Φως σε αθέατες πλευρές της Ελληνικής Επανάστασης

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΩΛ - ΑΠ. ΒΛΙΤΣΑΚΗΣ: ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΨΥΧΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ...

Δημοσίευση: 10 Νοε 2021 21:45

Με ένα έξοχο αφιέρωμα για τις αθέατες πλευρές της Ελληνικής Επανάστασης, τίμησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας τα 200 χρόνια από την έναρξή της. Στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ο δικηγόρος ε.τ. και αρθρογράφος της «Ε» κ. Απόστολος Βλιτσάκης, φώτισε τις άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, την οποία χαρακτήρισε «εξέγερση ψυχών» εναντίον κάθε λογικής πρόβλεψης επιτυχίας της. Ξεκινώντας από την έναρξη της Επανάστασης που έγινε με την κάθοδο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία τον Φλεβάρη του 1821, ο ομιλητής απέδωσε εξαιρετικά τα γεγονότα της περιόδου, αναφέρθηκε στους Έλληνες που πρωτοστάτησαν στον αγώνα και ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα επαναστατικά δάνεια του 1824 και 1825 σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η ιστορικός και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Ευθυμίου υποστηρίζει πως η σύναψη αυτών των δανείων από 2.800.000 λίρες Αγγλίας από αγγλικές Τράπεζες (ήρθαν στην Ελλάδα μόλις 1.130.000 λίρες) ήταν σπουδαία διπλωματική ενέργεια των επαναστατών. Επειδή η Αγγλία, προκειμένου οι Τράπεζές της να εξοφληθούν για το τεράστιο αυτό ποσό, θα βοηθούσε στην ανεξαρτησία της Ελλάδος, ώστε η τελευταία να αναλάβει την εξόφλησή τους». Είναι πάντως βέβαιο - συνέχισε ο ομιλητής- πως παρά την αποτυχία της εξέγερσης (αυτή έσβησε την άνοιξη του 1827), υπήρξε σύμπτωση των στρατηγικών συμφερόντων Αγγλίας και Γαλλίας για έλεγχο της Μεσογείου, και της υπαρξιακής εθνικής μας ανάγκης για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Ακόμη ανέφερε ότι κατά και μετά την Επανάσταση υπήρξε απέραντη κοινωνική και πολιτική αταξία, διαφθορά, αναξιοκρατία και πελατειασμός και κατέληξε επαναλαμβάνοντας τους λόγους του Παπαρρηγόπουλου στον πρόλογο του Α’ τόμου της «Ιστορίας του Ελληνικού Εθνους» το 1880: «Διατί επί πεντήκοντα όλα έτη ουδόλως ουδαμώς εκυβερνήθημεν; Διότι περί παν άλλο τυρβάζομεν, ή περί την τελεσφόρον του Ελληνισμού διοργάνωσιν. Ουδέν Εθνος υποχρεούται να είναι μεγαλοφυές, αλλ’ ουδέν δύναται να υπάρξη άνευ κοινού νοός. Κοινός δε νούς των Εθνών είναι η Κυβέρνησις».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττα Μπασδέκη, η οποία ανέφερε ότι ο Σύλλογος τιμά με αυτό το ιστορικό αφιέρωμα τον ηρωισμό των αγωνιστών και τη θυσία τους, αλλά και τις αξίες και τα ιδανικά που τους ενέπνευσαν να αφιερώσουν το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή τους.
«Η Ελληνική Επανάσταση ήταν τρανό παράδειγμα της αγάπης για την ελευθερία και της αγωνιστικότητας του ελληνικού λαού, ενός λαού που είχε επίγνωση της βαριάς κληρονομιάς του και ήθελε με κάθε τρόπο να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό που τον έπνιγε. Για αυτό αψηφώντας κάθε κίνδυνο επιδόθηκε σε έναν αγώνα άνισο και τιτάνιο, όμοιο του οποίου δεν είναι εύκολο να καταγράψει η ιστορία των λαών. Το ένδοξο ελληνικό έθνος για 400 ολόκληρα χρόνια, που στο παρελθόν ήταν ο φωτοδότης της ανθρωπότητας, έζησε κάτω από τον ζυγό ενός ανελέητου και βάναυσου κατακτητή. Βασανίστηκε, υπέφερε, αλλά δεν έχασε στιγμή την ελπίδα και την προσδοκία της εθνικής του αποκατάστασης. Η ψυχή του Έλληνα δεν υποδουλώθηκε και το πνεύμα του δεν λύγισε ποτέ» σημείωσε χαρακτηριστικά και έκλεισε τη σύντομη τοποθέτησή της με τη φράση του Καζαντζάκη «Στους Έλληνες δόθηκε η αποστολή να μετατρέπουν τη δουλεία σε ελευθερία».
Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Β. Πινακάς, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Π. Σάπκας, εκπρόσωποι των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, μέλη του δικηγορικού συλλόγου, πρόεδροι σωματείων και φορέων της πόλης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου «Θέμις εν χορώ» με αφιέρωμα στις γυναίκες της Επανάστασης.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass