα σταθερά των καταστημάτων που στοιχίζουν 300. Σε όλα έχουμε πάρει μόνο υποσχέσεις.
•  Πώς δουλέψατε αυτόν τον χρόνο;
- Ήταν μια δύσκολη χρονιά όπως για όλο τον κόσμο. Όμως από το τέλος Αυγούστου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου δουλέψαμε ικανοποιητικά. Από εκεί και έπειτα έχει πέσει η δουλειά, αλλά είναι σε λογικά επίπεδα η πτώση. Δεν έχει ιδιαίτερη δουλειά, όμως αυτό που μας κρατάει είναι ότι ο κόσμος φοβάται τον Covid και κυκλοφορεί με ταξί. Φοβάται την πολυκοσμία.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΕ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ
•  Υπάρχουν ανεμβολίαστοι στον κλάδο σας;
-Στη Λάρισα ο κλάδος έκανε πολύ καλή διαχείριση. Με εξαίρεση ένα-δυο παρατράγουδα συναδέλφων που διώχθηκαν πειθαρχικά από τον Συνεταιρισμό. Πρόκειται για ποσοστό λογικό. Στο σύνολο έχουμε φροντίσει να διαφυλάξουμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας. Δεν είναι τυχαίο πως στη Λάρισα έχουν αρρωστήσει πολύ λίγοι συνάδελφοι, αναλογικά με άλλες πόλεις.
•  Τι ισχύει για τα ταξί πλέον; Μπορεί να κάθεται όπου θέλει ο καθένας; Μπροστά - πίσω;
- Ναι. Πλέον ναι, αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας απ’ όλους. Παράλληλα και εμείς κάνουμε την απολύμανση του οχήματος διαρκώς.
•  Νέα παιδιά έρχονται στον κλάδο;
- Ναι και φεύγουν οι γηραιότεροι με φυσιολογικό ρυθμό.
•  Βγαίνει όμως μεροκάματο;
- Πολλοί το βλέπουν ως μοναδική λύση, αλλά οι προσδοκίες τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θέλει γερό μεροκάματο με 12 ώρες την ημέρα για να ζεις αξιοπρεπώς. Με το πενθήμερο και το 8ωρο θα βγάλεις ακριβώς τα έξοδά σου.
•  Υπάλληλο σηκώνει το ταξί;
- Πολύ λίγοι βάζουν υπάλληλο γιατί σε πρώτη φάση πρέπει να βγάλεις έξοδα.
•  Οι κούρσες έχουν αλλάξει στην περίοδο του κορονοϊού;
-Τους τελευταίους μήνες φυσικά σε νοσοκομεία ΠΓΝΛ και ΓΝΛ είναι πολλές κούρσες. Επίσης υπάρχουν πολλές κούρσες εκτός νομού γιατί απέφευγαν τα ΚΤΕΛ.
•  Σας βόλεψε όμως και το γεγονός πως δεν είχε κίνηση κάποιες περιόδους στο κέντρο;
- Στο κέντρο κάποιες ημέρες είναι τραγικά. Κρατάω κάτι που μου είχε πει ένας συγκοινωνιολόγος πριν πολλά χρόνια. Ό,τι και να κάνεις η επιτυχία εξαρτάται από τον όγκο των αυτοκινήτων. Ακόμη και το καλύτερο να κάνεις, εξαρτάται από το πόσα αυτοκίνητα θα κάνουν χρήση του δρόμου. Για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα θα πρέπει αυτός που δεν έχει λόγο να περάσει από το κέντρο, να αποφασίσει επιτέλους να μην πάρει το αυτοκίνητό του ή να αποφασίσει να μην περάσει από το κέντρο.
•  Πώς είναι το κέντρο της πόλης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
-  Έχουμε περιφερειακούς δρόμους αρκετά αξιόλογους. Θυμάμαι πώς ήταν πριν από δέκα χρόνια που δεν είχαμε την προέκταση της Πολυτεχνείου, ΔΕΥΑΛ, Σανδράκη. Πλέον αυτοί οι δρόμοι έγιναν αυτοκινητόδρομοι. Καλό είναι όταν ο άλλος θέλει να πάει από το Αβέρωφ στη Γιάννουλη ας πάει από εκεί. Ας μην περάσει από το κέντρο. Αν όλοι αυτοί καταλάβουν πως δεν έχουν λόγο να μπούνε στο κέντρο, τότε η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass