Γυναίκες σπάστε τη σιωπή σας...

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης ξεκίνησαν οι Επιτροπές Ισότητας Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Λάρισας «Η βία κατά των γυναικών είναι μείζον κοινωνικό πρόβλημα» το μήνυμα που στέλνουν οι πρόεδροι Λία Ρογγανάκη και Ρίτα Απρίλη

Δημοσίευση: 08 Νοε 2021 21:00

Της Λένας Κισσάβου
Δύο γυναίκες στη Λάρισα, η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Λία Ρογγανάκη και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ρίτα Απρίλη, συστρατεύονται για να βάλουν το δικό

τους λιθαράκι προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.
«Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση» δηλώνει στην «ΕτΔ» η Λία Ρογγανάκη και επισημαίνει ότι «Καμία γυναίκα θύμα βίας δεν πρέπει να νιώθει μόνη και αβοήθητη». Αντίστοιχα και η Ρίτα Απρίλη τονίζει ότι: «Η βία κατά των γυναικών είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο, θα λυθεί μόνο αν υπάρξει κοινωνική ενεργοποίηση». Από τη θέση ευθύνης που έχουν αναλάβει, δίνουν τον αγώνα τους, για να ευαισθητοποιήσουν και να αφυπνίσουν την κοινωνία, ώστε να «δει» το πρόβλημα και παράλληλα να σπάσει τη σιωπή της. Το μήνυμα αυτό επιθυμούν να διαδώσουν στη συνεργασία τους με κοινές δράσεις που οργανώνουν για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ειδικότερα, πραγματοποιούν μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει με την ανάρτηση αφισών σε σαράντα στάσεις του αστικού ΚΤΕΛ στη Λάρισα, όπου μεταφέρουν το μήνυμα: «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη», και στις οποίες εμφανίζονται τηλεφωνικοί αριθμοί όπου μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες που κακοποιούνται.Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της εκστρατείας, την 25η Νοεμβρίου, θα φωταγωγηθούν με πορτοκαλί χρώμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δημαρχείο Λάρισας, θα γίνει επίσης επένδυση ενός λεωφορείου του Αστικού ΚΤΕΛ με το μήνυμα και τα τηλέφωνα επικοινωνίας γραμμής SOS-15900 προσφορά του προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ Μιχ. Σακελλαρίου, που θα κυκλοφορήσει εκείνη τη μέρα.
ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Οι δύο πρόεδροι, Λία Ρογγανάκη και Ρίτα Απρίλη, στέκονται δίπλα στις γυναίκες που βιώνουν βία και δηλώνουν στην «ΕτΔ», για τη δράση τους:
ΛΙΑ ΡΟΓΓΑΝΑΚΗ: «Η βία που βασίζεται στο φύλο αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επηρεάζει όχι μόνο τα άτομα που τη βιώνουν, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ιδιωτική υπόθεση και αποφεύγουν να εμπλακούν «στα οικογενειακά» ενός ζευγαριού.
Όμως η ενδοοικογενειακή βία μάς αφορά όλους και όλες. Η κακοποίηση μέσα στην οικογένεια και τη σχέση δεν είναι «ιδιωτική υπόθεση». Αντίθετα είναι ποινικό αδίκημα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο τιμωρείται από τον νόμο. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε στην προσπάθειά να βοηθήσουμε τις γυναίκες που κακοποιούνται, μας οδηγεί πιο κοντά σε μία κοινωνία που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Τα τραγικά περιστατικά γυναικοκτονιών που αναδεικνύονται από τα ΜΜΕ, μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη έκταση έχει η κακοποίηση των γυναικών στην Ελλάδα και πόσο κοντά μας είναι η ενδοοικογενειακή βία. Μια γυναίκα δεν ευθύνεται ποτέ για τη βία που της ασκείται. Καμία γυναίκα θύμα βίας δεν πρέπει να νιώθει μόνη και αβοήθητη.
Στη Θεσσαλία ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχοντας επανειλημμένα δείξει την ιδιαίτερη ευαισθησία του στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας, έδωσε παράταση στη χρηματοδότηση δύο ξενώνων φιλοξενίας και τριών κέντρων συμβουλευτικής υποστήριξης. Τα κέντρα μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα που έχει ανάγκη, να οργανώσει ένα πλάνο διαφυγής από τη βία, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική. Το σημαντικό είναι μια γυναίκα να νιώσει ασφαλής για να μιλήσει στους ανθρώπους αυτούς που έχουν γνώση και έχουν ταχθεί σε έναν σκοπό, την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη στήριξη του Περιφερειάρχη πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της έμφυλης βίας επιδιώκοντας «να σπάσει τη σιωπή», το πρώτο βήμα για να ξεφύγει μια γυναίκα από τη βία και να ξαναπάρει τον έλεγχο της ζωής της. Σας θέλουμε όλους και όλες μαζί μας, ακολουθήστε μας στο διαδίκτυο για να δείτε τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών μας και να συμμετέχετε στις μελλοντικές μας δράσεις για να βάλουμε τα «θεμέλια» για μια κοινωνία σεβασμού και αξιοπρέπειας που θα θέλαμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.
Φέτος την παγκόσμια ημέρα ενάντια στην έμφυλη βία στόχος μας είναι το μήνυμα για την εξάλειψή της να «ταξιδέψει» σε χιλιάδες πολίτες, στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να μεστώσει τόσο που θα μετατραπεί σε αλληλεγγύη, αλληλοκατανόηση, υποστήριξη και ενδυνάμωση.
Όλοι στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες που βιώνουν βία και τις στηρίζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
ΡΙΤΑ ΑΠΡΙΛΗ: «Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Αντίθετα, με όποιον τρόπο κι αν αυτή εκδηλώνεται, ήταν και παραμένει ένα θλιβερό παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο με πολλαπλές διαστάσεις και πολυσύνθετες παραμέτρους. Αποτελεί μία από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα και κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων αναγνωρίζει πως «η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες, καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία». Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η προσπάθειά μας απαιτεί ιδιαίτερη επιμονή και προσήλωση και φιλοδοξούμε και νιώθουμε ιδιαίτερα σίγουρες και σίγουροι πως θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία της Λάρισας. Στόχος του τοπικού σχεδίου της Επιτροπής μας είναι η προώθηση των αρχών της ισότητας ανδρών και γυναικών που θα αντιμάχεται τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς με βάση το φύλο.
Αυτό το οποίο απαιτείται είναι συντονισμένη δράση όλων των φορέων και να γίνει αντιληπτό ότι είναι ευθύνη όλων μας. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο θα λυθεί μόνο αν υπάρξει κοινωνική ενεργοποίηση πάνω στο ζήτημα. Πρέπει να λοιπόν να δούμε πώς μπορούμε όλοι και όλες μαζί να διαμορφώσουμε τις συνθήκες αυτές, ώστε η επόμενη μέρα να είναι μια μέρα με πραγματική ειρήνη και δικαιοσύνη μέσα σε όλα τα σπίτια.
Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή ακούγοντας τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις γυναίκες αυτές.
Η εκστρατεία ενημέρωσης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, έχει στόχο να φτάσει το μήνυμα σε κάθε γυναίκα, πως υπάρχει ένα δίκτυο δομών, το οποίο μπορεί να τις στηρίξει και αυτό αποτελείται από τη γραμμή 15900 που είναι 24ωρης λειτουργίας, το συμβουλευτικό κέντρο και τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στη Λάρισα.
Εκεί οι γυναίκες μπορούν να λάβουν ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη. Ενημερώνουμε κάθε γυναίκα ότι αν απειλείται η σωματική της ακεραιότητα και θέλει ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη μπορεί να απευθυνθεί τηλεφωνικά στις δομές. Στόχος μας να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες με τα παιδιά τους.
Οι φορείς που συνδιοργανώνουν τη συγκεκριμένη δράση είναι η περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, η Πόλη που Μαθαίνει. Ο Δήμος Λαρισαίων λοιπόν με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη, που στηρίζει πάντα έμπρακτα όλες τις δράσεις της Επιτροπής μας, με όλους αυτούς τους φορείς εργάζεται για μία ουσιαστική αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας της πόλης σε όλα τα επίπεδα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass