Στη φυλακή 76χρονος συνταξιούχος δικηγόρος

ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 295.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 22ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ *ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΙΜΩΡΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2021 21:03

Στη Φυλακή, έχοντας καταδικαστεί με 5ετή κάθειρξη για υπεξαίρεση από το Πενταμελές

Εφετείο Λάρισας, οδηγήθηκε προχθές ένας 76χρονος συνταξιούχος δικηγόρος, σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις -αν όχι η μοναδική στα τοπικά χρονικά- όπου λειτουργός της δικαιοσύνης οδηγείται στη Φυλακή, με το Δικαστήριο να απορρίπτει μάλιστα το αίτημά του να εκτίσει την ποινή κατ’ οίκον λόγω γήρατος.
Ο Λαρισαίος συνταξιούχος δικηγόρος ανέλαβε την υπόθεση ενός 22χρονου Αλβανού υπηκόου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 3 Απριλίου 1999 στα Φάρσαλα, όταν -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- παρασύρθηκε από Ι.Χ. ενώ κινούνταν πεζός.
Η οικογένεια του άτυχου 22χρονου χρειάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διαπιστώσει πως, ο άλλοτε δικηγόρος τους, από το 2005 είχε εισπράξει από την Ασφαλιστική εταιρεία αποζημίωση ύψους 295.082,34 ευρώ χωρίς ποτέ να τους αποδώσει ούτε ένα ευρώ.
Ο 76χρονος κατά την απολογία του προχθές παραδέχτηκε ότι εισέπραξε το επιδικασθέν ποσό, αλλά, όπως είπε, αφού δεν εμφανίστηκαν οι νόμιμοι δικαιούχοι παρότι τους έστειλε επιστολή, τα χρησιμοποίησε για τη θεραπεία του, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με το σκεπτικό να τα «δανειστεί» πρόσκαιρα και να τα επιστρέψει στο μέλλον.
Δηλώνοντας ωστόσο πως σήμερα δεν διαθέτει πλέον τα χρήματα για να το πράξει. Χωρίς να δίνει πειστικές εξηγήσεις στο Δικαστήριο, γιατί από το 2005 μέχρι σήμερα δεν απέδωσε ούτε ένα ευρώ στην οικογένεια του 22χρονου, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του κατηγορουμένου που κατέληξε στη Φυλακή μετά τη, χωρίς αναστέλλουσα δύναμη, ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε.


ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ
Ο 22χρονος Αλβανός υπήκοος, Αντριάν Ροσάι, στις 3/4/1999, ενώ περπατούσε στα Φάρσαλα, παρασύρθηκε από Ι.Χ. με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Η οικογένεια του εκλιπόντος κατέθεσε αγωγή ζητώντας αποζημίωση και τελικά την υπόθεση αναλαμβάνουν δύο δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και ο 76χρονος.
Η οικογένεια δικαιώνεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το 2003 και (σ.σ. όπως σημειώνεται στο διά ταύτα της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας) ο 76χρονος «κατόπιν συνεννόησης, εισέπραξε από την ασφαλιστική εταιρεία» που κατονομάζεται «σε εκτέλεση και ολοσχερή εξόφλησή της με αριθμό 57/2004 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας και της με αριθμό 557/2005 τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου Λάρισας, με την ιδιότητα του πληρεξούσιου δικηγόρου για λογαριασμό των εγκαλούντων» γονέων και αδελφών του εκλιπόντος «ως αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία για τον θάνατο του γιου και αδελφού τους, Αντριάν Ροσάι, συνολικά το ποσό των 295.082,34 ευρώ για κεφάλαιο, τόκους μεικτούς και δικαστικές δαπάνες.
Συγκεκριμένα στις 5-4-2004 εισέπραξε ποσό 38.651,50 ευρώ για λογαριασμό των 1oυ, 2ου, 3ου, 4ου και 7ου των εγκαλούντων, ποσό 5.521,64 ευρώ για λογαριασμό της 6ης εγκαλούσας και ποσό 5.521,64 ευρώ για λογαριασμό της 5ης εγκαλούσας και στις 22-8-2005 εισέπραξε ποσό 192.691,12 ευρώ για λογαριασμό των 1ου, 2ου, 3ου, 4ου και 7ου των εγκαλούντων, ποσό 24.848,22 ευρώ για λογαριασμό της 6ης εγκαλούσας και ποσό 24,848,22 για λογαριασμό της 5ης εγκαλούσας». «Μολονότι όμως» υπογραμμίζεται στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης «κλήθηκε από τους εγκαλούντες με την από 7-2-2012 εξώδικη διαμαρτυρία τους που επιδόθηκε στον ίδιο στις 29-2-2012 να τους καταβάλει όλο το προαναφερόμενο ποσό, άμεσα, εντός προθεσμίας τριών ημερών, ο ίδιος παρακράτησε ιδιοποιούμενος όλο το παραπάνω ποσό και ουδέν ποσό απέδωσε εις έκαστον των εγκαλούντων, εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτόν μετά την πάροδο της ταχθείσας προθεσμίας, δηλαδή στις 4-3-2012 εμφανώς και εμπράκτως τη βούληση ιδιοποίησης του παραπάνω ποσού, άνευ νομίμου δικαιώματος, αρνούμενος την απόδοσή του στους παραπάνω εγκαλούντες δικαιούχους, ιδιοποιούμενος αυτό ολόκληρο και σε κάθε περίπτωση ιδιοποιούμενος ποσό που μετά και την αφαίρεση της δικηγορικής αμοιβής υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Το ποσό δε αυτό των 295.082,34 ευρώ που υπεξαίρεσε είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και η πράξη ενέχει κατάχρηση ιδιαίτερης εμπιστοσύνης των εγκαλούντων, καθόσον ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως εντολοδόχου αυτών, ιδιοποιήθηκε παρανόμως το ποσό αυτό την είσπραξη του οποίου οι εγκαλούντες για λογαριασμό τους, του το εμπιστεύτηκαν».
Να διευκρινιστεί εδώ ότι πρωτόδικα είχε παραπεμφθεί ως συγκατηγορούμενη και έτερη δικηγόρος η οποία αθωώθηκε τελικά, καθώς έλαβε μόνο τη δικηγορική της αμοιβή και, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου, «δεν συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στο έγκλημα της ιδιοποίησης της αποζημίωσης».

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας προχθές, μεταξύ άλλων μαρτύρων, κατέθεσαν και μέλη της οικογένειας του άτυχου 22χρονου περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης και τη μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος του κατηγορούμενου δικηγόρου. Ο 76χρονος στην απολογία του, αφού παραδέχτηκε ότι έλαβε την αποζημίωση από την οποία κατέβαλε στην άλλη δικηγόρο την αμοιβή της, τόνισε πως δεν εμπιστεύτηκε αυτούς που εμφανίστηκαν ενώπιόν του ως εκπρόσωποι της οικογένειας και για τον λόγο αυτόν τους ζήτησε συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ή να συνοδεύσουν τους πραγματικούς δικαιούχους προκειμένου να τους καταβάλει τις αποζημιώσεις.
Εκείνοι αποχώρησαν και, όπως είπε ο 76χρονος, επειδή παρήλθε ένας μήνας και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη των αποζημιώσεων, τον Σεπτέμβριο του 2005 απέστειλε επιστολή στους δικαιούχους με την οποία τους ενημέρωνε για τις αποζημιώσεις και τον τρόπο καταβολής.  Για να προσθέσει ότι από τις αρχές του 2006 εκδηλώθηκαν προβλήματα υγείας, λόγοι που τον ανάγκασαν να χρησιμοποιήσει αρχικά μέρος των αποζημιώσεων, με γνώμονα να το αναπληρώσει μελλοντικά. Κάτι που δεν κατέστη τελικά δυνατόν, καθώς η κλινική του κατάσταση επιδεινωνόταν συνεχώς.
Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου ζητώντας την παραδειγματική του τιμωρία. Η πολιτική αγωγή σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος, ενώ η υπεράσπιση απέδωσε την εξέλιξη στα προβλήματα υγείας. Τελικά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκρινε ένοχο τον 76χρονο συνταξιούχο δικηγόρο επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 5 ετών, ποινή που επιβλήθηκε χωρίς αναστέλλουσα δύναμη. Μάλιστα το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα έκτισης της ποινής κατ’ οίκον λόγω γήρατος, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος δικηγόρος να οδηγηθεί προχθές στη Φυλακή.
Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, το 2017 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκρινε επίσης ένοχο τον 76χρονο, επιβάλλοντας τότε ποινή κάθειρξης 6 ετών (με αναστέλλουσα δύναμη).                  

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass